Nu de dagen weer kouder aan het worden zijn, staan bij ons de maaltijdsoepen weer regelmatig op tafel. Daarmee bedoel ik een lekkere kruidige soep met vlees of kip als vulling, lekker veel groenten bijvoorbeeld rijst of pasta als koolhydraatbron. Deze Indonesische soep met rundvlees genaamd Soto Madura is een heerlijke ontdekking!
Kruidige Soto Madura met rundvlees
Het is geen geheim dat wij dol zijn op de Indische keuken, want mijn schoonfamilie heeft daar zijn roots in. Al jarenlang is de Soto Ajam (Indonesische kippensoep met rijst) mijn go-to gerecht bij griep of in periodes van aansterken. Maar ik zal je eerlijk zeggen dat ik al een poosje een variant met vlees aan het overwegen was. Ik vond een Allerhande terug met daarin een recept voor deze Soto Madura Indonesische soep met rundvlees, wist ik dat ik deze direct wilde maken en uitproberen. Het is zo’n lekkere variatie geworden dat ik het recept dan ook hier met je wil delen!
Indonesische soep met rundvlees, kool en rijst
In Indonesie heb je heel veel verschillende soorten en variaties op soto (soep) maken. Iedereen maakt het net weer even wat anders. De varianten met kip zijn natuurlijk de bekenste, maar deze rundvleessoep afkomstig van het Indonesische eiland Madura (Oost-Java) is ook een welkom alternatief. Wat ik zo leuk vind is dat je simpelweg een soep trekt, maar de tafel vol zet met kleine schaaltjes met rijst, knapperige kool, tomaten, gebakken uitjes en een eigen sambal, zodat iedereen naar wens zijn of haar soep kan aanvullen en op smaak brengen. Ook lekker met rundvlees: maak eens deze Daging Roedjak (uit de slowcooker) en serveer een puntje Kue Lontar (custard taart) als nagerecht.
Recept: Soto Madura (Indonesische soep met rundvlees)
Soto is een kruidige Indonesische soep met bijvoorbeeld kip of rundvlees met rijst. Deze Soto Madura is een rundvleessoep afkomstig van het eiland Madura en wordt op smaak gebracht met kurkuma, korianderzaad, maar ook een eigengemaakte sambal van rawit pepers.
- Prep Time: 90 min.
- Cook Time: 30 min.
- Total Time: 2 uren
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Hoofdgerechten met vlees
- Cuisine: Indonesische keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
Voor de rundvleessoep:
- 750 gram Runderriblappen
- 2 rundvlees bouillonblokjes
- 1¼ L water (ca 1250 ml)
- 3 laurierblaadjes
- 2 tl. korianderzaad
- 1 tl. zwarte peperkorrels
- 8 kemiri noten
- 1 el. gemalen kurkuma poeder
- 1 bol knoflook (11 tenen), gepeld
- 400 gram sjalotten (10 stuks), gepeld
- 50 gram verse gember, fijngesneden
- 4 sereh stengels
- 1 el. kristalsuiker
Voor erbij:
- 4 el. zonnebloemolie
- 50 gram rawit pepers
- ½ tl. zout
- 1 el. fijne suiker
- 10 gram selderij, fijngehakt
- 2 tomaten, in partjes
- 1 limoen, in partjes
- 200 gram fijngesneden spitskool
- 20 gram gebakken uitjes
- 300 gram pandanrijst, gekookt of gestoomd
- 2 scharreleieren, gekookt, gehalveerd
Extra:
- Soeppan met deksel
- (kleine) koekenpan
- staafmixer met hakmolen of gebruik een vijzel
Instructions
- Doe de runderriblappen, laurierblaadjes, rundvlees bouillonblokjes en het water in een soeppan en breng aan de kook. Laat 1 ½ uur met de deksel op de pan op laag vuur koken. Schep daarna het vlees uit de bouillon en snijd het rundvlees in blokjes van 2×2 cm.
- Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur. Rooster al roerend het korianderzaad, de peperkorrels en alle kemiri noten gedurende 5 minuten, tot de kemiri noten lichtbruin zijn. Draai het vuur uit. Haal 2 kemirinoten uit de pan en zet apart voor de sambal.
- Schep de rest uit de koekenpan en stop in een hakmolen (of vijzel) samen met de kurkuma, 8 tenen knoflook, 8 sjalotten, ¾ van de gember en 2 eetlepels water. Maal tot een gladde boemboe.
- Kneus het dikke gedeelte van de serehstengels met het lemmet van een mes en verwijder de buitenste laag. Zet een knoop in elke stengel (dan haal je ze straks makkelijker uit de pan).
- Snijd de rest van de sjalotten in kwarten. Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de rest van de tenen knoflook met de sjalot in 2-3 min. lichtbruin. Schep uit de pan en zet apart voor de sambal.
- Verwarm opnieuw de koekenpan en voeg de boemboe toe. Bak deze gedurende 5-7 min. op middelhoog vuur tot het geurt. Voeg vervolgens de boemboe, citroengras stengels (sereh) en overgebleven gember toe aan de bouillon. Breng aan de kook en kook zonder deksel 40-45 min. op laag vuur. Voeg de laatste 10 min. de blokjes rundvlees toe. Breng het geheel op smaak met vers gemalen peper (en evt. extra zout) + 1 el. suiker.
- Tip van Betty: gebruik de kooktijd om verschillende bakjes te maken ‘voor erbij‘. Denk aan de rijst en eieren te koken, limoen en tomaten in partjes te snijden etc. maar ook de sambal.
- Kook hiervoor de rawitpepers gedurende 5 min. in een kleine pan met water. Schep uit het water, maar bewaar het water. Doe de pepers met het zout, de apart gehouden kemirienoten, de gebakken knoflook en sjalot en 1 el suiker in de hakmolen van de staafmixer. Maal tot een gladde sambal. Voeg 6-8 eetlepels van het rawit-kookvocht toe als de sambal te dik is.
- Tot slot haal je de laurierblaadjes en citroengras knopen uit de soep, deze gebruik je niet meer.
- Verdeel de rundvleessoep over 4 kommen of diepe borden. Laat iedereen aan tafel zelf aanvullen met de ingredienten voor erbij en op smaak brengen.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor Indonesische Soto Madura (met rundvlees en rijst) wilt koken!
Geef een reactie