• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Taart Recepten / Chocolade Mud Cake met Amarula

Chocolade Mud Cake met Amarula

11 april 2014 Door Betina Oostveen 1 Reactie

Deze chocoladetaart is pure chocolade liefde! Terwijl de bovenlaag van deze chocolade mud cake met Amarula nog moet stollen, kan ik niet wachten om hier mijn tanden in te zetten. Uiteraard heb ik ook het recept voor jullie!

Bakworkshop met Amarula

Afgelopen vrijdag had namelijk ik een bakworkshop met Amarula in Hilversum. Boven de fantastische kookwinkel van Oldenhof  (die is echt waanzinnig groot en uitgebreid) vind je namelijk een kookschool, waar ik en een aantal medebloggers in spanning zaten te wachten. Janny van der Heijden (van Heel Holland Bakt) was hier namelijk aanwezig om ons meer te vertellen over het drankje Amarula, en om dit heerlijke recept voor een chocolade mud Cake met Amarula te delen.

recept chocolade mud cake met amarula likeur © bettyskitchen.nl

Wat is een ‘Chocolade Mud Cake’?

De naam verklapt het al een beetje maar het is letterlijk een moddertaart. Refererend naar de bruine chocolade – of modder – kleur, maar ook de wat vochtig ogende toplaag van nog veel meer chocolade. Een taart die je veelal in de zuidelijke staten van Amerika tegenkomt, alhoewel ik hem ook in Sydney (Australië) regelmatig tegenkwam. In het recept van Janny wordt al die chocolade gemixt met Amarula wat een heerlijk zoete knaller in de Chocolade Mud Cake geeft. Mijn vader zei na het proeven dat dit met stip zijn favoriete chocoladetaart ooit is.

De Marula vrucht uit Zuid-Afrika

Chocolade Mud Cake met Amarula

Amarula is een alcoholisch drankje heb ik onlangs mogen proeven en het is meteen bestempeld tot een van mijn favorieten. Amarula is een Zuid-Afrikaanse likeur uit Phalaborwa, een stad aan de rand van het Kruger National Park. Amarula proeft een beetje als Baileys: het is namelijk een ‘cream likeur’ gemaakt van suiker en room. En de vruchten van de Afrikaanse Marulaboom, zorgen voor de fruitige en zoete smaak.  Dit drankje is heerlijk om ‘on the rocks’ te drinken, maar ook gemixt in een cocktail of milkshake is een aanrader. Wist je dat je ook (room)ijs kunt maken met Amarula? Check de website van Amarula voor nog meer recepten.

Steun de lokale bevolking

Het productieprocess van Amarula is ook een noemenswaardig gegeven. De lokale bevolking plukt namelijk zelf de marula vruchten en brengt deze naar de fabriek. Er is een grote groep zelfstandige vrouwen die tevens de koordjes maken die om de hals van de fles geknoopt worden. Niet alleen een mooie bijdrage aan het uiterlijk van de fles, maar zo draagt de Amarula fabriek dus ook bij aan de werkgelegenheid in de buurt.

Dronken Olifantjes

De marula vrucht is tevens een favoriet voedingsmiddel van de Afrikaanse Olifanten. Dat is ook een van de redenen dat de olifant prominent op het etiket afgebeeld wordt. Nu wil het verhaal ook dat de olifantjes ook dronken worden van marula fruit. Dit komt omdat zij de overrijpe vruchten, die van de bomen vallen, eten. Dit overrijpe fruit is al begonnen te gisten en dat geeft een alcoholisch effect. Neem gerust een kijkje op Youtube voor de supergrappige filmpjes van deze dronken olifantjes. Maar goed, terug naar Hilversum!  Samen met mijn medefoodies ging ik aan de slag in de kookschool om onderstaande heerlijke chocolade mud cake met Amarula te maken.


