Voor iemand die jarig is met Halloween, ben ik toch wel ontzettend bang voor spinnen! Dus het maken van deze Spinnenweb taart, zorgde alleen al voor de nodige rillingen op mijn rug. En no worries, de spinnen op de taart zijn niet echt. Want als ik serieus zulke joekels zou tegenkomen, zou ik eerder keihard wegrennen, in plaats van er foto’s van staan maken!
Halloween Spinnenweb taart maken
Een echt Halloween feestje kan natuurlijk niet zonder krioelende spinnen, 1000-poten en nog meer ongedierte. Tijdens ons laatste Halloweenfeest zagen de gang en woonkamer er er ook eerder uit als de grot van Shelob (Lord of the Rings), met óveral spinnenrag en 200 plastic spinnetjes. De gasten hadden de schrik van hun leven. Maar toen ik laatst de zolder aan het opruimen was en de halloween dozen voorbij zag komen, begon het toch weer te kriebelen om lekkere recepten voor Halloween te bedenken. Dit jaar zou ik een echte Halloween Spinnenweb taart gaan maken.
Ik maak voor feestjes graag hoge laagjestaarten, omdat je hiermee vaak 14-20 personen kunt serveren. Het maken van zo’n taart gaat natuurlijk al degelijk wat tijd inzitten, dus dan wil je er ook zoveel mogelijk mensen mee van laten genieten. Voor deze spinnenweb taart, bakte ik 2 biscuitbeslag taarten, voorzag de binnenkant van bloedrode kersenjam en een heerlijke botercrème. De buitenkant van de spinnenweb taart bestaat uit rolfondant en gesmolten marshmallows. Vooral het aanbrengen van de marshmallows vond ik erg leuk om te doen. Oh ja en de spinnen plaatsen natuurlijk!
Nog meer Halloween recepten
Wordt jij een ware zoetekauw tijdens Halloween? Maak dan bijvoorbeeld ook eens deze No-Bake Halloween Cheesecake met chocolade spinnenweb. Of laat de Freddy Kruger in jezelf los en maak deze Bloederige Halloween Cheesecake! Behalve heerlijke taart recepten kun je de zoete tafel ook aanvullen koekjes: Bak (met de kids) Monster Vingers en krokante vleermuizen koekjes. Succes gegarandeerd!
Recept: Spinnenweb taart (voor Halloween)
Een echt Halloween feest kan natuurlijk niet zonder feestelijke cake of taart. Deze spinnenweb taart is een gestapelde taart met biscuit beslag, bloedrode fruitvulling, romige botercreme, bekleed met fondant en marshmallow spinnenweb topping.
- Prep Time: 1 hours
- Cook Time: 40 minutes
- Total Time: 1 hours 40 minutes
- Yield: 20 personen 1x
- Category: Taart
- Cuisine: Amerikaanse keuken
Ingredients
Voor het biscuitbeslag:
- 40 gram roomboter, gesmolten,
- 7 grote eieren (L),
- 1/2 theelepel zout,
- 200 gram fijne suiker,
- 160 gram zelfrijzend,
- 40 gram maizena.
Voor de vulling:
- 250 gram roomboter,
- 250 gram poedersuiker,
- 450 gram kersenjam.
Voor de buitenkant:
- 600 gram witte rolfondant,
- poedersuiker voor het uitrollen,
- 50 gram marshmallows,
- plastic spinnen ter decoratie.
Extra:
- Au-bain Marie,
- Handmixer *
- 2 springvormen met doorsnede 24 cm,
- bakpapier,
- paletmes (of gebruik een spatel of deegkrabber),
- magnetron.
(* Staande mixer kan ook, let op extra stap bij 2 )
Instructions
- Zorg er als eerste voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Haal ze hiervoor 30 minuten van tevoren uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 graden (160 hete lucht). Bekleed de 2 springvormen met bakpapier. Smeer de zijkant en bodem in met een beetje extra boter en ‘stof’ de binnenkant van de vormen af met een beetje extra bloem. Zet apart.
