Christmas is comming! En ik kijk nu al enorm uit naar het kerstdiner! Serveer dan bijvoorbeeld eens deze geroosterde bietjes uit de oven, met feta en balsamico. Het blijkt een gouden combinatie en een verrukkelijk bijgerecht voor het kerstdiner!
Bietjes roosteren in de oven
Dit recept voor geroosterde bietjes uit de oven heeft een heel eenvoudige bereiding. Rode bietjes hebben een aardse smaak, die perfect past bij de koude wintermaanden. Rode bietjes zitten boordevol foliumzuur, die ik als zwangere vrouw momenteel heel goed kan gebruiken. Maar daarnaast voorkomen ze ook een hoge bloeddruk. Deze geroosterde bietjes uit de oven worden lekker zoet van smaak, door het gebruik van balsamico. En de hartige feta vormt dan een perfecte tegenhanger. Echt een mooi bijgerecht voor op de kersttafel straks.
Nog meer bijgerechten voor kerst
Ben je fan geworden van deze geroosterde bietjes uit de oven met feta en balsamico? Dan heb ik nog meer lekkere bijgerechten voor kerst op deze website staan. Deze geglaceerde worteltjes met honing en sinaasappel zijn ook een favoriet op onze kersttafel. Maak bijvoorbeeld ook deze ratatouille stoofschotel met flinterdunne plakjes groenten! Hij zal prachtig staan tijdens elk diner! Wist je dat deze witlof met ham en kaas uit de oven ook een zeer grote favoriete is voor de feestdagen? Check hier sowieso 10x bijgerechten voor kerst! Dat wordt lekker genieten van veel groenten tijdens kerst!
Geroosterde bietjes uit de oven met feta en balsamico
Christmas is comming! En ik kijk nu al enorm uit naar het kerstdiner! Serveer dan bijvoorbeeld eens deze geroosterde bietjes uit de oven, met feta en balsamico. Het blijkt een gouden combinatie en een verrukkelijk bijgerecht voor het kerstdiner!
- Prep Time: 10 min.
- Cook Time: 45 min.
- Total Time: 1 uur
- Category: Bijgerecht
- Cuisine: Hollandse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 1 rode ui
- 750 gram rauwe, rode bietjes
- 3 takjes tijm,
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 150 gram feta kaas
- 2–3 eetlepels balsamico azijn
- peper & zout.
Extra:
- ovenschaal,
- oven,
- kleine koekenpan met anti-aanbaklaag.
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht).
- Pel de rode ui en snijd deze in dunne parten. Schil vervolgens de bietjes en snijd deze ook in dunne parten. Ris de tijm van de takjes.
- Doe de uien en bieten in de ovenschaal met de olijfolie, tijm en breng op smaak met peper & zout. Hussel de groente goed door elkaar en rooster in de oven gedurende 45 minuten.
- Ondertussen bak je de pijnboompitten even kort aan in de koekenpan, totdat ze gaan kleuren. Schep uit de pan en laat afkoelen.
- Verdeel de geroosterde bietjes met rode ui over een serveerschaal of bord en verkruimel hier de feta overheen. Sprenkel hier vervolgens de balsamico overheen. Tot slot garneer je de geroosterde bietjes met de pijnboompitten en de overgebleven stukjes tijm.
Eet smakelijk!
Notes
Kersttip: deze geroosterde bietjes kun je alvast een dag van tevoren voorbereiden. Laat goed afkoelen en bewaar in een afgesloten bakje in de koeling. Dan hoef je op kerstavond deze alleen kort te verwarmen (of niet) en de feta en balsamico er over te verdelen.
Daniel
Wat gaaf! Dit recept ga ik zeker proberen. Ik zelf heb geroosterde bietjes nog nooit geprobeerd. Ik heb trouwens wellicht een interessant webshop gevonden voor jou: daar heb ik al mijn keuken gerei gekocht. Ik weet niet of je er wat aan hebt maarja.
Henko
Goddelijk!
Burp.
Dank u voor dit pareltje.
Betina Oostveen
Goed om te horen, dank je wel!
Michelle
vraagje: zijn de bietjes die je gebruikt al gekookt of rauw?
Betina Oostveen
Hi Michelle,
in het recept staat rauwe bieten vermeld, vandaar ook de lange oventijd
Je kunt ook voorgegaarde bieten gebruiken, deze hoeven slecht een kwartiertje of 20 minuten de oven in.
Leonie
Echt een heerlijk recept. Ga wel voor echte feta en geen ‘Witte saladekaas’. Veel lekkerder.
Heleen
Een vraagje: gebruik je balsamico azijn of ‘stroop’ ?
Betina Oostveen
Hi Heleen, gewoon balsamico azijn. Ik zal het even aanpassen in het recept, dank je wel voor het doorgeven.