Zelf jam maken is niet moeilijk! En deze chia aardbeien jam zet je ook in een klein half uurtje op tafel. Zonder suiker, en hooguit gezoet met een beetje honing of ahornsiroop. Deze chia aardbeien jam is een heerlijke manier om extra fruit en omega 3 vetten toe te voegen aan je ontbijt.
Jam zonder suiker maken
Hoewel ik grote liefhebber ben van jam op toast, brioche of scones, hoeft het van mij allemaal niet zo zoet hoor. Het gaat vaak om die lekkere fruit smaak die combineert met je ontbijt en dan kun je dus gerust jam zonder suiker maken.. Deze zelfgemaakte chia aardbeien jam is een beetje uit noodzaak ontstaan voor mijn dochter. Ze is namelijk dol op fruit en aardbeien helemaal, maar tijdens haar culinaire opvoeding laat ik het liefst de suiker zoveel mogelijk achterwege. Maar vond het wel leuk om haar ontbijtpapje een beetje te variëren met fruit.
Zelf chia aardbeien jam maken
Ik maak al dikwijls pudding van geweekte chiazaadjes want chia zaadjes zuigen zich vol met vocht en worden dan een soort gel. Ik vond dit in ieder geval een mooie manier om hiermee gepureerde aardbeien een beetje meer op jam te laten laten. Je maakt zelf chia aardbeien jam door de aardbeien heel kort te koken en je moet alleen even de zaadjes goed laten weken. Ga jij deze chia aardbeien jam ook eens proberen?
Nog meer jam recepten
Niet voor niets vindt je op deze site lekkere variatie en nog meer jam recepten. Maak bijvoorbeeld ook eens deze (tikkeltje zure), rabarber jam, serveer scones in het weekend met clotted cream en frambozen jam en wat dacht je van deze blauwe bessen jam? En als in de zomermaanden de bramenstruiken geplukt kunnen worden, maak je deze bramen jam.
PrintChia aardbeien jam maken
- Prep Time: 35 minutes
- Total Time: 35 minutes
- Yield: 1 pot 1x
- Category: high tea en jam
- Cuisine: Hollandse Keuken
Ingredients
- 3 eetlepels chiazaad,
- 4 eetlepels water,
- 300 gram verse aardbeien
- 2 eetlepels zoetstof/agavesiroop/maplesyrup/honing,
- partje citroen,
- optioneel: 2 blaadjes basilicum, fijngesneden.
Extra:
- kookpannetje,
- blender, of gebruik hoge kom + staafmixer,
- gesteriliseerde jampot, met deksel.
Instructions
- Week als eerste de chia zaadjes met water. Zet apart gedurende 30 minuten.
- Ondertussen was je de aardbeien en verwijder de kroontjes. Snijd in parten en stop in het kookpannetje.Voeg de zoetstof toe en breng aan de kook gedurende 5 minuten. Blijf goed doorroeren tijdens het verwarmen. Giet de warme aardbeien alvast in de blender.
- Na 30 minuten weken giet je de geweekte chiazaadjes bij de aardbeien en blender je het geheel tot een vruchtenspread. Je kunt nu ook eventueel basilicum toevoegen aan de chia aardbeien jam.
- Giet de jam in de pot, draai de deksel er op en zet de pot op zijn kop om af te koelen op het aanrecht. Bewaar daarna in de koelkast.
Eet smakelijk!
groetjes, Betty
Notes
Bewaartip: Je kunt de chia aardbeien jam ruim een week bewaren in de koelkast. Door de korte kooktijd en weinig suiker/conservering is hij maar beperkt houdbaar. Dus maak niet teveel in een keer.
Ineke
Als je dit kokend in schone potjes doet blijft dit een paar jaar goed. Zo doe ik het.
GroIneke