Wordt jij ook zo blij van streetfood gerechten? Deze Bao Buns net gefrituurde kip maak je gewoon heel eenvoudig zelf! Overgiet de gefrituurde kip met een zoete maar pittige saus en serveer met komkommmerlinten en koriander. Het feest is compleet 🙂
Koreaanse gefrituurde kip op bao buns
De zoete ‘sticky’ saus die ik bij dit gerecht maak kan niet zonder een lepeltje van de pittige Koreaanse Gochujang! Deze pittige rode peper pasta wordt heel veel gebruikt in de Koreaanse keuken en kun je vinden bij de Toko. Je kunt het een beetje vergelijken met harissa die weer in de Midden-Oosterse keuken gebruikt wordt. Harissa vindt je tegenwoordig gewoon bij de supermarkt en kun je eventueel ook gebruiken om dit recept te maken. Wist je dat je bao broodjes ook veelvoudig tegen komt in de Chinese keuken? Er wordt nogal wat gedebatteerd over de exacte oorsprong, maar ik vind deze bao buns met gefrituurde kip van ook een aanrader om te maken tijdens de viering van het Chinese Nieuwjaar!
Nog meer Aziatische gerechten met (gefrituurde) kip
Smaken deze Bao Buns met gefrituurde kip naar meer? Probeer dan zeker ook eens deze Korean Fried Chicken met kimchi van The Streetfood Club in Utrecht! Iets zegt me dat deze TSFC combinatie overigens ook heerlijk zal smaken op een bao bun! Nog zo’n heerlijk gerecht waar je in Azie niet omheen kan is de bekende ramen soep. Zelf maakte ik ook een ramen noedelsoep met kip klaar en die wil jij vast ook gaan maken! Daarnaast zijn ze in China ook fan van ‘sticky’ chicken dus zet een van deze twee klassiekers op het menu: namelijk Chinese sla wraps met kipgehakt, maar ook een kip in oestersaus met broccoli! Oeh la la dat wordt genieten van nog meer Aziatisch gerechten met kip!
Heb je deze al in huis?
Recept: Bao Buns met gefrituurde kip
Hou jij van Korean Fried Chicken? Dan moet je dit ook eens proberen op een gestoomde bao bun broodje. De gebakken kip wordt op smaak gebracht met een ‘sticky’ saus van peperpasta, honing, gember en knoflook. Het is een lekker lunch broodje of voor een avondje streetfood! Serveer de bao buns met gefrituurde kip met komkommer linten, koriander en bosui. Serveer ongeveer 2 – 3 broodjes per persoon.
- Yield: 8 – 10 broodjes 1x
- Category: Hoofdgerechten met kip
- Cuisine: Koreaanse keuken
Ingredients
- 4 kippendijen
- 200 ml karnemelk
- 150 gr bloem
- 1 tl zout
- 1 tl gemalen peper
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl tijm
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl chilipoeder (of crushed chilies)
- 1 tl bakpoeder
- 1 liter zonnebloemolie, om te frituren
Voor de zoete ‘sticky’ saus:
- 1 el Gochujang peper pasta (of harissa)
- 2 el vloeibare honing
- 3 el sojasaus
- 1 tl geraspte knoflook
- 1 tl geraspte gember
Extra:
- 8 bao buns (diepvries Toko)
- 1 komkommer
- 1 bosui
- verse koriander
- stoommandje
Instructions
- Klap de kippendijen open op een snijplank. Snijd in de breedte elke dij in 6 – 8 korte strips. Stop in een kom en breng op smaak met een beetje peper & zout. Giet hier de karnemelk bij en laat 1 uur marineren.
- De tussentijd kun je vast gebruiken om het paneerlaagje samen te stellen. Meng hiervoor de bloem met de resterende ingredienten: zout, peper, de knoflookpoeder, tijm, paprikapoeder, chili’s en bakpoeder. Roer goed door elkaar en zet apart.
- Meng alle ingrediënten voor de zoete ‘sticky’ saus door elkaar in een kommetje en zet apart.
- Verwarm een pan met een laag van 5 cm water tot het kookpunt. Plaats hier vervolgens de bamboe stomer met deksel bovenop.
- Schaaf ondertussen ook de komkommer in linten en snijd de bosui in dunne ringen. Pluk de blaadjes koriander van de takjes. Zet alles klaar in kommetjes om hier op het eind de broodjes mee te kunnen beleggen.
- Verwarm nu de olie in een pan met dikke bodem tot 180 graden. Gebruik twee eetstokjes om ongeveer een kwart van de stukken kip uit de karnemelk te halen en in het bloemmengsel te plaatsen. Wentel alle kip hier goed doorheen zodat alles bedekt is met de bloem. Haal daarna met de eetstokjes er weer uit en plaats in de hete olie om goudbruin te bakken. Schep met een schuimspaan de gefrituurde kip uit de olie op een bord. Lepel hier direct een kwart van de zoete sticky saus overheen. Verwarm de olie opnieuw tot 180 graden en door met de volgende batch bakken etc.
- Ondertussen stoom je de bao buns volgens de gebruiksaanwijzing klaar. Bij mij duurt dat ongeveer 3 minuten per batch van 3 – 4 broodjes. Vouw daarna de broodjes open en beleg deze met de gefrituurde kip met zoete saus. Plaats een paar komkommer linten er op en top af met verse koriander en bosui. Vouw het broodje dicht en serveer direct.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Notes
- Heb je geen karnemelk in huis? Meng dan dezelfde hoeveelheid gewone melk met 1 el vers geperst citroensap en laat 5 minuten staan. Roer goed door en marineer de kip volgens het recept.
- Je kunt de Gochujang rode peperpasta ook vervangen door Harissa. Dat laatste is veelal gewoon in de supermarkt te koop (bijv. van het merk Souq).
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze bao buns met gefrituurde kip!
Saar
Hi, ik vroeg me af of je hier ook vantevoren al wat voor kan klaar maken. Bijvoorbeeld de kip en die dan de dag erna ((of later dezelfde dag) weer opwarmen? Het is voor een feestje
Betina Oostveen
Hi Saar, het kan inderdaad maar versbereid is natuurlijk het allerlekkerst!
De gefrituurde kip kun je eventueel op een bakplaat met bakpapier leggen en in de oven opnieuw opwarmen (denk 15-20 minuten op 180 graden – 165 hetelucht)
Het stomen van de buns kost heel weinig tijd en zou ik echt op laatste moment doen. Anders plakken ze namelijk ook aan elkaar.