Print

Recept: Chocolade Mud Cake met Amarula

recept chocolade mud cake met amarula likeur © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Deze chocoladetaart is pure chocolade liefde! Terwijl de bovenlaag van deze chocolade mud cake met Amarula nog moet stollen, kan ik niet wachten om hier mijn tanden in te zetten. Uiteraard heb ik ook het recept voor jullie!

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 1 minutes
  • Total Time: 1 minutes
  • Yield: 8 personen 1x
  • Category: Taart
  • Cuisine: Amerikaanse Keuken

Ingredients

Scale
  • 150 gram boter
  • 100 gram  pure chocolade, in stukken
  • 150 ml Amarula likeur
  • 100 gram suiker
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 50 gram cacao poeder
  • 175 gram bloem
  • 1 ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel baking soda
  • snuf zout
  • 3 eieren

Ingrediënten chocolade ganache:

  • 150 gram pure chocolade, fijngehakt
  • 75 ml slagroom
  • 75 ml Amarula
  • mespunt zout
  • 1 flinke eetlepel zachte boter

Extra:

  • springvorm, 20 cm doorsnede
  • au-bain marie bad (een kookpan met een laagje kokend water+  extra schaal er bovenop)

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (145 hetelucht). Bekleed de springvorm met bakpapier, en beboter de zijkanten.
  2. Maak nu eerst het beslag voor de cake: verwarm de de boter, stukken chocolade en Amarula au bain-marie. Meng ondertussen in een apart kommetje, de 2 soorten suiker met de cacaopoeder. Gebruik een garde om de suiker door het gesmolten boter-chocolade mengsel te kloppen. Roer tot alle klontjes verdwenen zijn en de massa glanst. Neem de kom van het waterbad en laat 5 minuten staan.
  3. Als ondertussen de chocolade massa is afgekoeld, voeg je een voor een de eieren toe. Blijf goed doorroeren totdat het ei volledig is opgenomen, en voeg daarna pas de het volgende ei toe.
  4. Zeef de bloem met het bakpoeder en bakingsoda en voeg het zout toe. Spatel dit bloemmengsel vervolgens door het chocolade mengel en zorg dat je geen klontjes overhoud. Giet het mengel in de springvorm en bak gedurende 40-45 minuten in de voorverwarmde oven. De cake is gaar als je er een (saté)prikker in steekt, en deze er weer helemaal schoon uitkomt. Laat de cake nog minstens 10 minuten afkoelen alvorens uit de vorm te halen.
  5. Als de cake volledig is afgekoeld maak je de ganache:  Doe de gehakte chocolade in een kom. Verhit in een pannetje de slagroom met de Amarula, schenk vervolgens over de chocolade en laat 1 minuut trekken. Roer dit vervolgens glad en voeg de boter toe. De ganache dient nu een beetje af te koelen, dus zet deze apart, maar blijf af en toe doorroeren.  Zodra de ganache op kamertemperatuur is bestrijk je de taart hiermee en laat opdrogen of opstijven.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Bewaartip: De Chocolade Mud Cake met Amarula kan nu gerust een dag of twee in de koelkast bewaard worden. Garneer de taart voor het serveren met rood fruit: zoals frambozen of aardbeien.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

 

recept chocolade mud cake met amarula likeur © bettyskitchen.nl

Category: Taart Recepten Tags: amarula, Amerikaanse keuken, chocolade, heel holland bakt, hilversum, Janny van der Heijden, kookschool, likeur, oldenhof, Pasen, winkels, workshop, Zuid-Afrika

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « WIN: Streekmolen Krat (eerlijke-producten-thuis-gebracht)
Volgend bericht: Piperade met eieren (en craquelins) »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken
  • Vegetarische samosa's met homemade chutney Vegetarische Indiase samosa’s
  • recept ovenschotel met aardappels en gehakt musaka joegoslavische keuken balkan Betty's kitchen Ovenschotel met aardappels en gehakt (Musaka)

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in