Een hartige taart is altijd een lekker idee, vooral om restjes groente in te verwerken. Maar de deegkorst past natuurlijk niet in een low carb dieet. Daarom maakte ik vandaag deze frittata met asperges en paddestoelen.
Frittata boordevol proteine
Het is dus een deegloze quiche en het zijn met name de eieren die vulling geven aan deze Frittata met asperges en paddestoelen. Dat betekent dus een stuk minder calorieën en een inhoud boordevol proteine en vetten. Glutenvrij, Low carb en uit te breiden met allerlei groenten en zelf stukjes (vooraf gebakken) kip of vlees.
Low Carb Frittata met asperges
Deze frittata met asperges past dus goed in een eiwit- of Low Carb dieet en is bovendien geschikt voor mensen met een gluten allergie. Je kunt werkelijk elke denkbare groente verwerken in een quiche, dus ook de kliekjes van de afgelopen week. Let op! bak een frittata nóóit in een springvorm, maar enkel een ovenschaal, of kleine ramequin vormpjes omdat anders je vulling er tussen de rand uit loopt. Ik zet mijn kleine ovenschaal (of ramequin vormpjes) ook nog eens in een grotere schaal met water, waardoor de frittata ook niet te ‘droog’ wordt.
P.S. Voor een vegetarische variant van deze frittata met asperges, kun je de spekjes gerust achterwege laten! Check hier nog veel meer lekkere asperge recepten op een rijtje! Ook lekker deze frittata met zeekraal, aardappels en geitenkaas.
Recept: Frittata met asperges en paddestoelen
Een hartige taart zonder korstdeeg. Deze frittata met asperges en paddestoelen is glutenvrij, eiwitrijk en is een prima lunch of licht diner gerecht.
- Cook Time: 60 minutes
- Total Time: 60 minutes
- Yield: 2–3 personen 1x
- Category: Lunch
- Cuisine: Low Carb Recepten
Ingredients
- 1 grote ui,
- 125 gram kalkoen spekreepjes (bijv. Dindesse),
- 200 gram groene aspergetips,
- 250 gram gemengde paddenstoelen en champignons,
- 4 eieren,
- 125 ml crème fraîche,
- 1 theelepel fijngehakte verse bieslook,
- 1 theelepel gedroogde dragon,
- peper &zout,
- olijfolie.
Extra:
- fijne bolzeef,
- oven,
- ovenschaal van 15x20 cm en eventueel grotere ovenschaal van 20 x30 cm.
Instructions
- Verwarm de oven voor op 150 graden / 135 hete lucht.
- Pel en snipper de ui. Boen de champignon en paddenstoelen schoon, en snijd in partjes en stukjes.
- Verhit een scheut olijfolie in een koeken- of hapjes pan, en bak hierin de uit met de spekjes gedurende 2-3 minuten op hoog vuur. Draai het vuur iets lager, en voeg de paddestoelen toe. Bak dit alles in ongeveer 4 minuten zacht.
- Voeg de aspergetips toe en bak ook 1-2 minuten mee.
- Kluts ondertussen de eieren in een kom. Voeg hier de crème fraîche aan en breng op smaak met zout en peper.
- Vet de kleine ovenschaal in met olijfolie, en verdeel hierin het groentemengsel. Giet hierop het eiermengsel, en plaats deze schaal in de grotere ovenschaal.
- Giet (voorzichtig!) koud water in de grote ovenschaal, zodat de frittata in de kleine schaal nét onder staat. Bak de Frittata met asperges en paddestoelen in 30-40 minuten gaar, in de voorverwarmde oven.
- Snijd de frittata in vierkantjes of driehoekjes, en serveer met een simpele groene salade van bijvoorbeeld eikenbladsla, rucola en komkommer.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Nutrition
- Serving Size: 1 frittata
- Calories: 1077
- Sugar: 18.5 g
- Sodium: 4139 mg
- Fat: 75.77 g
- Carbohydrates: 36.52 g
- Fiber: 7.8 g
- Protein: 64.17 g
- Cholesterol: 744 mg
Geef een reactie