Print

Bruine bolletjes maken met volkorenmeel recept

bruine bolletjes maken recept volkorenmeel
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 1 hours 55 minutes
  • Yield: 12 stuks 1x
  • Category: ontbijt
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale
  • 500 gram volkorenmeel,
  • 1 theelepel zout,
  • 350 ml handwarm water,
  • 10 gram gedroogde gist korrels,
  • 1 theelepel suiker,
  • 1 ei,
  • optioneel: zaadjes (sesam/maan) of pitten (pompoen/zonnebloem).

Extra: Mixer met deeghaken.

  1.  

 

Instructions

    1. Meng het volkorenmeel en zout in een kom. Los de gist en suiker op in het water. Maak een kuiltje in de bloem, en giet hierin het water mengsel. Meng het geheel met een mixer met deeghaken, of doe dit gewoon met de hand kneden.
    2. Bestuif het aanrecht met wat gewone bloem en kneed hierop het deeg goed door: hou het deeg met één hand op de plaats, terwijl je met de andere hand het deeg van voren naar achter duwt, en dus uitrekt. Terwijl je het ‘loslaat’, draai je het deeg steeds een stukje met de ‘vaste’ hand. Zo kneed je als het ware het gehele deeg, en na 5-10 minuten kneden, af en doe dubbelvouwen, en opnieuw kneden, krijg je zo een mooi soepel deeg.
    3. bruine bolletjes van volkorenmeel recept © bettyskitchenVorm van het deeg een bal en leg deze afgedekt met huishoudfolie of een theedoek in een kom. Laat 30-40 minuten rijzen op een warme plek. Bestuif opnieuw het aanrecht met wat gewone bloem en druk hier het gerezen deeg op uit, in de vorm van een rechthoek. Snijd het deeg in 12 gelijke stukken, en vorm hier met de hand bolletjes van.
    4. Verdeel de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met huishoudfolie of een theedoek, en laat nogmaals 30-40 minuten narijzen. Verwarm de oven voor op 225 graden/200 hete lucht. Bestrijk de gerezen bolletjes met een losgeklopt ei, en versier eventueel met wat zaadjes of pitten
    5. bruine bolletjes van volkorenmeel recept © bettyskitchen
    6. Bak de bolletjes in 15-20 minuten goudbruin.
    7. Zodra de bolletjes uit de oven komen bestrijk je deze direct met wat water (voor een ‘krokante’ bovenkant), en laat ze afkoelen op een rooster.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty