• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Kerst Recepten
      • Keto recepten
      • Koningsdag Recepten
      • Low Carb recepten
      • Sinterklaas Recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Taart Recepten / Chocolade Mud Cake met Amarula

Chocolade Mud Cake met Amarula

11 april 2014 Door Betina Oostveen 1 Reactie

Dit is pure chocolade liefde! Terwijl de bovenlaag van deze chocolade mud cake met Amarula nog moet stollen, kan ik niet wachten om hier mijn tanden in te zetten.  Uiteraard heb ik het recept voor jullie!

Chocolade Mud Cake met Amarula

Afgelopen vrijdag had namelijk ik een bakworkshop met Amarula in Hilversum. Boven de fantastische kookwinkel van Oldenhof  (die is echt waanzinnig groot en uitgebreid) vind je namelijk een kookschool, waar ik en een aantal medebloggers in spanning zaten te wachten.

Janny van der Heijden (van Heel Holland Bakt) was hier namelijk aanwezig om ons meer te vertellen over het drankje Amarula, en om dit heerlijke recept voor een chocolade mud Cake met Amarula te delen.

De Marula vrucht uit Zuid-Afrika

Chocolade Mud Cake met Amarula

Amarula is een alcoholisch drankje heb ik onlangs mogen proeven en het is meteen bestempeld tot een van mijn favorieten. Amarula is een Zuid-Afrikaanse likeur uit Phalaborwa, een stad aan de rand van het Kruger National Park. Amarula proeft een beetje als Baileys: het is namelijk een ‘cream likeur’ gemaakt van suiker en room. En de vruchten van de Afrikaanse Marulaboom, zorgen voor de fruitige en zoete smaak.  Dit drankje is heerlijk om ‘on the rocks’ te drinken, maar ook gemixt in een cocktail of milkshake is een aanrader. Check de website van Amarula voor nog meer recepten.

Steun de lokale bevolking

Het productieprocess van Amarula is ook een noemenswaardig gegeven. De lokale bevolking plukt namelijk zelf de marula vruchten en brengt deze naar de fabriek. Er is een grote groep zelfstandige vrouwen die tevens de koordjes maken die om de hals van de fles geknoopt worden. Niet alleen een mooie bijdrage aan het uiterlijk van de fles, maar zo draagt de Amarula fabriek dus ook bij aan de werkgelegenheid in de buurt.

Dronken Olifantjes

De marula vrucht is tevens een favoriet voedingsmiddel van de Afrikaanse Olifanten. Dat is ook een van de redenen dat de olifant prominent op het etiket afgebeeld wordt. Nu wil het verhaal ook dat de olifantjes ook dronken worden van marula fruit. Dit komt omdat zij de overrijpe vruchten, die van de bomen vallen, eten. Dit overrijpe fruit is al begonnen te gisten en dat geeft een alcoholisch effect. Neem gerust een kijkje op Youtube voor de supergrappige filmpjes van deze dronken olifantjes.

Maar goed, terug naar Hilversum!  Samen met mijn medefoodies ging ik aan de slag in de kookschool om een heerlijke chocolade mud cake met Amarula te maken. Het recept staat garant voor een zogehete chocolade overdosis.

Print

Recept: Chocolade Mud Cake met Amarula

Print Recipe
  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 1 minutes
  • Total Time: 1 minutes
  • Yield: 8 personen 1x
  • Category: Taart
  • Cuisine: Amerikaanse Keuken

Ingredients

Scale
  • 150 gram boter,
  • 100 gram  pure chocolade, in stukken,
  • 150 ml Amarula,
  • 100 gram suiker,
  • 100 gram bruine basterdsuiker,
  • 50 gram cacao poeder,
  • 175 gram bloem,
  • 1.5 theelepel bakpoeder,
  • 0.5 theelepel baking soda,
  • snuf zout,
  • 3 eieren.

