Hello Veggielovers! Grillen jullie ook al met groente op de barbecue? Want deze knolselderij burgers zijn een heerlijk alternatief voor een stukje vlees van de grill. Daarnaast is groente eten alles behalve saai! Slinger jij de barbecue deze week nog eventjes aan?
Grillen met groenten
We eten met zijn allen steeds minder vlees en leggen meer de nadruk op koken met groenten. Dat is leuk, want dat betekent dat ik bijvoorbeeld speciaal voor de barbecue ook aan de slag ging met vegetarische knolselderij burgers. Een beetje uit mijn comfortzone, maar grillen met groenten bleek een heel tof project te worden voor deze BBQ lover. Naast de watermeloen ham van vorige week is het dan ook nu tijd voor vegetarische knolselderij burgers, om jullie harten te stelen 🙂
Zelf knolselderij burgers maken
Tijdens mijn zoektocht naar een vegetarische vervanger voor hamburgers, heb ik heel wat verschillende soorten mogen proberen, zoals tofu, tomaten en tot en met linzen burgers. Maar tijdens mijn laatste bezoek aan Texel werd ik blij verrast met knolselderij als burger: simpelweg een gegrilde plak knolselderij die best nog een lekkere bite had. Eenmaal thuis ging ik meteen aan de slag met ook zelf knolselderij burgers maken. Daarnaast wilde ik die ook lekker op smaak brengen met een Aziatische marinade en mayonaise. Geloof me, die wil jij ook proeven!
PrintKnolselderij burgers voor op de bbq
- Yield: 4–8 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met groente
- Cuisine: BBQ
Ingredients
- 1 grote knolselderij,
- 1 courgette,
- 350 gram groene asperges,
- 2 flinke eetlepels mayonaise,
- 3 eetlepels zoete chilisaus,
- 8 hamburger broodjes.
Voor de marinade:
- 3 eetlepels (zonnebloem)olie,
- 2 eetlepels sesamolie,
- 2 eetlepels rijst azijn,
- 2 eetlepel sojasaus.
Extra:
- Barbecue (bijvoorbeelde deze Weber),
- RVS of aluminium groente mandjeschaal voor op de barbecue.
Instructions
-
- Maak als eerste de marinade: meng hiervoor de (zonnebloem)olie, de sesamolie, rijst azijn en sojasaus door elkaar. Zet apart.
- Snijd het wortelige gedeelte van de knolselderij vlak af en leg met het snijvlak omlaag stabiel op de snijplank. Vervolgens snijd je de ‘zijkanten’ van de knolselderij er af. Het is niet erg als je niet mooi rond uitkomt. Een zeshoek of octagon kan ook. Leg daarna de knolselderij op zijn kant en snijd doormidden in 8 plakken van ca. 1 cm breed. De stroeve bovenkant geeft je houvast tijdens het snijden, maar gebruiken we niet.
- Leg de knolselderij burgers naast elkaar op de snijplank en kwast ze, aan weerszijden, in met de marinade. Laat marineren terwijl je de rest van het recept volgt.
- Was de courgette en verwijder de steel. Je kunt ervoor kiezen om de courgette in dunne (ronde) plakjes te snijden. Of schaaf courgette linten met behulp van een kaasschaaf of mandoline. Was de asperges en snijd 2-3 cm van de onderkant af om het houtige gedeelte te verwijderen. Meng de courgette en asperges met 3 eetlepels van de marinade. Breng op smaak met een snufje peper, hussel goed om en stop in een groente stoommandje voor op de barbecue. Gril deze op indirecte hitte , naast de burgers.
- Grill de knolselderij burgers op directe hitte op de barbecue, want zo krijg je die mooie grillstrepen. Ongeveer 8 minuten per kant is voldoende. Om het ruitpatroon te verkrijg je grill je 4 minuten, draai de knolselderij burgers een kwartslag en daarna nog eens 4 minuten. Keer daarna om en doe hetzelfde.
- Ondertussen roer je de mayonaise los met de zoete chili saus. De barbecue broodjes snijd je vast overlangs door en kun je eventueel ook kort grillen (als hier nog plek voor is op de barbecue).
- Beleg de onderste helft van je broodje met de gegrilde courgette, leg hierop de knolselderij burger en 2 asperges. Lepel hier de chili-mayo overheen en dek af met de bovenste helft van het broodje. Serveer direct.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Geef een reactie