Tartaarsaus is een heerlijk klassieke Franse saus voor bij vis! De basis is – uiteraard- mayonaise met tuinkruiden en garnituur van oa. augurk. Hier blijf je van eten, echt waar! Niet te verwarren met remoulade of ravigottesaus, maar daar vertel ik je hieronder meer over.
Wat is tartaarsaus?
Tartaarsaus is een frisse saus voor bij gefrituurde of gebakken vis. Het betreft hier een koude bereiding en dus een koude saus op basis van mayonaise en vaak ook zure zoom. In de saus wordt garnituur van augurken of kappertjes, maar ook gesnipperde ui of sjalot gebruikt. Daarnaast worden er ook stukjes hard gekookt ei, peterselie en/of bieslook en wat citroen toegevoegd. Roer het geheel even door elkaar en je tartaarsaus kan direct geserveerd worden.
De fijngesneden en blokjes garnituur in tartaarsaus zijn overigens ook mijn persoonlijke favorieten om te serveren bij Steak Tartare. Dit is echt volkomen toevallig maar zeker lekker bij heel veel gerechten. Zo kun je tartaarsaus heel goed serveren bij Fish ‘n Chips (komt morgen online), maar ook bij deze hele schol van de barbecue. Serveer voor de borrel eens een carpaccio van gerookte zalm en lepel hier een beetje tartaarsaus overheen. Daarnaast is het ook heerlijk als dip voor deze tonijnkoekjes!
Verschil tussen tartaarsaus, remoulade en ravigottesaus
Tartaarsaus lijkt redelijk veel op remoulade en wordt ook wel eens verward met ravigote. Tartaarsaus is een soort verrijkte versie van remoulade want deze laatste bevat juist geen gehakte ei en zure room. Kijken we vervolgens naar ravigottesaus: dan lijkt deze ook sprekend op remoulade. Maar in plaats van mayonaise te gebruiken is ravigote een vinaigrette op basis van olie en azijn. De Fransen zijn dol op hun sausjes en vinaigrettes en hanteren dus ook andere benamingen voor deze verschillen. Echter zijn de fijngesneden sjalotjes en augurken of kappertjes dus altijd een rode draad door de sauzen.
Recept voor Tartaarsaus maken
- Total Time: 5 minuten
- Yield: 1 kommetje 1x
- Category: dips, dressings en sauzen
- Method: koud
- Cuisine: Franse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 100 gram mayonaise
- 50 gram zure room
- 1 hard gekookt ei
- 1 sjalot
- 2 el. augurk in kleine blokjes
- 2 el. fijngehakte peterselie
- 1 – 2 el. citroensap
- peper & zout
Extra:
- eiersnijder (optioneel)
Instructions
- Stop de mayonaise en zure room in een kom. Roer even kort maar goed door.
- Pel het ei en snijd in kleine blokjes (Tip: gebruik hier een eiersnijder voor). Pel en snipper het sjalotje. Meng vervolgens ei, sjalot, augurk, peterselie en helft van citroensap door de mayonaise.
- Proef en breng op smaak met zout, peper en eventueel nog een beetje citroensap.
- De tartaarsaus is direct klaar voor gebruik. Svp bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast (max 2 dagen).
Notes
Variatietips voor tartaarsaus:
- Vervang de blokjes augurk door uitgelekte kappertjes.
- Gebruik in plaats van fijn gesnipperde sjalotjes eens gewone ui, bosui of gesnipperde bieslook
- Vervang (een deel van) de citroensap door een lepeltje mosterd.
- Gebruik eens dikke yoghurt in plaats van zure room voor een frissere smaak.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van tartaarsaus – natuurlijk DE saus voor bij gebakken of gefrituurde vis.
Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
Geef een reactie