Vandaag deel ik deze heerlijke, pittige penne pasta alla puttanesca, met chilipeper, olijven en kappertjes met je. Er zijn verschillende variaties mogelijk voor dit Italiaanse pastagerecht, dus voor ieder wat wils.
Gebruikelijk eet ik pasta het liefst met heel veel saus. Eigenlijk meer saus met pasta dan andersom: heerlijk! Maar deze simpele pasta alla puttanesca is een sobere pasta, maar zoals met veel dingen is less in dit geval more. Met een paar goede basis smaakmakers is dit een pasta waarbij de smaak van de afzonderlijke ingrediënten juist goed naar voren komen. Lekker voor de afwisseling!
Variatietips voor pasta alla puttanesca
Er bestaan traditioneel gezien verschillende varianten van pasta alla puttanesca. Zo kun je dit gerecht in plaats van met penne natuurlijk ook met spaghetti of een heel ander pastasoort serveren. Daarnaast wordt dit pastagerecht in sommige Italiaanse regio’s ook met ansjovis bereid. Ik ben daar zelf niet zo’n liefhebber van. Maar als jij dit wel lekker vindt, voeg dit dan tegelijkertijd met de knoflook en chilipeper toe in dit recept.
Hou je wat minder van pittig eten, laat dan vooral de chilipeper achterwege in de pasta puttanesca. Het gerecht heeft voldoende andere smaakvolle ingrediënten, dus dit kun je makkelijk weglaten. Check hier nog meer lekkere vegetarische pasta recepten op deze site!
Recept: Penne alla puttanesca
Dit sobere pastagerecht heet pasta alla puttanesca. Met een paar basis ingredienten zet je een verbluffende vegetarische pasta op tafel en kun je als prima basis gebruiken voor een snel pasta gerecht. De liefhebber voegt eventueel ook anjovis filets toe aan de saus, maar dit hoeft dus niet perse (dan vervalt de vega optie).
- Cook Time: 30 min.
- Total Time: 30 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
- Cuisine: Italiaanse keuken
Ingredients
- 130 gram volkoren penne
- 2 rode uien, in halve ringen
- 1 rode peper, in kleine stukjes
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 2 anjovis filets, in stukjes gesneden (optioneel)
- 50 gram zwarte olijven, in ringen
- 1 eetlepel kappertjes
- 200 ml. tomatenblokjes (blik)
- ½ tl. gedroogde oregano
- Een hand rucola
- 2 el. Parmezaanse kaas flakes
- peper en zout
- Olijfolie, voor het bakken
Instructions
- Breng alvast een pannetje water aan de kook voor het bereiden van de penne pasta.
- Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de uienringen toe en bak totdat ze glazig worden. Vervolgens voeg je ook de knoflook en rode peper toe en bak deze een minuutje mee.
- Verlaag het vuur en voeg eventueel anjovis, kappertjes en olijven toe en verwarm gedurende een paar minuten op middelmatig vuur.
- Giet de tomatenblokjes in de pan samen met een scheutje water. Voeg de oregano toe en roer goed door. Laat de saus zachtjes sudderen gedurende 20 minuten op laag vuur. Breng daarna op smaak met peper en zout.
- Ondertussen kook je de penne volgens de gebruiksaanwijzing. Giet de pasta af zodra deze gaar is en roer de Puttanesca saus door de penne. Serveer direct met de rucola en Parmezaanse kaas eroverheen verdeeld.
Eet smakelijk! Liefs, Nanda
Geef een reactie