• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bijgerechten / Zelf Dukkah Maken

Zelf Dukkah Maken

28 oktober 2025 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Als er een krokante topping is die je hier steevast in de voorraadkast tegenkomt, dan is het wel ‘dukkah’. Een heerlijk mengsel van gebrande noten, sesamzaadjes, kruiden en specerijen. De crunch en verschillende smaakmakers maken er een heerlijke topping van voor heel veel verschillende gerechten. Daarnaast is zelf dukkah maken helemaal niet moeilijk!

Wat is dukkah?

Dukka – wordt ook wel Duqqa, dukka, du’ah, of do’a genoemd – is een Egyptische en Midden-Oosterse smaakmaker die bestaat uit een mengsel van geroosterde noten met specerijen en kruiden. Hazelnoten maar amandelen vormen de basis, evenals sesamzaadjes, komijn en koriander. Het is lekker krokant en wordt meestal gebruikt als topping voor diverse dips bij brood, maar ook over verse groenten of vlees gestrooid. Zelf bestrooi ik zelfs mijn lunchbroodje mee want noten zijn goede vetten en extra smaakmakers zijn alleen maar lekker.

Wil je liever geen bruine velletjes om je noten? Deze kun je eenvoudig zelf verwijderen. In dit recept vertel ik je er graag meer over.

zelf dukkah maken © bettyskitchen.nl

Waar eet je dukkah bij?

De samenstelling voor dukkah kan nogal verschillen want in elke regio of gezin maakt men het net weer anders. Maar met onderstaande basisrecept voor zelf dukkah maken zit je altijd op de goede weg en kun je naar hartelust varieeren. Waar eet je dukka dan het liefste mee. Bij deze enkele persoonlijke favorieten:

  • (pita)broodje met hummus
  • Geroosterde Wortels met yoghurt
  • Baba Ganoush (aubergine dip)
  • Labneh uitgehangen yoghurt dip
  • Pompoencurry met linzen en kokosmelk
  • Geroosterde Romanesco met tahin en granaatappel

Print

Zelf Dukkah Maken

recept voor zelf dukkah maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dukkah is een mengsel van noten en specerijen uit het Midden-Oosten. Het maakt een heerlijk geurende en krokante topping voor heel veel recepten. Denk aan dips, soepen, salades en meer. De samenstelling van kan nogal verschillen maar met onderstaande basisrecept voor zelf dukkah maken zit je altijd op de goede weg.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 10 min.
  • Total Time: 15 minuten
  • Yield: klein potje
  • Category: Bijgerechten
  • Cuisine: Egyptische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 100 gram hazelnoten
  • 4 el. sesamzaadjes
  • 2 el. komijnzaadjes
  • 2 el. korianderzaad
  • 1 el. gedroogde oregano

Extra:

  • koekenpan
  • vijzel

Instructions

  1. Verwarm een koekenpan op medium vuur zonder noten of olie. Voeg dan pas de noten toe en bak deze rondom gedurende 4 minuten.
  2. Voeg dan alle overige ingrediënten zoals sesam, komijn, koriander en oregano in een kommetje en roer alvast door elkaar. Voeg toe aan de koekenpan gedurende een extra 3 minuten bakken.
  3. Zet het vuur uit en laat het geheel 5 minuten afkoelen.
  4. Stop alle ingrediënten in een vijzel en stamp en vijzel deze naar wens en grootte. Stop de dukkah in een potje en je kunt deze gerust 6 maanden bewaren in de voorraadkast.

Eet smakelijk!

Notes

Er zijn 1001 variatiemogelijkheden voor het maken van Dukkah. Probeer ook eens een van deze:

  • vervangen (een deel van) de hazelnoten bijvoorbeeld door amandelen of cashewnoten
  • voeg gerust nog een eetlepel extra kruiden of specerijen toe, zoals anijszaad of venkelzaad en bak deze mee.
  • voor een beetje pit in je dukkah kun je ook wat ‘crushed’ chilipeper mee vijzelen.
  • rasp dunnetjes de schil van een citroen, limoen of sinaasappel en voeg deze na het vijzelen toe aan de dukkah om nog meer smaak en diepgang te geven.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept voor zelf dukkah maken © bettyskitchen.nl
recept voor zelf dukkah maken © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het zelf maken van dukkah geroosterde noten en specerijen mix.

recept voor zelf dukkah maken © bettyskitchen.nl

Category: Bijgerechten Tags: Afrikaanse keuken, amandelen, anijszaad, basis recept, citroen, Dukkah, Egyptische keuken, hazelnoten, koriander, Levantijnse keuken, limoen, Marokkaanse keuken, Midden-Oosten, noten, oregano, sesamzaad, sinaasappel, venkelzaad, vijzel

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Geroosterde Wortels met Yoghurt en Dukkah
Volgend bericht: Halloween Pizza met skelet schedels »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#HALLOWEEN

recepten voor halloween

Vier de Griezeligste maand van het jaar met deze Halloween Recepten

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#POMPOEN

recepten met pompoen

het is het seizoen van de pompoen!

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

10x halloween taart en cupcake recepten © bettyskitchen.nl

10x Halloween Taart en Cupcakes

recept pompoen pasteitjes harry potter © bettyskitchen.nl

Pompoen Pasteitjes – uit de Kookschool voor Potterheads kookboek

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept krokant gebakken vleermuizen vleugels halloween @Bettyskitchen.nl

Gebakken vleermuizen vleugels

rauwkost skelet voor gezonde halloween snacks © Bettyskitchen.nl

Gezonde Halloween Snacks (video)

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

20x klassieke pasta recepten © bettyskitchen.nl

20x Klassieke Italiaanse Pasta Recepten

recept groene monster pasta HALLOWEEN © bettyskitchen.nl

Groene Monster Pasta (Halloween)

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?