Een kroket is een typisch Hollandse snack uit de frituur! En hoewel je kroketten werkelijk elke vulling naar wens kunt meegeven, zijn wij vooral dol op de variant met rundvlees! Dus ik geef je bij deze het recept om zelf rundvlees kroketten te maken!
Echt Hollandse kroketten met rundvlees
Onze gefrituurde snacks zoals rundvlees kroketten en bitterballen zijn een beetje Hollandse trots! De gloeiendhete Hollandse snacks uit de frituur staan garant voor heerlijke happen en het liefst waar je je tong een beetje bij verbrand. De vulling van rundvlees kroketten bestaat uit een romige en dikke ragout van rundvlees bouillon die wordt samengebonden door een roux van bloem en roomboter. Het zachte vlees uit de bouillon voeg je daarna ook toe aan de vulling. De eenmaal afgekoelde vulling vorm je met de hand tot staven en worden daarna door paneermeel gerold en gefrituurd.
Wist je dat rundvlees kroketten uit het zuiden van ons land juist het zachtgekookte ‘draadjesvlees’ bevatten? Daarentegen staat het noorden van ons land – en met name Amsterdam – er dan weer bekend om ‘blokjes’ vlees in hun kroketten te gebruiken.
Nog meer lekkere gefrituurde hapjes
Hoewel we de rundvlees kroket als echt iets typisch Hollands zien, vinden ze echter al hun oorsprong in het Frankrijk van koning Lodewijk XIV (rond 1700). Daar worden ze al eeuwen ‘croquets‘ genoemd. Maar ook in Zuid-Europa kom je ‘croquetas‘ dikwijls tegen op de tapas plank, zoals bijvoorbeeld deze croquetas de jambon uit Spanje. Voor de liefhebbers plaats ik binnenkort ook het recept voor deze Thaise curry kroketten met kip. Naast zelf kip of rundvlees kroketten maken heb ik nog meer lekkere gefrituurde hapjes voor jullie op de site staan. Wat dacht je van deze Chinese Sticky& Sweet bao buns met gefrituurde kip? Hou je meer van pittig? Dan is deze Korean Fried Chicken met kimchi – van The Streetfood Club – echt iets voor jou! Enjoy!
Recept: zelf Rundvlees Kroketten maken
- Prep Time: 30 min + 3 uren + rusten
- Cook Time: 5 min.
- Total Time: 6.5 uren
- Yield: 15 –20 stuks 1x
- Category: borrelhapjes
- Method: frituren
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
Voor het vlees en de bouillon
- 400 gr runderpoulet *
- 500 ml runderbouillon *
- 1 grote prei
- 2 wortels
- 2 uien
- 2 stengels bleekselderij
- zout & peper
Voor de rest van de vulling:
- 1 sjalotje, zeer fijn gesneden
- 70 gram roomboter
- 70 gram bloem + extra
- 3 el fijngehakte peterselie
- 1 el worcestershire saus
- snuf nootmuskaat
- 2 eieren
- 150 gram paneermeel
- 1 liter zonnebloemolie of frituurolie
Instructions
- Trek als eerste runderbouillon van de runderpoulet met 1 liter water, prei, wortels, uien, bleekselderij etc. Volg hiervoor dit recept. Na het zeven van de bouillon heb je ongeveer 500 ml afgekoelde runderbouillon benodigd en uiteraard de gare runderpoulet. Zet beiden apart, desnoods een nachtje afgedekt in de koelkast. Deze stap is dus handig voor te bereiden maar trek hier gerust 3 uur voor uit.
- Pel en snipper de sjalot zeer fijn. Smelt de boter in een pannetje en bak hierin de sjalot glazig gedurende een paar minuten. Schep daarna de bloem erbij en bak gedurende 2- 3 minuten al roerende om. Je krijgt nu een roux die een beetje zanderig en zeer licht bruin zal worden.
- Schenk vervolgens de afgekoelde bouillon erbij en breng dit al roerende aan de kook. Laat daarna 5 minuten zachtjes doorkoken.
- Spatel vervolgens de gare runderpoulet, de peterselie en nootmuskaat door de vulling. Breng op smaak met peper, zout en worcestershire saus.
- Schep de vulling in een ruime ovenschaal en verdeel goed over de bodem. Dek af met huishoudfolie en doe dit rechtstreeks op de vulling zodat je voorkomt dat er zich een ‘velletje’ gaat vormen. Laat minstens 2 uur rusten in de koelkast.
- Zet ook vast 3 kommen klaar: een kommetje met wat bloem, een kommetje met geklutste eieren en een kommetje met paneermeel.
- Vorm met natte handen 15 – 20 kroketten. Wentel deze eerst door de bloem, vervolgens door het ei en tot slot door de paneermeel. Leg de kroketten op een bord en zet nogmaals 1 uur in de koelkast om op te stijven.
- Verhit de friteuse tot 180 graden. Als je een pan met olie gebruikt verhit deze dan gerust 2-3 minuten op hoog vuur en doe een stukje broodkorst erin. Zodra deze mooi lichtbruin bakt is de olie klaar voor gebruik en op temperatuur. Verlaag het vuur naar middelmatig en bak de kroketjes in batches gedurende 5 minuten goudbruin. Niet teveel tegelijkertijd frituren hoor! Serveer direct! Lekker met mosterd-mayonaise.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Bewaar dit recept op Pinterest!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Hollandse snack uit de frituur. Zelf rundvlees kroketten maken is niet moeilijk!
Geef een reactie