Wist je dat men in China ook graag vlees grilt op de barbecue? Char Siu is daar een van de bekendste gerechten van en is niets minder dan zachtgegaard varkensvlees in een Chinese zoete barbecuesaus dat in dunne plakjes wordt gesneden. Dit vlees kun je vervolgens gebruiken in zoveel verschillende Chinese gerechten!
Wat is Char Siu
Char Siu – wordt ook wel Cha Sieuw genoemd – maak je van een mooi stuk stevig varkensvlees. Ik gebruikte hier procureur (varkensnek) voor, die je ook gebruikt om bijvoorbeeld ‘pulled pork‘ te maken. Het vlees wordt vooraf gemarineerd in een soort zoete-zoute marinade met typisch Chinese smaakmakers zoals steranijs, shaoxing wine, hoisinsaus en 5 Spices kruidenmix. Daarna wordt het vlees gegrild op de barbecue tot het gaar is en in dunne plakjes gesneden. Kenmerkend is de roze-rode rand rondom de plakjes.
Wil je meer te weten komen over het Chinese nieuwjaar en de symboliek die achter de gerechten schuil gaat? Lees er hier dan meer over.
Wat eet je bij Char Siu
De plakjes Char Siu kun je vervolgens bij heel veel Chinese gerechten serveren. Serveer het in plaats van biefstuk in dit recept voor Lo Mein noodles met gewokte groenten. Maar dit Chinese barbecuevlees kun je ook serveren bij een roerbakschotel met bijvoorbeeld kool en witte rijst. Ook heel lekker is een Chinese noedelsoep met shanghai paksoi bereiden waarbij je Char Siu in plakken bovenop serveert (soort Ramen soep). En wat dacht je van simpelweg op een gestoomd Bao Bun met komkommer linten zoals bij dit recept?
Recept: Char Siu (varkensvlees van de barbecue)
- Prep Time: 10 min. + marineren
- Cook Time: 40 min.
- Total Time: 9 – 13 uren
- Yield: 6 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met vlees
- Method: Barbecue
- Cuisine: Chinese keuken
- Diet: Halal
Ingredients
- 1 kilo procureur
- 4 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels shaoxing wine (of sherry)
- 3 el bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels hoisinsaus
- 2 el honing
- 2 tl. Chinese 5 Spice poeder
- 2 tl. knoflookpoeder
- 1 tl gemalen witte peper
- 1 tl maizena
Extra:
- Ziploc bag, 2,5 L.
- barbecue met deksel
- vleesthermometer
- drip pan met een laagje water
- bakkwast
Instructions
- Haal de procureur uit de koelkast en 30 minuten op kamertemperatuur komen. Dep goed droog met keukenpapier. Snijd de procureur in langwerpige repen van 5 cm dikte. Doe de repen in de ziplock bag en giet de marinade erbij. Sluit de zak met zo min mogelijk lucht er in en kneed de marinade even licht door het vlees. Plaats de zak daarna in de koelkast en laat 8 – 12 uur marineren.
- Maak de barbecue gereed voor indirect grillen en breng de temperatuur naar 175 graden Celcius. Plaats een drippan met een laagje water onderin de barbecue zodat de vleessappen niet op de kolen vallen en flinke rook veroorzaken.
- Haal het vlees uit de zak en plaats op de barbecue. Bewaar echter de marinade!
- Steek een vleesthermometer in 1 (of meer) stuk(ken) procureur en laat het vlees 30 – 40 minuten indirect grillen.
- Open na 25 minuten de barbecue kort om het vlees te bestrijken met de overgebleven marinade en laat daarna nog nog 5 minuten garen. Daarna opnieuw bestrijken en nog eens 5 minuten laten garen. Ga zo door tot het vlees een kerntemperatuur van 70 graden Celcius heeft.
- Mocht je nog een klein stukje ruimte hebben voor direct grillen, verplaats dan het vlees en schroei nog even 2 minuten boven direct vuur. Let goed op want de saus kan hier snel verbranden.
- Haal het vlees van de barbecue en dek losjes af met aluminiumfolie. Laat zo 15 minuten rusten en snijd daarna de char siu in dunne plakjes.
Notes
Bezit je over een klein gietijzeren steelpannetje? Stop de marinade daar dan in en plaats deze na de eerste keer bestrijken ook op de barbecue. De marinade zal gedurende de rest van de tijd ook inkoken tot een stroperige barbecuesaus en nog mooier aflakken.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Chinese Char Siu varkensvlees van de barbecue wilt gaan maken!
Geef een reactie