Het is deze maand Italie Maand op de blog en dat vieren we met een hartige Italiaanse pannenkoekentaart. Tevens laat ik je ook zien dat je heel eenvoudig zelf bechamelsaus kunt maken!
Je stapelt deze taart simpelweg op met (kant-en-klare) pannenkoeken en gebruikt als vulling alle ingrediënten die jij lekker vind. Of maak het jezelf nog gemakkelijker: ga voor een zak kant-en-klare gesneden Italiaanse wokgroente. Koken hoeft echt niet moeilijk te zijn.
Hartige Italiaanse Pannenkoekentaart
Wist je dat pannenkoeken een uitstekend alternatief zijn voor pasta vellen? Dat komt door de compacte structuur. Je maakt er namelijk een heerlijke lasagna bolognese mee, maar in de oven bak je ook deze heerlijke gestapelde Italiaanse pannenkoekentaart mee. Die eigenlijk stiekem ook een alternatieve lasagna is. En voor diegenen die liever helemaal voor een vegetarische, bloemloze (glutenvrije) lasagna gaan, check dan gauw dit recept voor een groente lasagna met courgette en aubergine. Zo zie je maar: je kunt lekker volop variëren in de Italiaanse keuken!
PrintRecept: Italiaanse Pannenkoekentaart (Hartig)
- Prep Time: 15 minutes
- Cook Time: 20 minutes
- Total Time: 35 minutes
- Yield: 4 personen 1x
- Category: hoofdgerecht met vlees
- Cuisine: Italiaanse Keuken
Ingredients
- 70 gram pancetta,
- 800 gram Italiaanse wokgroente (bijv, ui, paprika, courgette etc),
- 200 gram mozzarella,
- 8 pannenkoeken,
- 1 eetlepel fijngehakte basilicum,
- 1 theelepel tijmblaadjes,
- peper & Zout,
- olijfolie.
Voor de Bechamelsaus:
- 40 gram boter,
- 40 gram bloem,
- 500 ml melk,
- peper & zout.
Extra:
- Oven,
- springvorm, met losse rand, 24 CM,
- bakpapier,
- koekenpan,
- vergiet,
- keukenpapier,
- kleine kookpan,
- garde of houten spatel.
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hete lucht) en bekleed de springvorm met bakpapier. Zet apart.
- Bak de plakken pancetta krokant in de koekenpan en laat daarna uitlekken op een stuk keukenpapier.
- Voeg een scheutje olie toe aan de koekenpan en bak hierin de wokgroente in 2-3 minuten aan. Breng op smaak met peper, zout, de basilicum en de tijm. Zet het vuur uit en laat de wokgroente uitlekken in een vergiet.
- Snijd de mozzarella in blokjes en verdeel in 3 porties.
- Ondertussen ga je de bechamelsaus maken: smelt de boter in het pannetje en voeg de bloem toe. Blijf goed roeren en bak de ‘roux’ gedurende 2 minuten lichtbruin. Schenk de melk erbij en blijf goed doorroeren tot een saus ontstaat. Voeg tot slot 2/3e van de mozzarella toe, laat smelten in de saus en breng op smaak met zout & peper.
- Nu ga je de Italiaanse pannenkoekentaart opstapelen. Leg een pannenkoek op de bodem van de springvorm, verdeel hier 1/8 deel van de gebakken groente overheen, lepel hier 2 flinke lepels bechamelsaus over en top af met wat aan stukken gescheurde (of geknipte) krokante pancetta. Dek vervolgens af met een nieuwe pannenkoek en bouw de laagjes zo steeds opnieuw op, tot je alle pannenkoeken gebruikt hebt.
- Als laatste strooi je de overgebleven 1/3e van de mozzarellablokjes over de hartige taart heen. Bak de Italiaanse pannenkoekentaart af in de oven, gedurende 15-20 minuten. Snijd in punten en serveer direct.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Geef een reactie