Print

Recept: Bao Buns met gefrituurde kip

Hou jij van Korean Fried Chicken? Dan moet je dit ook eens proberen op een gestoomde bao bun broodje. De gebakken kip wordt op smaak gebracht met een ‘sticky’ saus van peperpasta, honing, gember en knoflook. Het is een lekker lunch broodje of voor een avondje streetfood! Serveer de bao buns met gefrituurde kip met komkommer linten, koriander en bosui. Serveer ongeveer 2 – 3 broodjes per persoon.

Ingredients

Scale
  • 4 kippendijen
  • 200 ml karnemelk
  • 150 gr bloem
  • 1 tl zout
  • 1 tl gemalen peper
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl tijm
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl chilipoeder (of crushed chilies)
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 liter zonnebloemolie, om te frituren

Voor de zoete  ‘sticky’ saus:

  • 1 el Gochujang peper pasta (of harissa)
  • 2 el vloeibare honing
  • 3 el sojasaus
  • 1 tl geraspte knoflook
  • 1 tl geraspte gember

Extra:

  • 8 bao buns (diepvries Toko)
  • 1 komkommer
  • 1 bosui
  • verse koriander
  • stoommandje

Instructions

  1. Klap de kippendijen open op een snijplank. Snijd in de breedte elke dij in 6 – 8 korte strips. Stop in een kom en breng op smaak met een beetje peper & zout. Giet hier de karnemelk bij en laat 1 uur marineren.
  2. De tussentijd kun je vast gebruiken om het paneerlaagje samen te stellen. Meng hiervoor de bloem met de resterende ingredienten: zout, peper, de knoflookpoeder, tijm, paprikapoeder, chili’s en bakpoeder. Roer goed door elkaar en zet apart.
  3. Meng alle ingrediënten voor de zoete ‘sticky’ saus door elkaar in een kommetje en zet apart.
  4. Verwarm een pan met een laag van 5 cm water tot het kookpunt. Plaats hier vervolgens de bamboe stomer met deksel bovenop.
  5. Schaaf ondertussen ook de komkommer in linten en snijd de bosui in dunne ringen. Pluk de blaadjes koriander van de takjes. Zet alles klaar in kommetjes om hier op het eind de broodjes mee te kunnen beleggen.
  6. Verwarm nu de olie in een pan met dikke bodem tot 180 graden. Gebruik twee eetstokjes om ongeveer een kwart van de stukken kip uit de karnemelk te halen en in het bloemmengsel te plaatsen. Wentel alle kip hier goed doorheen zodat alles bedekt is met de bloem. Haal daarna met de eetstokjes er weer uit en plaats in de hete olie om goudbruin te bakken. Schep met een schuimspaan de gefrituurde kip uit de olie op een bord. Lepel hier direct een kwart van de zoete sticky saus overheen. Verwarm de olie opnieuw tot 180 graden en door met de volgende batch bakken etc.
  7. Ondertussen stoom je de bao buns volgens de gebruiksaanwijzing klaar. Bij mij duurt dat ongeveer 3 minuten per batch van 3 – 4 broodjes. Vouw daarna de broodjes open en beleg deze met de gefrituurde kip met zoete saus. Plaats een paar komkommer linten er op en top af met verse koriander en bosui. Vouw het broodje dicht en serveer direct. 

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

  • Heb je geen karnemelk in huis? Meng dan dezelfde hoeveelheid gewone melk met 1 el vers geperst citroensap en laat 5 minuten staan. Roer goed door en marineer de kip volgens het recept.
  • Je kunt de Gochujang rode peperpasta ook vervangen door Harissa. Dat laatste is veelal gewoon in de supermarkt te koop (bijv. van het merk Souq).

Keywords: bao buns, korean, kip, gefrituurd, gember, honing, knoflook, sojasaus