Ze zijn de afgelopen jaren regelmatig voorbij gekomen op social media: een hoge toren met hele dikke Japanse ‘fluffy’ pancakes. Dit eiwitrijke ontbijt is de meringue onder de pannenkoekjes en is ook eenvoudig zelf na te maken! Serveer lekker met maple syrup of poedersuiker en kleed het geheel feestelijk en gezond aan met extra fruit.
Wat zijn de Japanse ‘Fluffy Pancakes’?
Deze heerlijke Japanse ‘fluffy pancakes’ hebben veel weg van een souffle en ze zijn ontzettend zacht van textuur en smaak. Het luchtige beslag bestaat voornamelijk uit opgeklopte eiwitten en ze worden op lage temperatuur gestoomd in de pan. Daardoor kun je er van die heerlijke dikke ‘fluffy’ pancakes van maken. Behalve het feit dat ze heel lekker zijn zijn ze dus ook nog eens heerlijk eiwitrijk en bevatten relatief weinig suiker en zelfs geen boter of olie. Dit moet je gewoon een keertje proberen en ervaren, geloof me.
Met onderstaand recept hou je een eidooier over, maar geen nood want deze kun je prima gebruiken in een ander recept. Check hier een compleet overzicht voor recepten met overgebleven eidooiers.
Nog meer heerlijke Japanse recepten om uit de proberen
Laat het maar aan de Japanners over om heerlijk recepten te bedenken die gewoonweg net even wat anders zijn dan wij gewend zijn. Nu hebben we deze week een Japanse themaweek op de site met dus een compleet Japan Weekmenu. Hier passen deze heerlijke dikke Japanse ‘fluffy pancakes’ natuurlijk perfect bij. Maar ik wil je ook verzoeken om bijvoorbeeld eens Daifuku Mochi te proberen. Zelf gemaakt of gekocht. Het is een typische Japanse zoete lekkernij met rode bonen en kleefrijstmeel. Daarnaast is de Okonomiyaki pannenkoek ook een van onze favoriete recepten uit de Japanse keuken!
Japanse ‘Fluffy Pancakes’ recept
Deze Japanse ‘Fluffy Pancakes’ zijn een heerlijk dessert of traktatie gemaakt van opgeklopte eiwitten, waardoor ze ontzettend luchtig en dus ‘fluffy’ zijn. Het is een heerlijk eiwitrijk recept en door te variëren met verschillende toppings kun je er elke keer weer een nieuw feestje van maken!
- Prep Time: 15 minuten
- Cook Time: 2x 10 minuten
- Total Time: 35 minuten
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Ontbijt
- Cuisine: Japanse Keuken
Ingredients
- 3 eieren (3 eiwitten + 2 dooiers)
- 3 eetlepels suiker (45 gram)
- 2 eetlepels melk (30 ml)
- ½ tl vanille extract
- 6 el. bloem (50 gram)
- ½ tl bakpoeder
- 1 tl azijn
- 1 el. maizena
- scheutje water voor het stomen,
Extra:
- keukenmixer met garde
- koekenpan met antiaanbaklaag en hoge rand (gebruik anders een braadpan) + deksel
- spuitzak of ziplock zak
Instructions
- Splits de eieren. Stop de eiwitten in de mixerkom en de dooiers in een aparte mengkom
- Voeg ⅓ van de suiker toe aan de dooiers, samen met de melk en vanille extract. Roer dit even door elkaar. Daarna gaan de bloem en bakpoeder erbij en roer met een lepel of garde tot een beslag. Zet apart
- Plaats de mixer kom met eiwitten in de machine en plaats de garde. Zet de machine nu op middelmatige snelheid en laat kloppen tot er heel veel belletjes vormen. Voeg dan de azijn toe. Blijf rustig doorkloppen terwijl je steeds beetje bij beetje de overgebleven ⅔ van de suiker toevoegt. Schraap ook eens goed langs de rand van de kom om alle suiker op de laten nemen. Ga zo door tot je na 10 minuten kloppen een goede zachte eiwitschuim hebt met zeer kleine belletjes. Voeg op het laatste moment pas de maizena toe en klop nog een laatste keer zachtje door en zet de machine uit.
- Verwarm de koekenpan op medium-laag vuur. Je gebruikt geen boter of olie voor het bakken van deze Japanse Souffle Pancakes. Je mag natuurlijk de bodem van de pan wel eventjes invetten en droogwrijven met keukenpapier voor gebruik.
- Tijdens het voorverwarmen ga je de twee komen samenvoegen. Stop hiervoor ⅓ van de eiwitten bij het dooier mengsel en roer goed door elkaar om samen te vermengen en vloeibaarder te maken. Daarna schept je het dooier mengsel bij de overgebleven ⅔ van de eiwitten en vouw deze heel rustig met een spatel er door. Je wilt zo min mogelijk van de luchtigheid verliezen. Schep daarna het beslag in een spuitzak.
- Spuit twee a drie torenhoge pannenkoeken in de pan – hier heb je ongeveer de helft van het beslag voor nodig. Doe dit rustig en begin eerst met een ronde bodem, daarna houd je de zak in het midden en spuit je dikke hoop terwijl je de zak zachtjes omhoog beweegt.
- Druppel vervolgens 1 eetlepel water rondom het beslag in de pan en plaats de deksel. Laat de Japanse Fluffy Pancakes gedurende 5 minuten op laag vuur stomen. Draai ze daarna voorzichtig om met een spatel. Druppel weer een eetlepel water in de pan en plaats de deksel voor een extra 5 minuten stomen.
- Schep de pancakes uit de pan en serveer direct. Herhaal vervolgens stap 6 + 7 met de andere helft van het beslag.
Notes
In Japan worden deze Fluffy Pancakes vaak opgestapeld geserveerd met bijvoorbeeld:
- klontje boter
- poedersuiker
- maple syrup
- karamelsaus
- vers gesneden fruit bijv: aardbeien, kersen, ananas, mango etc.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze mega dikke Japanse ‘fluffy pancakes’ wilt gaan maken!
Geef een reactie