• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Inspiratie / Overige / Typisch Denemarken: Zachte smeerbare Lurpak

Typisch Denemarken: Zachte smeerbare Lurpak

19 oktober 2015 Door Betina Oostveen 1 Reactie

(Sponsored) – Het leven heeft soms een beetje glans nodig. En voor de foodies onder ons betekent dat een likje boter op het brood, door de puree of over het vlees. En dan het liefst een 100% natuurlijk boter product. Omdat ik graag ga proeven bij onze buurlanden, neem ik jullie deze keer mee naar de keuken van Denemarken en test ik het vooraanstaande Deense botermerk: Lurpak. 

Onze Deense buren weten het al lang: boter is lekker. Ik heb mijn Deense collega wel eens brood zien eten met enkel boter er op. Meer boter dan brood zelfs… En dat was gewoon omdat ze dat lekker vond. En zeg nou zelf: jij kan in een restaurant toch ook niet van het brood en (kruiden)boter afblijven?

review_lurpak_smeerbare_roomboter_breakfast-001
review_lurpak_smeerbare_roomboter_header

Wat is Lurpak boter?

Lurpak is in de eerste instantie een roomboter die al ruim 100 jaar, naar Deens recept, wordt vervaardigd. Er is maar liefst 20 liter verse melk benodigd om 1 kilogram Lurpak roomboter te maken. De boter bestaat tevens uit slechts 4 ingrediënten: De room, melkzuurbacteriën, water en zout. Het is een  100% natuurlijk product en door de traditionele bereiding heeft het zelfs een Deens keurmerk ontvangen. Lurpak is in maar liefst 3 varianten verkrijgbaar:  een blok gezouten roomboter voor bakken & braden, maar ook twee kuipjes smeerbare Lurpak in zowel gezouten als ongezouten variant.

Zachte smeerbare Lurpak

Om de Lurpak roomboter zachter en dus smeerbaarder te maken, wordt deze vermengd met raapzaadolie. Deze plantaardige olie is een natuurlijk manier om de roomboter dus zachter en minder hard van textuur te maken, terwijl je de fris, romige smaak blijft behouden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld margarine, dat enkel uit plantaardige oliën bestaat en vervolgens ‘ verstevigd’ wordt door allerlei industriële toevoegingen.

review_lurpak_smeerbare_roomboter_1-001
review_lurpak_smeerbare_roomboter_2-001

In Denenmarken ontbijt men s ‘morgens graag met heerlijk (versgebakken) brood en een lik Lurpak. Deze beleg je vervolgens met plakjes kaas, zoals brie, geitenkaas of Danish BlueCheese. Maar ook diverse vleeswaren of bijvoorbeeld gerookte zalm zijn favoriet. Voor de zoete trek beleg je je boterham met een dunne plak pure chocolade en zoete broodjes met jam, oftewel echte Wienerbrød (Danish Pastries).

Tussen de middag serveert men juist (koude) vlees en/of vis met groente. Al dan niet op een plak rugbrød , oftewel roggebrood. Het is traditie om hier uitgebreid te lunchen met groenten, maar met name proteïnen & vetten. Denk bijvoorbeeld aan roggebrood belegd met zalm & asperges. Maar ook avocado & zachtgekookt eitje, of juist plakjes (warm) vlees & tomaat. Dit smørrebrød is typisch Deens, maar ook hier ontbreekt de boter natuurlijk niet, want dit zorgt juist voor een smeuïg, samenhangend hapje.

review_lurpak_smeerbare_roomboter_6-001

Koken en bakken met Lurpak

De roomboter van Lurpak is niet alleen geschikt voor op brood, want je kunt er ook heerlijk mee koken en bakken. Doordat de Lurpak roomboter traditioneel gekarnd wordt, bevat deze minder vocht en spat daardoor ook minder. Ideaal dus om een biefstukje aan te braden, maar ook voor het bakken van je champignons of andere groente. Een likje boter maakt het leven nou net even iets mooier en lekkerder.

Voor het geval je dit weekend aan je Deense ontbijttafel wilt aanschuiven: Lurpak boter is helaas niet overal even gemakkelijk te verkrijgen. Je vind hem in ieder geval bestellen via ah.nl of kijk even in de winkels.

Ik  kan mij in ieder geval geen boterhammen zonder boter meer voorstellen. Det smager godt! Hoe zit dat met jullie? Smeren jullie ook het liefst overal boter op?

Groetjes,
Betty

review_lurpak_smeerbare_roomboter_7-001

Dit is een gesponsord artikel. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Category: Overige Tags: boter, brood, Lurpak, roomboter, samenwerkingen, Scandinavische keuken

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « De Kruidhof Tuincafe in Buitenpost
Volgend bericht: Smørrebrød – Deense broodplank »

Lees Interacties

Reacties

  1. Marlotte

    19 oktober 2015 om 7:59 am

    Wat handig dat je er mee kunt bakken, maar dat je het ook op je brood kunt doen. Klinkt heel goed deze boter!

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#CHINEESNIEUWJAAR

Chinese keuken recepten

Op zoek naar recepten om het Chinees Nieuwjaar mee te vieren? Check ze hier allemaal!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x Klassieke Cocktails
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • 15x gezonde smoothies recepten met groente en fruit © bettyskitchen.nl 15x Gezonde Smoothies
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

recept vlechtbrood met brie en cranberry © bettyskitchen.nl

Vlechtbrood met brie en cranberry (Video)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in