• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Gevogelte Recepten / Surinaamse Bami met kip

Surinaamse Bami met kip

5 november 2025 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Hoe maak je zelf Surinaamse bami met kip? Dit is een vrij makkelijk recept dat alle boxen aantikt voor het avondeten. De gewokte spaghetti met blokjes kip, gebakken ei en heel veel groenten is erg lekker met sambal, zoetzure komkommer en meer. Dit is zo’n lekker smaakvol gerecht dat vrijwel iedereen wel lust!

recept surinaamse bami met kip © bettyskitchen.nl

Wat is een Surinaamse Bami met kip?

Bij een ‘bami goreng‘ dan denk je waarschijnlijk meteen aan de Indonesische of Indische keuken. En terecht, want deze Surinaamse bami vind daar waarschijnlijk ook zijn oorsprong. De Surinaamse keuken is een mengelmoes van o.a de Indonesische, Chinese, Afrikaanse keuken en meer. Bami is dan ook een smaakvol wokgerecht op basis van een lange (tarwe) noedel soort. . Bij dit recept voor Surinaams bami met kip maak je gebruik van spaghetti. Deze kun je namelijk zien als een lekkere dikke noedel met stevige bite en dan in een soort ketjap sausje waardoor de spaghetti donker kleurt.

recept surinaamse bami met kip © bettyskitchen.nl
recept surinaamse bami met kip © bettyskitchen.nl

Wat eet je bij Surinaamse Bami?

Een bami staat vaak centraal als gerecht, net zoals bijvoorbeeld witte rijst of nasi, en daar worden dan nog diverse gerechten om heen geserveerd. Dit kan natuurlijk een stuk vlees, kip of vis zijn, waarbij een schaaltje sambal en een zuur van komkommer niet mogen ontbreken. Ik maakte onderstaande Surinaamse Bami met kip blokjes, gebakken ei en een hele reeks groenten voor een goedgevulde versie, geschikt voor ons gezin. Daarnaast gebruik ik ook volkoren spaghetti om meer vezels toe te voegen. De bereiding is eenvoudig met onderstaand stappenplan en dat maakt het een gerecht voor een doordeweekse avond. Wat eet jij het liefst nog meer bij Surinaamse Bami?


Print

Surinaamse Bami met kip

recept surinaamse bami met kip © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Zelf Surinaamse bami met kip maken is niet moeilijk. Voeg wel lekker wat gesneden groenten en eventueel volkoren spaghetti toe voor een vezelrijke en voedzame versie. Dit is in ieder geval mijn basisrecept voor zelf bami maken.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 35 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met kip
  • Cuisine: Surinaamse keuken

Ingredients

Scale
  • 300 gram (volkoren) spaghetti
  • 2 eieren, geklutst
  • 400 gram kippendijen of kipfilet, in blokjes
  • 200 gram spitskool, fijngesneden *
  • 200 gram wortels, in kleine blokjes (brunoise)*
  • 200 gram prei, in halve ringen*
  • 2 sjalotjes, in stukjes
  • 2 tl. fijngehakte knoflook
  • 2 tl. fijngehakte gember
  • 3 el. zoute ketjap asin (45 ml)
  • 2 el. zoete ketjap manis (30 ml)
  • 1 el. tomatenpuree
  • 1 tl. trassie garnalen pasta
  • ½ tl. 5 kruidenpoeder
  • flinke snuf zwarte peper
  • 4 maggiblokjes (de vierkante uit geel/rode maggi verpakking)
  • Een paar takjes bladselderij, steeltjes en blad gescheiden, fijngesneden
  • (zonnebloem)olie, voor het bakken

Instructions

  1. Kook de spaghetti in ruim kokend water waar je de helft van de Maggiblokjes aan toevoegt. Giet daarna de spaghetti af in een (bol) zeef, spoel goed koud na en laat uitlekken. 
  2. Verwarm de wok op hoog vuur en voeg een scheutje olie toe. Kluts de eieren in een kommetje en giet voorzichtig in de hete olie. Laat 1 minuut staan en roer zachtjes door tot al het ei gestold is. Schep daarna de roerei uit de wok en zet apart.
  3. Verwarm de wok opnieuw en voeg eventueel een scheutje olie toe. Bak de kip rondom aan en gaar en schep daarna tevens uit de pan.
  4. Verwarm de wok opnieuw op hoog vuur en voeg nu twee eetlepels olie met de knoflook en gember toe aan de pan. Bruin deze gedurende 1 minuut en voeg dan de sjalotjes en fijngesneden steeltjes van de selderij toe. Bak dit ook 1 minuut mee. 
  5. Dan gaan de gesneden spitskool, wortel en prei erbij en wok je het geheel gedurende 5-6 minuten. 
  6. Verlaag daarna het vuur naar middelmatige temperatuur en plaats de uitgelekte spaghetti, roerei en gebakken kip bovenop.
  7. Voeg nu achtereenvolgens de zoute ketjap, zoete ketjap (manis), tomatenpuree, trassie, 5 kruidenpoeder, snuf peper en fijngehakte selderijblad toe. Verkruimel tevens de overige helft  Maggi bouillonblokjes erboven en schep het geheel goed om en door elkaar totdat alles bedekt is met de Ketjap saus.
  8. Serveer de Surinaamse bami met kip direct. 

Njang sweetie! (=Eet smakelijk!)

Notes

*je kunt uiteraard ook een zak van 600 gram fijngesneden BAMI groenten in de supermarkt kopen hiervoor, of zelf een mix van groenten toevoegen naar keuze, zoals paprika en/of snijbonen.

Wil je dit recept liever vegetarisch maken? Dan kun je de blokjes kip ook vervangen door blokjes tofu bijvoorbeeld.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept surinaamse bami met kip © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met zelf Surinaamse bami met kip en spaghetti maken

recept surinaamse bami met kip © bettyskitchen.nl

Category: Gevogelte Recepten Tags: 5 spice kruiden, Afrikaanse keuken, bami, bouillon, eieren, gember, hoofdgerechten, ketjap, ketjap manis, Kip, kipfilet, kippendij, knoflook, Maggi, noedels, pasta, prei, selderij, sjalotten, Spaghetti, spitskool, Surinaamse keuken, tomatenpuree, trassie, wokgroente, wokken, wortels

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Knoflookcurry met bonenrijst

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#POMPOEN

recepten met pompoen

het is het seizoen van de pompoen!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

10x halloween taart en cupcake recepten © bettyskitchen.nl

10x Halloween Taart en Cupcakes

recept pompoen pasteitjes harry potter © bettyskitchen.nl

Pompoen Pasteitjes – uit de Kookschool voor Potterheads kookboek

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept krokant gebakken vleermuizen vleugels halloween @Bettyskitchen.nl

Gebakken vleermuizen vleugels

rauwkost skelet voor gezonde halloween snacks © Bettyskitchen.nl

Gezonde Halloween Snacks (video)

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

20x klassieke pasta recepten © bettyskitchen.nl

20x Klassieke Italiaanse Pasta Recepten

recept groene monster pasta HALLOWEEN © bettyskitchen.nl

Groene Monster Pasta (Halloween)

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?