Als er een krokante topping is die je hier steevast in de voorraadkast tegenkomt, dan is het wel ‘dukkah’. Een heerlijk mengsel van gebrande noten, sesamzaadjes, kruiden en specerijen. De crunch en verschillende smaakmakers maken er een heerlijke topping van voor heel veel verschillende gerechten. Daarnaast is zelf dukkah maken helemaal niet moeilijk!
Wat is dukkah?
Dukka – wordt ook wel Duqqa, dukka, du’ah, of do’a genoemd – is een Egyptische en Midden-Oosterse smaakmaker die bestaat uit een mengsel van geroosterde noten met specerijen en kruiden. Hazelnoten maar amandelen vormen de basis, evenals sesamzaadjes, komijn en koriander. Het is lekker krokant en wordt meestal gebruikt als topping voor diverse dips bij brood, maar ook over verse groenten of vlees gestrooid. Zelf bestrooi ik zelfs mijn lunchbroodje mee want noten zijn goede vetten en extra smaakmakers zijn alleen maar lekker.
Wil je liever geen bruine velletjes om je noten? Deze kun je eenvoudig zelf verwijderen. In dit recept vertel ik je er graag meer over.








Waar eet je dukkah bij?
De samenstelling voor dukkah kan nogal verschillen want in elke regio of gezin maakt men het net weer anders. Maar met onderstaande basisrecept voor zelf dukkah maken zit je altijd op de goede weg en kun je naar hartelust varieeren. Waar eet je dukka dan het liefste mee. Bij deze enkele persoonlijke favorieten:
- (pita)broodje met hummus
- Geroosterde Wortels met yoghurt
- Baba Ganoush (aubergine dip)
- Labneh uitgehangen yoghurt dip
- Pompoencurry met linzen en kokosmelk
- Geroosterde Romanesco met tahin en granaatappel
Zelf Dukkah Maken
Dukkah is een mengsel van noten en specerijen uit het Midden-Oosten. Het maakt een heerlijk geurende en krokante topping voor heel veel recepten. Denk aan dips, soepen, salades en meer. De samenstelling van kan nogal verschillen maar met onderstaande basisrecept voor zelf dukkah maken zit je altijd op de goede weg.
- Prep Time: 5 min.
- Cook Time: 10 min.
- Total Time: 15 minuten
- Yield: klein potje
- Category: Bijgerechten
- Cuisine: Egyptische keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 100 gram hazelnoten
- 4 el. sesamzaadjes
- 2 el. komijnzaadjes
- 2 el. korianderzaad
- 1 el. gedroogde oregano
Extra:
- koekenpan
- vijzel
Instructions
- Verwarm een koekenpan op medium vuur zonder noten of olie. Voeg dan pas de noten toe en bak deze rondom gedurende 4 minuten.
- Voeg dan alle overige ingrediënten zoals sesam, komijn, koriander en oregano in een kommetje en roer alvast door elkaar. Voeg toe aan de koekenpan gedurende een extra 3 minuten bakken.
- Zet het vuur uit en laat het geheel 5 minuten afkoelen.
- Stop alle ingrediënten in een vijzel en stamp en vijzel deze naar wens en grootte. Stop de dukkah in een potje en je kunt deze gerust 6 maanden bewaren in de voorraadkast.
Eet smakelijk!
Notes
Er zijn 1001 variatiemogelijkheden voor het maken van Dukkah. Probeer ook eens een van deze:
- vervangen (een deel van) de hazelnoten bijvoorbeeld door amandelen of cashewnoten
- voeg gerust nog een eetlepel extra kruiden of specerijen toe, zoals anijszaad of venkelzaad en bak deze mee.
- voor een beetje pit in je dukkah kun je ook wat ‘crushed’ chilipeper mee vijzelen.
- rasp dunnetjes de schil van een citroen, limoen of sinaasappel en voeg deze na het vijzelen toe aan de dukkah om nog meer smaak en diepgang te geven.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het zelf maken van dukkah geroosterde noten en specerijen mix.

 
			
Geef een reactie