Als je thuis lekker hebt genoten van een Indonesische rijsttafel, dan wil je de avond vast en zeker ook eens afsluiten met een echt Indonesisch dessert of taart. Deze Indonesische custard taart heet kue lontar en is afkomstig van Papoea: de meest oostelijke provincie van Indonesië.
Typische Indische Custard Taart met nootmuskaat
Deze Kue Lontar wordt in de volksmond ook wel ‘melktaart’ of ‘Lontarcake’ genoemd en is een bekend dessert van Papua. De bodem van deze Indonesische custard taart is gemaakt van een soort zanddeeg die eerst ‘blind’ word gebakken en daardoor lekker krokant maar kruimelig is. Daarna maak je een knalgele custard van eieren, vanille en gecondenseerde melk die ook gebakken wordt in de oven. Deze vulling is romig, lekker zoet en boterzacht van smaak en textuur, een beetje zoals bij recepten voor flan maken. Het maakt een geweldig desserttaart die je alleen nog afmaakt met een snufje versgemalen nootmuskaat voor extra geur en smaak!
Het recept voor deze Kue Lontar is afkomstig uit het kookboek: de Bijbel van de Indonesische Keuken door Maureen Tan. Een geweldig dik kookboek vol met streekgerechten uit Indonesie. Boordevol tips, ingredienten en geschiedenis van het land, dus een perfect boek om je mee te verdiepen in de Indonesische keuken. Naast deze Indonesische custard taart vind je er nog veel meer lekkere zoete recepten in terug. Daarnaast maakte ik ook dit recept voor ‘in Sambal gebakken krokante tempeh‘ uit dit kookboek.
Nog meer recepten met gecondenseerde melk
Deze Indonesische custard taart ofwel Kue Lontar heeft dus als hoofdbestanddelen eieren en gecondenseerde melk. Maar met dat laatste kun je nog veel meer lekkere zoete desserts en taarten maken. Millionaires Shortbread is inmiddels een wereld beroemd koekje voor bij de thee of koffie. Tevens is het ook zeker nodig voor het maken van deze Snickerstaart met gecondenseerde melk. In Zuid Amerika is men weer dol op Dulche de Leche gemaakt van verwarmde zoete melk. Probeer dus ook zeker eens dit Dulche de Leche ijs of ga voor de bekende Argentijnse Alfajores koekjes van onze Koningin Maxima! Daarnaast maak je ook de lekkerste kokosmakronen zelfs met gecondenseerde melk, eiwitten en geraspte kokos!
Heb je deze al in huis?
Recept: Indonesische Custard Taart (Kue Lontar)
Deze Indonesische custard taart is een heerlijk dessert voor na een Indonesiche rijsttafel. Deze Kue Lontar wordt in de volksmond ook wel ‘melktaart’ of ‘Lontarcake’ genoemd en bestaat uit een zanddeeg boden met daarop een knalgele custard van eieren, vanille en gecondenseerde melk. Zo lekker romig en zacht van smaak en op de tong.
- Prep Time: 10 + 1 uur rusten
- Cook Time: 1 uur
- Total Time: 2 uur en 10 minuten
- Yield: 8 personen 1x
- Category: Taart
- Method: bakken
- Cuisine: Indonesische keuken
Ingredients
Voor het deeg:
- 250 gram bloem
- 50 gram poedersuiker
- ½ tl zout
- 125 gram KOUDE roomboter, in blokjes
- 2 eierdooiers
- (optioneel) 1- 2 el KOUD water
Voor de custardvulling:
- 8 eieren
- 1 blik gecondenseerde melk (397 ml)
- 1 vanille stokje
- ½ nootmuskaat
Extra:
- lage quichevorm 24 cm
- deegroller
- huishoudfolie
- bakpapier
- bakbonen of bakrijst
- fijne (microplane) rasp
Instructions
- Zeef de bloem boven een beslagkom. Voeg de poedersuiker, zout, roomboter en eierdooiers toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Mocht het deeg wat te droog worden voeg dan 1- 2 eetlepels koud water toe. Vorm een bal van het deeg en druk een beetje plat. Verpak in folie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
- Vet bakvorm in en bestuif met een beetje extra bloem. Klop het overtollige bloem uit de vorm. Rol het gekoelde deeg uit tot een lap van 5 mm dikte. Bekleed hiermee de quichevorm, druk het goed in de ribbels van de zijkant en snijd overhangend deeg weg. Prik het deeg in met een vork en plaats nog eens 30 minuten in de koelkast om te rusten.
- Verwarm de oven voor op 160 graden (145 hetelucht). Leg een vel bakpapier losjes op de deegbodem en verdeel er bakbonen of bakrijst over. Bak de bodem gedurende 10 minuten in de oven (=blind bakken). Verwijder dan de bakvulling en bakpapier en bak de bodem nog eens 20 minuten in de oven tot deze goudbruin is.
- Ondertussen ga je de custard maken: kluts de eieren los met de gecondenseerde melk. Halveer het vanillestokje, schraap de merg uit en voeg toe aan de eieren. Mix tot een lichtgele, egale massa.
- Neem de taartbodem uit de oven laat iets afkoelen. Verdeel daarna de custardvulling over de taartbodem en bak de Indonesische custard taart af gedurende 30-35 minuten in het midden van de oven, tot de custard net gestold is. Plaats de vorm op een rooster en rasp er direct de nootmuskaat overheen. Laat de taart afkoelen tot kamertemperatuur en serveer in punten.
Selamat Makan! (= Eet smakelijk!)
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je thuis aan de slag wilt gaan met het maken van deze Indonesische custard taart genaamd Kue Lontar.
Dit artikel bevat affiliate links naar bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
Herman Ehrhardt
Waar is de rasp voor nodig????
Kue lontar taart.
Betina Oostveen
Hi Herman,
dat is enkel voor diegenen die een hele nootmuskaat willen raspen. 🙂
Marloes
Hoi Betina,
Kun je ook desertrijst gebruiken? Hoeveel bakrijst moet je gebruiken?
Betina Oostveen
Hi marloes, je kunt werkelijk elke rijstsoort gebruiken, of zelfs gedroogde peulvruchten. Het gaat puur om hun gewicht dat het bakpapier op zijn plaats houdt. Na afloop gebruik je het bakrijst niet meer (kan weg, of bewaar in een afgesloten bakje voor een volgend taartje)