- Doe de eieren, het zout en de suiker in een au bain marie kom en zet deze op een pan met heet water. Klop dit gedurende 10 minuten, met een handmixer dik en romig.( TIP: heb je enkel een staande mixer in huis? Klop dan eerst 7 minuten met de hand au bain marie, tot het grootste gedeelte van de suiker is opgelost en giet daarna over in de staande mixer en klop nog 5 minuten stevig door.)
- Roer de bloem en maizena goed door elkaar in een aparte kom. Voeg dit vervolgens in delen toe aan het eimengsel en spatel luchtig door. Tot slot voeg je de gesmolten toe en spatel je dit nogmaals luchtig door. Schep het biscuitbeslag in de springvorm(en), strijk de bovenkant glad. Bak gedurende 40 minuten in de oven. Laat daarna 5 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder de rand en laat de taart geheel afkoelen op een rooster.
- Ondertussen maak je de botercrème: Klop hiervoor 250 gram roomboter zacht met 250 gram poedersuiker. Snijd vervolgens beide taarten overlangs doormidden. Leg de bovenkanten even opzij, verdeel 1/2 pot kersenjam over de helften en leg de bovenkanten er weer bovenop. Spatel vervolgens 1/3 van de botercrème over 1 van de dubbele taarten. Leg de tweede dubbele taart hier precies bovenop. En gebruik de rest van de botercrème om daar weer de bovenkant én zijkanten volledig mee in te smeren. Strijk egaal en glad af met je paletmes. Loop met je vinger 1x rondom de onderkant (tegen de taartschaal) langs de taart en verwijder hier de overtollige botercrème. Je wilt ook niet dat dit straks onder het fondant komt uitlopen.
- Nu ga je de gestapelde taart bedekken met rolfondant. Kneed het fondant door elkaar (niet te lang kneden) en rol dit uit op een met poedersuiker bestoven ondergrond. Zorg dat de lap groot genoeg is om de bovenkant én de zijkanten van de kaart te bekleden. En ik vind max. 5 mm dikte ideaal.
- Rol het fondant lichtjes over de deegroller en rol uit over de taart. Nu ga je het fondant ‘vormen’. Begin bovenop en houdt 1 hand horizontaal op bovenkant van de taart en de ander verticaal aan de zijkant. Druk met beiden handen het rolfondant aan en probeer een strakke hoek te vormen. Glijd vervolgens met de handen langs het ‘gordijntje’ van fondant naar beneden. Druk de zijkanten goed aan en trek de plooien een beetje strak. Vorm ook meteen een hoek aan de onderkant van de taart.
- Ga met een mesje langs de onderkant van de taart en gebruik een lepeltje om het fondant onderaan iets naar binnen te vouwen. Dit zorgt voor een strakke afwerking en houdt de botercrème op zijn plaats. Stop de taart minsten 1 uur in de koelkast om op te stijven.
- Vervolgens ga je het marsmallow spinnenweb maken. Verwarm de marshallows in de magnetron, gedurende 30 seconden op 600 wat. Ze zien er dan nog vrij heel uit, maar druk en spatel de marshmallows goed door om een vloeibaar goedje te krijgen. Wacht even een paar minuutjes om af te laten koelen en ‘pluk’vervolgens met je vingers steeds een stukje marshmallow en met je andere hand trek je dit vervolgens uit elkaar. Trek het ‘draad’ over de taart, of ga zigzaggend met een vinger heen en weer. Er is eigenlijk niet echt een gebruiksaanwijzing voor, maar laat je fantasie de vrije loop gaan en er ontstaat vanzelf wel een wirwar van draden en webben. Alleen nog even decoreren met plastic spinnen en de Halloween Spinnenwegtaart is klaar om geserveerd te worden!
Happy Halloween!
Groetjes, Betty
Notes
TIP: Stap 1 t/m 3 kun je gerust een dag van tevoren voorbereiden. Laat het biscuitdeeg volledig afkoelen, dek af met zilverfolie en bewaar gerust een nachtje op het aanrecht. Een reeds gedecoreerde taart dien je echter in de koelkast (max 3 dagen) te bewaren, ivm de botercrème.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je hem wilt koken!
Geef een reactie