Wist je dat je van oud brood een overheerlijke (lunch) salade kunt maken! Op en top Italiaans en perfect voor deze zomer! Deze panzanella salade met aardbeien is een variatie op de bekende Italiaanse broodsalade.
Italiaanse broodsalade Panzanella
In de zomer kunnen we heerlijk genieten van lekker zoete Hollandse aardbeien. Dus ik besloot om een bekend Italiaanse recept voor broodsalade van een fruitige variatie te voorzien. Deze kleurrijke Italiaanse ‘brood’ salade is geïnspireerd op een simpele salade waar krokant brood in zit. Nanda maakte hier al eerder een basis recept klaar. Nu had ik zelf laatst een Focaccia met citroen gebakken en van de restjes focaccia had ik deze Panzanella salade met aardbeien, citroen & Parmezaanse kaas van gemaakt. Je vindt dit recept ook terug op mijn eigen website: TheLemonKitchen.nl.
In focaccia zelf zit al wel wat olie, dus als je het in kleine stukjes scheurt en even opbakt ben je zo klaar! De Italiaanse keuken is door haar eenvoud zo bijzonder, kies de beste en lekkerste producten en je hebt zo een lekkere maaltijd! Ik heb aardbei gekozen omdat het heel goed past in het voorjaar/zomer. En ze passen perfect bij de tomaten die traditioneel in een panzanella salade gaan. Ik vind het zoete met het zoute van de Parmezaan, krokante van het brood en het pittige van de rucola een perfecte combinatie!
Nog meer recepten met (oud) brood
Naast een panzanella brood salade kun je nog meer lekkere recepten met (oud) brood maken! Ga bijvoorbeeld voor een van deze tosti’s met een Europees tintje of maak een superdeluxe clubsandwich met kalkoen! Dat wordt nog eens lekker genieten tijdens een lente lunch! Check hier zowieso nog meer overheerlijke salade recepten!
Recept: Panzanella Salade met aardbeien
Deze panzanella salade met aardbeien en tomaten is vegetarisch en lekker kleurrijk! Deze Italiaanse klassieker wordt gemaakt van oud brood, tomaten en een flinke scheut olijfolie. Ideaal voor de lunch of zomerse avondmaaltijd!
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 15 min.
- Total Time: 30 minuten
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Salade
- Cuisine: Italiaanse keuken
Ingredients
- stuk oud brood of focaccia,
- 1 biologische citroen,
- stuk Parmezaanse kaas,
- 200 gram verse aardbeien,
- een paar cherrytomaatjes (zoals Honingtomaten of Rivolo),
- handje verse basilicum,
- 3 eetlepels extra vergine olijfolie, de lekkerste die je in huis hebt!
Extra:
- handrasp
- anti aanbak pan
Instructions
- Pluk het oude brood en/of focaccia in kleine stukjes en bak vervolgens even krokant in een anti aanbak pan. voeg hier nog een halve eetlepel citroen zeste aan toe en breng op smaak met zout enpeper. Laat de croutons even afkoelen, zodat het extra krokant wordt.
- Maak nu de salade door de rucola te mengen met de extra vergine olijfolie, 1 eetlepel citroensap en een handje geraspte Parmezaan (zoveel als je lekker vindt).
- Verdeel er vervolgens verse basilicum overheen en snijd de aardbeien en de cherrytomaatjes door midden en meng het geheel goed met de salade. Verdeel als laatste krokante broodstukken over de salade en vergeet niet op smaak te brengen met wat zwarte peper. Gaat namelijk heel goed samen met aardbei!
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze panzanella salade met aardbeien wilt gaan maken!
Geef een reactie