Mocht je ooit in Griekenland op vakantie zijn geweest, dan heb je vast wel eens Spanakopita geproefd.
Deze vegetarische Griekse spinazietaart wordt gemaakt met knapperige filodeeg en is traditionele lekkernij met o.a. spinazie en feta.
Griekse Spinazietaart
Spanakopita is een heerlijk bijgerecht uit de Griekse keuken. Het is een vegetarische Griekse spinazietaart met feta en wordt simpelweg in de oven bereid. Vaak in een grote ovenschaal, en daarna in vierkanten gesneden. Maar je kunt ook (kleine) driekhoekjes vouwen met filodeeg en deze vullen met het spinazie-fetamengsel. En deze zijn dan weer ideaal voor bij de borrel of griekse mezze (soort tapas). Deze kleinere hapjes worden ook wel bourekia genoemd.
Spanakopita samenstellen
Hoewel de basis van Spanakopita altijd uit filodeeg, feta, spinazie en ei bestaat, brengt men in de verschillende delen en regio’s van Griekenland weer andere soorten kruiden aan, waardoor je spanakopita eigenlijk overal wel weer anders smaakt. In het ene gebied is men meer fan van hartige smaken met bijv. dille, en in een andere regio kun je weer zoetere contrasten verwachten met bijvoorbeeld kaneel en munt. Deze laatste is een van mijn favorieten en een combinatie die je niet snel meer zult vergeten. Spanakopita samenstellen is puur een kwestie van geduld, want elk vel filodeeg wordt rustig ingekwast met gesmolten boter. Maar daarna doet de oven het werk voor je.
PrintRecept: Spanakopita (Griekse Spinazietaart)
- Prep Time: 20 minutes
- Cook Time: 35 minutes
- Total Time: 55 minutes
- Yield: 4-6 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met groente
- Cuisine: Griekse keuken
Ingredients
- 125 gram roomboter,
- 2 sjalotjes,
- 1 ui,
- 2 tenen knoflook,
- 750 gram diepvries spinazie,
- 2 kaneelstokjes,
- 1/2 theelepel nootmuskaat,
- 3 eetlepels fijngehakte munt,
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie,
- 400 gram fetakaas,
- 4 eieren,
- 12 vellen filodeeg
- peper & zout,
- olijfolie.
Extra:
- steelpannetje,
- kwast,
- hapjespan,
- grote ovenschaal, licht ingevet.
Instructions
- Smelt de boter in het steelpannetje en roer hier 1 eetlepel fijngehakte munt doorheen. Zet apart.
- Pel en snipper de sjalotten en uien. Pel de knoflook en pers deze uit. Verhit 1-2 eetlepels olijfolie in de hapjespan en bak hierin de sjalotten, uien en knoflook glazig. Voeg de diepvries spinazie en kaneelstokjes toe en verwarm/laat smelten gedurende 10 minuten op middelmatig vuur.
- Verwijder de kaneelstokjes en breng op smaak met de nootmuskaat, de overgebleven 2 eetlepels munt, peterselie, peper & zout. Verkruimel vervolgens de feta er doorheen en bak mee gedurende 2-3 minuten. Zet daarna het vuur uit.
- Kluts in een kommetje de eieren door elkaar en giet bij het spinazie mengsel. Roer het geheel goed door en laat met de deksel op de pan rustig verwarmen .
- Ondertussen ga je het deeg bereiden. Verwarm hiervoor de oven voor op 180 graden (165 hete lucht).
- Leg 1-2 filodeegvellen in de ovenschaal en laat de randen ruim overhangen in de schaal. (Dit vouw je aan het einde terug namelijk). Kwast het vel op de bodem en opstaande randen in met de muntboter en plaats hier vervolgens een nieuw vel filodeeg bovenop. Kwast deze ook weer in met de boter en ga zo door totdat je nog 1 vel overhoud.
- Schep het spinaziemengsel bovenop het filodeeg en dek af met het laatste vel filodeeg. Kwast deze in met de muntboter en sla laagje voor laagje de overhangende zijden van het filodeeg terug over het spinaziemengsel. Vergeet niet tussendoor in te blijven kwasten met de muntboter.
- Plaats de spanakopita in de voorverwarmde oven en bak mooi bruin en krokant in 30-35 minuten. Laat na afloop 5 minuten in de ovenschaal afkoelen. Snijd in vierkanten en serveer direct! Heerlijk met een dot tzatziki komkommer dip!
Kali Orexi (= Eet smakelijk!)
Groetjes, Betty
Sandra
Dit is een van mijn favoriete gerechten! Maar maak het niet zo vaak want het is wel een klusje… Maar zooo Lekker!
Betina Oostveen
Zo zeker lekker het! Thanks Sandra!