Vandaag ben ik jarig en dat vieren we natuurlijk met taart! Maar niet zomaar eentje: we gaan namelijk een cheesecake op de barbecue bereiden! Deze Basque Burnt Cheesecake komt uit Noorden van Spanje en is een heerlijke donkerbruine of zelfs zwart gebakken cheesecake om van te smullen. Want wie is er niet dol op cheesecake?!
Wat is een Basque Burnt Cheesecake?
Hoewel je normaal gesproken bij een cheesecake maken streeft naar op en top perfectie, mag je bij de Basque Burnt Cheesecake de boel expres laten aan branden. Deze taart vind zijn oorspong in Baskenland (regio in noord-Spanje) waar diverse chefkoks er een kunst van maken om hun cheesecake mooi zwart te bakken. Veelal gaat het hier om een cheesecake zonder koek bodem, dus enkel en alleen de ‘cheesecake vulling’ met een zwarte buitenlaag. Maar ik kon het niet laten en voegde Bastogne koeken toe om de ‘burnt’ smaak nog een extra duwtje te geven.
Zwart gebakken Cheesecake op de BBQ bereiden
Hoewel de ‘burnt’ zwarte buitenlaag al een smaaksensatie op zich is, bak ik deze Baskische zwarte cheesecake af op een ‘egg’ kamado barbecue. Zo’n groot ei vormt een mooie gesloten koepel en krijgt daarbij de functie van een hetelucht oven. Echter voegt deze door het gebruik van houtskool nog wat meer een gerookte smaak toe aan je taart en dat past echt perfect bij deze Burnt Basque Cheesecake. Heb je geen egg barbecue? Nog worries, je kunt de oven temperaturen en baktijd (of iets langer zelfs) ook aanhouden voor het afbakken in een normale hetelucht oven.
Nog meer heerlijke Spaanse recepten om van te genieten
Nu kun je naast deze burnt Basque cheesecake genieten van nog zo’n Spaanse topper als dessert: namelijk een flan met karamelsaus! Maar uiteraard vind je nog meer heerlijke Spaanse recepten om van te genieten. Wij zetten ook graag onze tanden in deze Spaanse ovenschotel met kip en chorizo of gaan voor een geurige paella met zeevruchten. Daarnaast staat Spanje ook bekend om de tapas! Kleine gerechtjes die je eigenlijk de hele dag door wel kunt borrelen. Uiteraard help ik je een tapas plank samen te stellen en kun je hier nog veel meer lekkere recepten uit de Spaanse keuken terugvinden. Buen Provecho!
Recept: Basque Burnt Cheesecake
Een cheesecake expres laten aanbranden? Ja in Spanje zijn ze er dol op! Deze Baskische kaastaart is een heerlijk dessert en krijgt een extra rooksmaak door hem op de ‘Egg’ barbecue af te bakken. Normaliter wordt de Basque Burnt Cheesecake zonder koekbodem gemaakt en dus alleen de ‘cheesecake vulling’ met een zwarte buitenlaag. Laat je deze koekbodem achterwege dan is het ook nog eens een glutenvrij taartje om van te genieten.
- Prep Time: 15 min. + koelen
- Cook Time: 45 min.
- Total Time: 4 – 5 uur
- Yield: 10 personen 1x
- Category: Taart
- Method: bbq
- Cuisine: Spaanse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 600 gram roomkaas, op kamertemperatuur
- 150 gram fijne suiker
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 200 gram creme fraiche, op kamertemperatuur
- 2 tl vanille extract
- snuf zout
- 1 eetlepel maizena
Voor de koekbodem:
- 200 gram bastogne koeken, verkruimeld
- 75 gram roomboter, gesmolten
Extra:
- keukenmixer
- Springvorm 20 cm doorsnede
- bakpapier, 1x doormidden geknipt
- Egg of Kamado barbecue (optioneel)
Instructions
- Steek de barbecue aan en zorg dat deze op 200 graden (hetelucht) komt.
- Leg de twee stukken bakpapier als een kruis over elkaar en stop dit in de springvorm. Vouw voorzichtig met je vingers het bakpapier in de rand en omhoog. Hoe netter je dit doet hoe mooier rond je Basque Burnt Cheesecake zal zijn. Ivm verbranden is het namelijk niet wenselijk het bakpapier onder de vorm uit te laten steken.
- Ga je voor een koekbodem? Verkruimel dan de bastogne koeken met een keukenmachine (foodprocessor). Smelt de boter in een pannetje en voeg de kruimels toe. Roer goed door, schep in de springvorm en druk de koekjesbodem goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet eventjes in de koelkast tot gebruik.
- Mix de roomkaas en suiker met de keukenmixer door elkaar gedurende 5 minuten op middelmatige snelheid. Voeg daarna een voor een de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als de vorige compleet is opgenomen.
- Voeg nu tevens de creme fraiche, vanille en zout toe en mix tot volledig egaal is. Tot slot gaat de maizena erbij en mix je nog 30 seconden door.
- Schenk de vulling in de springvorm en geef een paar korte tikken met de vorm op het aanrecht om luchtbellen te verwijderen.
- Plaats de cheesecake in het midden van de barbecue, sluit de deksel en laat 30 – 45 minuten garen tot hij mooi donker gebruind is. Hij zal mogelijk zelfs boven de vorm uit stijgen (heel goed om bakpapier NIET bij te knippen dus). De boven,- en zijkant zal gestold zijn, maar binnenin zal hij nog een beetje zacht zijn.. en tijdens het afkoelen op een rooster zal de Basque Burnt Cheesecake helemaal instorten.
- Laat de cheesecake na het bakken ongeveer 3-4 uur koelen in de vorm op een rooster. Snijd daarna in punten en serveer op kamertemperatuur. Daarna verder bewaren doe je het liefs in de koelkast (max 2 dagen).
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Notes
Heb je geen ‘Egg’ of Kamado barbecue? No worries, je kunt hem ook gewoonweg in de oven bakken. Zet deze dan op 220 graden celcius (200 Hetelucht) en na 40 – 45 minuten zou hij perfect afgebakken moeten zijn.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het maken van de expres zwart verbrande Basque Burnt Cheesecake!
Geef een reactie