Het is weer Meatless Monday en vandaag zetten we een overheerlijke maaltijdsoep op het menu. Ideaal voor de dagen dat je lichter wilt eten, maar wel goede vitamines en mineralen wilt binnen krijgen. Deze tomatensoep met linzen is lekker kruidig van smaak!
Gezonde tomatensoep met rode linzen
Deze tomaten-linzensoep is zowel lekker en gezond. De linzen bevatten veel vezels en door bulgur toe te voegen, wordt de linzensoep extra vullend. In plaats van bulgur kun je bijvoorbeeld ook tabouleh, quinoa of rijst toevoegen als je dat lekkerder vindt of toevallig al in huis hebt. Deze gezonde tomatensoep met rode linzen is ook ideaal als balans maaltijd na een feestelijke dag.
Uiteraard hebben we nog meer lekkere vullende maaltijdsoepen om van te genieten deze zomer. Vullend genoeg als avondmaal of doorgaans een kleine(re) vegetarische maaltijd. Zoals een rodebieten soep met kokos of ga voor een lichte Italiaanse paprikasoep met tomaten. Deze zomerse avocadosoep met mais is ook lekker op een zomerse dag. Daarnaast is deze volromige paddenstoelensoep met spelt en kaas is ook een aanrader! Enjoy!
Recept: Tomatensoep met linzen
Deze tomatensoep met linzen is lekker hartig, vullend en kruidig van smaak. Het is een regelrechte balansmaaltijd en bevat heel veel vitamines en eiwitten. Top de soep af met wat crunchy maiskorrels en geniet!
- Prep Time: 5 min.
- Cook Time: 20 min.
- Total Time: 25 minuten
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Soepen
- Cuisine: Turkse Keuken
Ingredients
- 400 gr rode linzen *
- Een stuk gember van ongeveer 5 cm
- 2 teentjes knoflook
- 1 prei
- 1 blikje tomatenblokjes (400 gram)
- 1 blikje tomatenpuree (75 gram)
- 500 ml water
- 1 tl komijnzaad
- 2 (groente)bouillonblokjes
- 100 gr bulgur
- 75 gr feta
- Peper en zout
- Olijfolie
- optioneel: crunchy topping, zoals crispy mais korrels
Instructions
- Snij de gember en knoflook heel fijn. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een pan en bak de gember en knoflook een minuutje op laag vuur. Snij ondertussen de prei in halve ringen. Was de prei en voeg deze bij de gember en knoflook in de pan. Bak de prei 5 minuten mee op middelhoog vuur totdat hij lichtbruin begint te kleuren.
- Voeg de tomatenpuree en komijnzaad toe in de pan en roer alles goed door elkaar. Na 5 minuten voeg je ook de rode linzen, tomatenblokjes, het water en de bouillonblokjes toe. Roer het mengsel weer goed door elkaar en laat 5 minuten doorkoken.
- Voeg vervolgens ook de bulgur toe en roer alles nog eens goed door elkaar. Laat het geheel nog 10 minuten koken. Verkruimel de fetakaas alvast tot kleine brokjes.
- Als je wilt kun je de soep naar wens nu nog iets egaler maken met een staafmixer of in de keukenmachine. Ik hou zelf van een wat grove soep dus ik hou hem zo. Proef vervolgens de soep en voeg naar smaak zout en peper toe.
- Serveer de soep met de feta en eventuele crispy maiskorrels eroverheen gestrooid. Eventueel lekker met nog wat peterselie of koriander er over heen.
Eet smakelijk!
Groetjes, Nanda
Notes
* wij gebruiken rode linzen met een kooktijd van slechts 15 minuten. Indien je de supergedroogde variant in huis hebt, vergeet deze dan even niet voor te weken en 90 minuten (of langer) door te koken. Je voegt ze dan pas bij stap toe aan de soep.
Recept voor tomatensoep met linzen en geitenkaas:
(Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen)
Ingrediënten:
- 400 gram gedroogde rode linzen,
- Een stuk gember van ongeveer 5 cm,
- 2 teentjes knoflook,
- 1 prei,
- 1 blikje tomatenblokjes (400 gram),
- 1 blikje tomatenpuree (75 gram),
- 500 ml. water,
- 1 theelepel komijnzaad,
- 2 (groente)bouillonblokjes,
- 100 gram bulgur,
- 75 gram geitenkaas,
- Peper en zout,
- Olijfolie (om te bakken).
Bereidingstijd: maximaal 90 minuten koken van de linzen, daarnaast nog zo’n 30 minuten om de rest van de soep te maken.
Bereidingswijze tomatensoep met linzen:
- Begin met het koken van de linzen. Breng voor 400 gram rode linzen 1.5 liter water aan de kook samen met wat zout. Was de linzen goed, stop ze in de pan bij het water en breng aan de kook. Kook de linzen vervolgens 60-90 minuten zachtjes door. Proef na de 60 minuten of de structuur goed genoeg is voor jou, laat ze anders nog max. een half uur doorkoken.
- Snij de gember en knoflook heel fijn. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een pan en bak de gember en knoflook een minuutje op laag vuur. Snij ondertussen de prei in halve ringen. Was de prei en voeg deze bij de gember en knoflook in de pan. Bak de prei 5 minuten mee op middelhoog vuur totdat hij lichtbruin begint te kleuren.
- Voeg de tomatenpuree en komijnzaad toe in de pan en roer alles goed door elkaar. Na 5 minuten voeg je ook de tomatenblokjes, het water en de bouillonblokjes toe. Roer het mengsel weer goed door elkaar en laat 10 minuten doorkoken.
- Zodra de linzen verwarmd en gaar zijn roer je deze door het tomatenmengsel. Voeg vervolgens ook de bulgur toe en roer alles nog eens goed door elkaar. Laat het geheel nog 10 minuten koken. Verkruimel de geitenkaas alvast tot kleine brokjes.
- Als je wilt kun je de soep naar wens nu nog iets egaler maken met een staafmixer of in de keukenmachine. Ik hou zelf van een wat grove soep dus ik hou hem zo. Proef vervolgens de soep en voeg naar smaak zout en peper toe.
- Serveer de soep met de geitenkaas eroverheen gestrooid. Eventueel lekker met nog wat peterselie er over heen.
Bewaartip: zonder de geitenkaas kun je de tomatensoep, zodra hij is afgekoeld is, prima in de vriezer bewaren. Zo kun je makkelijk iets extra’s maken voor een later moment.
Eet smakelijk!
Groetjes, Nanda
Geef een reactie