• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Kerst Recepten
      • Keto recepten
      • Koningsdag Recepten
      • Low Carb recepten
      • Sinterklaas Recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Inspiratie / Overige / Typisch Denemarken: Zachte smeerbare Lurpak

Typisch Denemarken: Zachte smeerbare Lurpak

19 oktober 2015 Door Betina Oostveen 1 Reactie

(Sponsored) – Het leven heeft soms een beetje glans nodig. En voor de foodies onder ons betekent dat een likje boter op het brood, door de puree of over het vlees. En dan het liefst een 100% natuurlijk boter product. Omdat ik graag ga proeven bij onze buurlanden, neem ik jullie deze keer mee naar de keuken van Denemarken en test ik het vooraanstaande Deense botermerk: Lurpak. 

Onze Deense buren weten het al lang: boter is lekker. Ik heb mijn Deense collega wel eens brood zien eten met enkel boter er op. Meer boter dan brood zelfs… En dat was gewoon omdat ze dat lekker vond. En zeg nou zelf: jij kan in een restaurant toch ook niet van het brood en (kruiden)boter afblijven?

review_lurpak_smeerbare_roomboter_breakfast-001
review_lurpak_smeerbare_roomboter_header

Wat is Lurpak boter?

Lurpak is in de eerste instantie een roomboter die al ruim 100 jaar, naar Deens recept, wordt vervaardigd. Er is maar liefst 20 liter verse melk benodigd om 1 kilogram Lurpak roomboter te maken. De boter bestaat tevens uit slechts 4 ingrediënten: De room, melkzuurbacteriën, water en zout. Het is een  100% natuurlijk product en door de traditionele bereiding heeft het zelfs een Deens keurmerk ontvangen. Lurpak is in maar liefst 3 varianten verkrijgbaar:  een blok gezouten roomboter voor bakken & braden, maar ook twee kuipjes smeerbare Lurpak in zowel gezouten als ongezouten variant.

Zachte smeerbare Lurpak

Om de Lurpak roomboter zachter en dus smeerbaarder te maken, wordt deze vermengd met raapzaadolie. Deze plantaardige olie is een natuurlijk manier om de roomboter dus zachter en minder hard van textuur te maken, terwijl je de fris, romige smaak blijft behouden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld margarine, dat enkel uit plantaardige oliën bestaat en vervolgens ‘ verstevigd’ wordt door allerlei industriële toevoegingen.

review_lurpak_smeerbare_roomboter_1-001
review_lurpak_smeerbare_roomboter_2-001

In Denenmarken ontbijt men s ‘morgens graag met heerlijk (versgebakken) brood en een lik Lurpak. Deze beleg je vervolgens met plakjes kaas, zoals brie, geitenkaas of Danish BlueCheese. Maar ook diverse vleeswaren of bijvoorbeeld gerookte zalm zijn favoriet. Voor de zoete trek beleg je je boterham met een dunne plak pure chocolade en zoete broodjes met jam, oftewel echte Wienerbrød (Danish Pastries).

Tussen de middag serveert men juist (koude) vlees en/of vis met groente. Al dan niet op een plak rugbrød , oftewel roggebrood. Het is traditie om hier uitgebreid te lunchen met groenten, maar met name proteïnen & vetten. Denk bijvoorbeeld aan roggebrood belegd met zalm & asperges. Maar ook avocado & zachtgekookt eitje, of juist plakjes (warm) vlees & tomaat. Dit smørrebrød is typisch Deens, maar ook hier ontbreekt de boter natuurlijk niet, want dit zorgt juist voor een smeuïg, samenhangend hapje.

review_lurpak_smeerbare_roomboter_6-001

Koken en bakken met Lurpak

De roomboter van Lurpak is niet alleen geschikt voor op brood, want je kunt er ook heerlijk mee koken en bakken. Doordat de Lurpak roomboter traditioneel gekarnd wordt, bevat deze minder vocht en spat daardoor ook minder. Ideaal dus om een biefstukje aan te braden, maar ook voor het bakken van je champignons of andere groente. Een likje boter maakt het leven nou net even iets mooier en lekkerder.

Voor het geval je dit weekend aan je Deense ontbijttafel wilt aanschuiven: Lurpak boter is helaas niet overal even gemakkelijk te verkrijgen. Je vind hem in ieder geval bestellen via ah.nl of kijk even in de winkels.

Ik  kan mij in ieder geval geen boterhammen zonder boter meer voorstellen. Det smager godt! Hoe zit dat met jullie? Smeren jullie ook het liefst overal boter op?

Groetjes,
Betty

review_lurpak_smeerbare_roomboter_7-001

Dit is een gesponsord artikel. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Category: Overige Tags: boter, brood, Lurpak, roomboter, samenwerkingen, Scandinavische keuken

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « De Kruidhof Tuincafe in Buitenpost
Volgend bericht: Smørrebrød – Deense broodplank »

Lees Interacties

Reacties

  1. Marlotte

    19 oktober 2015 om 7:59 am

    Wat handig dat je er mee kunt bakken, maar dat je het ook op je brood kunt doen. Klinkt heel goed deze boter!

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel plezier en eet smakelijk!

Groetjes, Betty

#GINTONIC

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#VEGETARISCH

recept risotto met rode viet en mozzarella © bettyskitchen.nl

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Meest Gelezen

  • 5x alcoholvrije gin tonic maken © bettyskitchen.nl 8x Alcoholvrije gin tonic
  • 10x Makkelijk recepten voor Moederdag
  • recept vegan gele curry met jackfruit en mungbonen © bettyskitchen.nl 10x Recepten met Jackfruit
  • recept caribische viscurry © bettyskitchen.nl Caribische viscurry
  • recept pappardelle pasta met stoofvlees © bettyskitchen.nl Pappardelle pasta met stoofvlees
food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

recept indiase tandoori lamspiezen van de barbecue © bettyskitchen.nl

Tandoori Lamspiezen van de bbq

recept zoet maisbrood met ananas © bettyskitchen.nl

Zoet Maisbrood met Ananas

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

recept snelle pangranola maken © bettyskitchen.nl

Snelle pangranola

recept indiase aardappel curry met doperwten aloo mutter © bettyskitchen.nl

Indiase aardappels met doperwten (aloo mutter)

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2022 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in