• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Ontbijt Recepten / Syrniki – kaas pannenkoekjes

Syrniki – kaas pannenkoekjes

13 maart 2023 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Als je in een van de Slavische landen bent geweest dan ben je dit gerecht waarschijnlijk wel eens tegengekomen. Deze Syrniki zijn zachte zoete kaas pannenkoekjes die als ontbijt worden geserveerd. Ik vind ze een soort Russische tegenhanger van American Pancakes. Gewoonweg anders, maar zo lekker dat dit gewoon een keertje moet proeven.

Kaas pannenkoekjes voor het ontbijt

De naam is een afgeleide van het Slavische of Russische “syr” (сыр) dat kaas betekent. Deze Syrniki maak je met uitgelekte huttekase (cottage cheese), suiker, eieren en bloem. Ze zijn zacht en een beetje zoet van smaak en worden traditioneel met zure room (smetana) en kersenjam geserveerd. Soms worden er gewelde rozijnen of ander gedroogd fruit door het beslag heen gemengd, maar dat is dus optioneel. Serveer de kaas pannenkoekjes als ontbijt of zelfs als dessert. Ze vullen goed en zijn een leuk alternatief ontbijt voor brood of pancakes.

recept syrniki zachte zoete kaas pannenkoekjes ontbijt © bettyskitchen.nl
recept syrniki zachte zoete kaas pannenkoekjes ontbijt © bettyskitchen.nl
recept syrniki zachte zoete kaas pannenkoekjes ontbijt © bettyskitchen.nl

Nog meer heerlijke Russische Recepten

Naast deze heerlijke zoete kaas pannenkoekjes genaamd syrniki, staat de Russische keuken ook bekend om blini! Een beetje te vergelijken met onze poffertjes, zijn deze hartige variant heel fijn om te serveren met gerookte zalm en zure room. Kaviaar kan zelfs ook nog. En laten we natuurlijk niet het fameuze recept voor verrukkelijke Beef Stroganoff met champignons niet vergeten! Een heerlijke stukken gebraden vlees met een romige saus van tomaten, paprika en vodka. Zo lekker en het bewijst dat die Russische recepten echt het proberen waard zijn.

Benieuwd hoe de video voor deze ‘Syrniki’ maken er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!


Print

Recept: Syrniki – kaas pannenkoekjes

recept syrniki zachte zoete kaas pannenkoekjes ontbijt © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is een recept voor verrukkelijk zachte zoete kaas pannenkoekjes voor het ontbijt. Deze zogehete ‘Syrniki’ zijn een geliefd recept in Slavische landen en ze zijn lekker met zure room en kersen jam!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min + nachtje uitlekken
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 1 nacht
  • Yield: 8–9 stuks 2 personen 1x
  • Category: ontbijt
  • Cuisine: Russische Keuken

Ingredients

Scale
  • 400 gram huttekase (cottage cheese)
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • snufje zout
  • 50 gram suiker
  • 1 tl. vanille extract
  • 60 gram tarwebloem
  • zonnebloemolie, voor het bakken

Voor erbij:

  • zure room
  • kersen jam
  • poedersuiker

Extra:

  • bolzeef
  • fijne kaasdoek
  • koekenpan

Instructions

  1. Als eerste ga je de huttekase uitlekken. Hang de bolzeef in een ruime kom en bekleed met kaasdoek. Lepel de huttekase uit de verpakking op het doek. Pak de punten samen en draai het doek stevig dicht tot een bol.  Plaats iets zwaars bovenop de kaas om goed uit de drukken en uit te lekken. Plaats voor minstens 1 uur maar liefst de hele nacht in de koelkast.
  2. De volgende dag gooi je het uitlekvocht weg. Maak de mengkom droog met keukenpapier en haal de kaas uit de doek en stop in de kom. 
  3. Voeg ei, eidooier, zout, suiker, vanille en bloem toe en meng met een stevige houten lepel tot een stevig beslag. Mocht je een handmixer hebben kun je dit ook gebruiken.
  4. Bestuif een werkblad royaal met bloem. Schep een flinke eetlepel beslag uit de kom en vorm met natte handen hier ronde koekjes van circa 1 – 2 cm dikte en plaats op het met bloem bestoven werkblad. Bestuif de bovenkant ook met bloem .
  5. Verwarm een dun laagje olie in een ruime koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Leg met een spatel een paar kaas pannenkoekjes in de pan en bak goudbruin. Keer om met de spatel en bak de andere kant ook goudbruin. 
  6. Serveer de warme Syrniki met zure room en kersen jam. Je kunt ze ook bestrooien met poedersuiker als je dat liever hebt.

Prijatnogo apetita! (= eet smakelijk!)

 

Notes

Variatietip: wel 30 gram rozijnen in heet water gedurende 15 minuten. Giet af en laat aan de lucht drogen. Kneed deze door het kaasbeslag alvorens hier pannenkoekjes van te vormen.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept syrniki zachte zoete kaas pannenkoekjes ontbijt © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met recept voor deze zachte zoete kaas pannenkoekjes genaamd Syrniki.

Category: Ontbijt Recepten Tags: Balkan keuken, bloem, eieren, huttekase, jam, Kaas, ontbijt, pancakes, rozijnen, Russische keuken, suiker, vanille, zonnebloemolie, zure room

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Linzen Stoofschotel met garam masala
Volgend bericht: Ghee Cookies (Ghorayeba) »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee