Binnenkort is het Koningsdag en dat vieren we natuurlijk met overheerlijke ORANJE recepten! Speciaal voor het ontbijt maak je deze Oranje Ontbijt taart met havermout bodem, romige kwark en perzik!
Feestelijke Oranje Ontbijt Taart voor Koningsdag!
Deze Oranje Ontbijt taart is gemaakt met een haast koekjes achtige bodem van havermout, een romige tussenlaag van kwark en afgetopt met een oranje laag van perzik en sinaasappel! Hij is glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers. Klinkt goed toch?! De taart is een lust voor het oog en absoluut eentje om juist te delen! Tja ik wist ook niet dat Corona een beetje roet in het eten zou komen gooien dit jaar. Maar breng dus gerust een stuk taart langs bij je familie (maar houd afstand) en vier toch een beetje ‘gezellig’ Koningsdag met elkaar!
Nog meer taarten met kwark of yoghurt
Iedereen is dol op bijvoorbeeld cheesecakes! Maar met kwark- of yoghurttaarten maak je veelal een soort gezondere versie van cheesecake. Deze oranje ontbijt taart is een vrij gezonde keuze om dus de dag mee te beginnen en zo hebben we er nog meer in petto voor je. Wat dacht je van deze Roze yogurt taart met frambozen. `Deze marmer kwarktaart met chocolade uit de slowcooker. Speciaal voor de feestdagen bedacht ik deze gezonde(re) stoofpeertjes taart met yoghurt. En Nanda’s kwarkcake met zomerfruit en kokos is ook een aanrader!
Receptvideo: Oranje ontbijttaart
+ SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen
Recept: Oranje Ontbijt taart
Binnenkort is het Koningsdag en dat vieren we natuurlijk met overheerlijke ORANJE recepten! Speciaal voor het ontbijt maak je deze Oranje Ontbijt taart met havermout bodem, romige kwark en smaakvolle perzik! Dit recept is glutenvrij en vrij van geraffineerde suiker! Dat wordt lekker genieten!
- Yield: 8 personen 1x
- Category: taart
- Cuisine: Hollandse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 180 gr havermout,
- 80 gr amandelmeel,
- 7 st medjool dadels, ontpit en in stukken,
- 3 el gesmolten kokosolie,
- 0.5 tl gemalen kruidnagel of pumpkin spice kruidenmix,
- 4 eetlepels honing, agave, maple of zoetstof.
Voor de yoghurt-fruitlagen:
- 8 blaadjes gelatine,
- 800 gr gehalveerde perziken, op sap, afgegoten,
- 3 eetlepels sinaasappelsap of wortelsap,
- 600 gr magere kwark
- 5 el honing, agave, maple, of zoetstof.
Extra:
- Springvorm 20–24 cm
- bakpapier,
- foodprocessor,
- Blender (of gebruik een hoge kan + staafmixer),
- Staande mixer of garde.
Instructions
- Verwarm hiervoor de oven voor op 180 graden (165 hete lucht). Bekleed de springvorm met bakpapier en zet apart.
- Vermaal vervolgens de havermout, amandelmeel, dadels, kokosolie en kruidnagelpoeder in de foodprocessor. Voeg na een paar minuten de honing toe en blijf mengen tot je een samenhangend geheel hebt. Stort uit op de bodem van de springvorm en druk met de bolle kant van een lepel goed aan. Bevochtig eventueel de lepel met een beetje water om plakken tegen te gaan. Bak de bodem gedurende 15 minuten af in de oven en laat daarna geheel afkoelen.
- Ondertussen week je de gelatine in ruim koud water.
- Stop de perzikken in een blender en voeg het sinaasappelsap (of wortelsap) toe. Pureer het geheel fijn. Schenk de helft in een kookpannetje en verwarm op laag vuur. Knijp het water uit 6 blaadjes geweekte gelatine en laat dit al roerende oplossen in de puree. Draai het vuur uit en roer de honing er door heen. Laat een paar minuten afkoelen en tot slot spatel je de kwark er door heen. Schep de vulling op de taartbodem en stop alvast in de koelkast om op te stijven.
- Maak het pannetje schoon en verwarm de overige perzik puree op laag vuur. Knijp het water uit de overige 2 vellen gelatine en voeg toe aan de warme puree om op te lossen. Draai het vuur uit en laat even kort afkoelen. Lepel dit over de kwark laag en strijk glad. Stop de Oran
- Laat de oranje ontbijt taart gedurende 3-4 uur opstijven in de koelkast. Een hele nacht is nog beter.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Notes
Decoratietip: Top de Oranje Ontbijttaart af met bijvoorbeeld gekonfijte sinaasappel! Snijd 1 biologische sinaasappel in plakken van 1 cm. Breng 250 ml water + 250 ml suiker in een pannetje aan de kook. Verlaag het vuur, voeg de plakken sinaasappel toe en laat in 2 uur zachtjes konfijten. Schep daarna uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken. Dit kun je gerust een dag eerder ook voorbereiden.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze oranje ontbijt taart wilt gaan maken!
Zus
Hoi Betty, het lijkt me een heel lekkere taart, die wil ik zeker n keertje maken. Klein foutje in stap 5… je spreekt over mangopuree, maar er zit nergens mango in voor zover ik kan ontdekken…
Betina Oostveen
Dat moet dus zijn perzik en bij deze aangepast!
Bedankt voor het doorgeven!
Paulien
Hi Betina, leuk recept! Ik wil hem gaan maken maar vraag me af of het sap van de perziken er ook bij moet? 🙂 groetjes!
Betina Oostveen
Hi Pauline,
giet de perziken eerst af en gebruik alleen de vrucht.
Eet smakelijk alvast!
PrV
Ik wil deze morgen graag maken voor koningsdag maar heb geen amandelmeel…kan ik dit vervangen door iets anders, en zo ja wat dan?
Alvast bedankt!
Betina Oostveen
Uiteraard! je kunt eigenlijk elk willekeurig bloem gebruiken dat je in huis hebt. Van glutenvrije soorten tot gewone bloem en zelfs verkruimelde koekjes met een beetje boter (zie cheesecake recepten). wordt het mengsel te droog voeg dan een beetje koud water toe.
Marieke
De taart was heel leuk en lekker en feestelijk ! Dankjewel voor het recept! Mijn versie zag er wel wat anders uit, omdat het bovenste laagje niet erop bleef liggen maar er doorheen gezakt was. De onderste laag was nog niet hard genoeg. Dus mijn tip zou zijn om iets langer te wachten met de tweede laag, tot de onderste hard is. Mijn taart was sowieso nog niet stevig na 4 uur, maar wel na 1 nacht.
En wat ik me afvroeg: moest het 800g perziken uitgelekt zijn, of 800g (dus ongeveer 1 blik) en daarna uitlekken? Ik heb nu maar er tussenin gedaan, haha.
Marieke
Oh ja, en de 20cm springvorm was te klein. Ik heb 30 cm gebruikt.