Het is (in sommige delen van het land) zomervakantie en wat houden wij Nederlanders toch van de Costa del Sol. Al is het maar voor heerlijk Spaanse gerechten zoals tapas! Een van mijn favorieten zij de Patatas Bravas, het Spaanse alternatief op een ‘frietje’ maar mogelijk zelfs nog lekkerder dan dat dankzij een pittig sausje met gerookt paprikapoeder.
Spaanse Patatas Bravas tapas
Tijdens een vakantie in Spanje ben je ze vast wel eens op de kaart tegengekomen. Patatas bravas zijn namelijk handgesneden blokken aardappels die in de oven gebakken of soms zelfs gefrituurd worden. Ik noem het ook wel eens een Spaans patatje, maar het is met name bekend als tapas gerecht! Voor erbij hoort een pittige paprika saus die over de aardappels wordt geserveerd. Je kunt er zelfs nog een lik aioli bovenop doen, maar in principe is die rode bravas saus meer dan voldoende!
Wil je een compleet Spanje weekmenu inzien om je een week lang in Spaanse sferen te begeven? Check de recepten dan hier op een rijtje!
Nog meer tapas recepten met aardapel.
Naast deze patatas bravas hebben de Spanjaarden nog meer tapas recepten met aardappel. Heb je ooit al wel eens een tortilla gemaakt? Dit is een soort Spaanse aardappel omelet met ei! Gewoonweg in punten snijden en met wat aioli serveren. Of maak deze tortilla variant met geitenkaas. Als borrelhapje kun je ook deze mini tortillas met champignons maken. Dat beloofd een waar tapas feestje te worden! Check hier nog meer lekkere tapas recepten.
Recept: Patatas Bravas
Deze Spaanse aardappeltjes zijn een verrukkelijke tapas gerecht! Gebakken aardappeltjes met een lekkere pittige bravas saus met gerookte paprika poeder.
- Prep Time: 10 min.
- Cook Time: 30 min.
- Total Time: 40 minuten
- Yield: 6–8 personen 1x
- Category: tapas
- Cuisine: Spaanse keuken
Ingredients
- 1 kilo vastkokende aardappels,
- 3 eetlepel olijfolie,
- 1 teentje knoflook,
- snuf zout,
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie.
Voor de bravas saus:
- 4 eetlepels olijfolie,
- 1 eetlepel maizena,
- 2 theelepel koud water,
- 2 theelepels (sweet) paprikapoeder,
- 1 theelepel HOT ‘Smoked’ paprikapoeder,
- 200 ml kruidenbouillon,
- zout & peper,
- 1 theelepel azijn of citroensap.
Instructions
- Verwarm de oven voor tot 220 graden (200 hete lucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Schil de aardappels, snijd overlangs door en vervolgens in blokken van 2 cm. Spoel goed af onder de kraan en dep daarna droog met keukenpapier. Hussel de aardappels om met de olie, knoflook zout en peterselie en verspreid over de bakplaat en bak de patatas af gedurende 30-35 minuten in de oven.
- Ondertussen ga je de bravas saus maken: verwarm de olie in een koekenpan gedurende 2 minuten. Meng in een klein kommetje de maizena met het water en zet apart.
- Zet het vuur vervolgens laag en roer de paprika poeder, smoked paprikapoeder en maizena mengsel door elkaar heen. Zet het vuur weer iets hoger en giet voorzichtig de bouillon erbij. Roer met een houten lepel de patatas bravas saus steeds goed door en laat gedurende 5 minuten inkoken. Breng op smaak met peper, zout en de azijn.
- Zodra de patatas uit de oven komen serveer je deze in een aardwerken tapas schaaltje. Giet hier de bravas saus meteen overheen en serveer direct.
Eet smakelijk!
Groeten, Betty
Notes
Vul je patatas bravas aan met bijvoorbeeld stukjes ui, paprika, gebakken kip of zelfs chorizo. Dit kun je gewoon meebakken op de bakplaat in de oven (of frituur mee). Je kunt er ook een ander tapas vlees of vis gerecht bij serveren. Check hier alle tapas recepten.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je hem wilt koken!
Geef een reactie