Ingrediënten chocolade ganache:

  • 150 gram pure chocolade, fijngehakt,
  • 75 ml slagroom,
  • 75 ml Amarula
  • mespunt zout
  • 1 flinke eetlepel zachte boter

Extra:

  • oven,
  • springvorm 20 cm doorsnede
  • au-bain marie bad (een kookpan met een laagje kokend water+  extra schaal er bovenop)

 

 

Instructions

 

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden / 145 hete lucht. Bekleed de springvorm met bakpapier, en beboter de zijkanten.
  2. Maak nu eerst het beslag voor de cake: verwarm de de boter, stukken chocolade en amarula au bain-marie. Meng ondertusen,in een apart kommetje, de 2 soorten suiker met de cacaopoeder. Gebruik een garde om de suiker door het gesmolten boter-chocolade mengsel te kloppen. Roer tot alle klontjes verdwenen zijn en de massa glanst. Neem de kom van het waterbad en laat 5 minuten staan.
  3. Als ondertussen de chocolade massa is afgekoeld, voeg je een voor een de eieren toe. Blijf goed doorroeren totdat het ei volledig is opgenomen, en voeg daarna pas de het volgende ei toe.
  4. Zeef de bloem met het bakpoeder en bakingsoda en voeg het zout toe. Spatel dit bloemmengsel vervolgens door het chocolade mengel en zorg dat je geen klontjes overhoud. Giet het mengel in de springvorm en bak gedurende 40-45 minuten in de voorverwarmde oven. De cake is gaar als je er een (saté)prikker in steekt, en deze er weer helemaal schoon uitkomt. Laat de cake nog minstens 10 minuten afkoelen alvorens uit de vorm te halen.
  5. Als de cake volledig is afgekoeld maak je de ganache:  Doe de gehakte chocolade in een kom. Verhit in een pannetje de slagroom met de Amarula, schenk vervolgens over de chocolade en laat 1 minuut trekken. Roer dit vervolgens glad en voeg de boter toe. De ganache dient nu een beetje af te koelen, dus zet deze apart, maar blijf af en toe doorroeren.  Zodra de ganache op kamertemperatuur is bestrijk je de taart hiermee en laat opdrogen of opstijven.

Bewaartip: De Chocolade Mud Cake met Amarula kan nu gerust een dag of twee in de koelkast bewaard worden. Garneer de taart voor het serveren met rood fruit: zoals frambozen of aardbeien.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

Chocolade Mud Cake met Amarula

Category: Taart Recepten Tags: amarula, Amerikaanse keuken, chocolade, heel holland bakt, hilversum, Janny van der Heijden, kookschool, likeur, oldenhof, Pasen, winkels, workshop, Zuid-Afrika

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « WIN: Streekmolen Krat (eerlijke-producten-thuis-gebracht)
Volgend bericht: Piperade met eieren (en craquelins) »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel plezier en eet smakelijk!

Groetjes, Betty

#GINTONIC

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#VEGETARISCH

recept risotto met rode viet en mozzarella © bettyskitchen.nl

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Meest Gelezen

  • recept picanha van de bbq met appel en sjalot © bettyskitchen 20 x Barbecue recepten (met vlees, kip of vis)
  • recept ossobuco gestoofde kalfsschenkel uit Milaan © bettyskitchen.nl Ossobuco – gestoofde kalfsschenkel uit Milaa...
  • paella met garnalen op de barbecue bereiden campingaz recept © bettyskitchen.nl Paella met garnalen en mosselen
  • 15x Vaderdag recepten
  • recept quiche met champignons prei en blauwe kaas © bettyskitchen.nl Quiche met champignons, prei en blauwe kaas
food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

vegetarische Gegrilde little gem sla met Gorgonzola en zomerfruit hoofdgerecht, barbecue recept of bijgerecht

Gegrilde little gem sla met Gorgonzola en zomerfruit

recept 3x kruidenboter maken © bettysktichen.nl

3x Kruidenboter maken

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

recept voor perfecte scrambled eggs maken © bettyskitchen.nl

De perfecte scrambled eggs (roerei)

recept griekse salade met linzen

Griekse salade met linzen

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2022 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in