Ik hou wel van een beetje zoet-zuur bij mijn gerechten! Met name bij pittige gerechten is een zoet-zure bite een heerlijke smaakmaker. Dus ik deel dan ook het basisrecept voor zelf zoetzuur met komkommer maken. Acar ketimun mag namelijk nooit ontbreken bij een Indische rijsttafel.
In principe zou je atjar daags van tevoren kunnen maken en gewoonweg kunnen laten wecken in potten. Een beetje zoals bij het fermenteren van groenten of het maken van pickles en kimchi. Dit recept voor zoetzuur met komkommer wordt ook wel Acar Ketimun genoemd. Het is een Indonesisch bijgerecht waarbij komkommer dus in hele dunne plakjes wordt gesneden en met een frisse azijn dressing wordt geserveerd. Het is een soort zoet-zure komkommersalade en de perfecte tegenhanger voor pittige en zeer kruidige gerechten. Tevens is het ook goed voor de spijsvertering. Naast deze versie met komkommer is de ‘gele’ zoetzuur van gemengde groenten (Acar campur) ook heel populair.
Gerechten om atjar bij te serveren
Mijn favoriete gerechten om dit zoetzuur met komkommer bij te serveren zijn dan ook vaak pittige gerechten uit Indonesië of Aziatische keukens. Wat dacht je bijvoorbeeld van Vegan rendang van Jackfruit met een snelle atjar van rode kool? Of dit rijstgerecht met gewokte biefreepjes met dus de zoetzuur met komkommer. En je serveert ze natuurlijk ook bij deze Babi Kecap van varkensvlees in ketjapsaus. Zoetzure groenten smaken overigens ook heerlijk bij deze pinda kip uit de slowcooker ! Wil je overigens wat pedas (pittig) toevoegen aan je gerechten? Ga dan ook eens zelf sambal maken.
Recept: zoetzuur met komkommer (acar ketimun)
Bij Indonesische gerechten mag er nooit een zoetzuur van komkommer aan tafel ontbreken. Deze zoetzure komkommer salade marineer je slechts een uurtje in azijn, zout en suiker en daarna is het een heerlijk fris bijgerecht voor kruidig en pittig eten. Ook zeer geliefd in de Surinaamse keuken.
- Prep Time: 5 min + marineren
- Total Time: > 1 uur
- Yield: 4 personen 1x
- Category: bijgerecht
- Cuisine: Indonesische keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 1 sjalotje
- 1 komkommer
- 100 ml rijstazijn of witte wijnazijn
- 1 el suiker
- 1 tl zout
- 1 rode peper, in ringen(optioneel)
Instructions
- Pel de sjalot en snijd in flinterdunne halve ringen. Stop in een kommetje of weckpot.
- Snijd de komkommer in zeer dunne ronde plakken. Gebruik hiervoor een mandoline of gebruik simpelweg een kaasschaaf en voeg toe aan de sjalot.
- Voeg de azijn, suiker en zout toe en roer het geheel door elkaar. Voeg eventueel een rode peper toe aan de marinade. Dek af en laat minstens 1 uur staan om alle smaken goed in in te laten trekken.
- Bewaar de zoetzuur met komkommer maximaal 2 dagen in een afgeloten (weck)potje in de koelkast.
Eet smakelijk!
Notes
Variatietips: stop de marinade in een klein steelpannetje en voeg tevens 2 kruidnagels en 1 blaadje laurier toe. Breng aan de kook en laat daarna direct afkoelen. Voeg daarna de komkommer toe en laat marineren volgens recept.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze zoetzure zoetzuur met komkommer wilt gaan maken!
Geef een reactie