Zoals jullie wellicht weten, ben ik niet een hele grote visliefhebber. Ik moet echt moeite doen om iedere week vis op het menu te zetten. Maar nu ik weet hoe ik moet zalm grillen op de barbecue, staat deze vissoort in ieder geval een stuk vaker op het menu.
Weber heeft zowel apparatuur waarmee je zalm kunt roken, maar gelukkig zet je ook een fantastisch visgerecht op tafel door zalm te grillen op de gewone barbecue. En uiteraard heb ik een recept voor jullie, waar je je vingers nog bij zult aflikken.
Weber Smokey Mountain
Afgelopen week vertelde ik jullie al kort over de Weber Grill Academy. Bij de Green Village in Nieuwegein staken wij even goed de handen uit de mouwen voor een 4 gangen maaltijd, die compleet op een barbecue bereid werd. Maar de Academy is ook een goede manier om diverse barbecues te testen en technieken te ontdekken die je anders misschien nooit zou uitproberen. Zo stond daar bijvoorbeeld een monster van een rookoven: De Weber Smokey Mountain en gingen wij een stuk zalm roken.
Maar goed, bij gebrek aan deze Weber Smokey Mountain rookoven in onze eigen achtertuin, gaan wij vandaag zalm bereiden op een gewone kolen barbecue. Uiteraard is een gas of elektrische barbecue ook mogelijk hoor. Dit brengt geen enkel verschil in de smaak of rookervaring.
Cederhouten rookplank
Je kunt je zalm filet natuurlijk rechtstreeks op het grillrooster plaatsen. Je zult van die prachtige grillstrepen erop krijgen, maar ook grote kans dat je zalm blijft plakken en helemaal uit elkaar valt. Beter is om een aluminium wegwerp schaal te gebruiken, maar Weber heeft ook duurzame RVS schalen hiervoor ontworpen. En deze RVS schalen zijn ook ideaal voor het roosteren van groente op de barbecue. Je kunt dan wat voor geweekte houtsnippers op de kolen doen, die je normale barbecue ook omtoveren tot een soort rookoven. De geuren en smaken zijn geweldig. Maar voor op en top resultaat rook en grill je de zalm op een cederhouten plank. Deze kun je eenvoudig plaatsen en er weer heelhuids uit halen. En door het hout bevat je zalm zoveel meer rookaroma’s.
Dit recept heb ik een beetje afgekeken van familieleden in Canada – tijdens een rondreis kregen wij regelmatig een stukje gerookte zalm voorgeschoteld. En dit is wat mij betreft de beste combi ooit voor zalm grillen op de barbecue. De bruine suiker zal karamelliseren door de hitte en is de perfecte tegenhanger van de pittige mosterd. Deze twee smelten samen en geven je gegrilde zalm een niet-te-evenaren smaak. Daarbij ook gecombineerd met de rookaroma’s van het plankje en de barbecue wil je voortaan alleen nog maar dit eten. Zalm grillen op de barbecue wordt je nieuwe verslaving. Geloof mij maar. Check overigens hier nog veel meer lekkere barbecue recepten!
Recept: zalm grillen op de barbecue
Deze gegrilde zalm van de bbq is boterzacht, een tikkeltje zoet en heeft een beetje pit van de mostered. Zelf zalm grillen op de barbecue is niet moeilijk.
- Prep Time: 5 min.
- Cook Time: 25 min.
- Total Time: 30 minuten
- Yield: 6–8 personen 1x
- Category: barbecue
- Cuisine: Amerikaanse keuken
Ingredients
- 700 gram zalmfilet, zonder vel,
- 2 eetlepels Dijon mosterd,
- 2 theelepels mayonaise,
- ¼ theelepel cayennepeper,
- 2 eetlepels bruine suiker (het liefst ongeraffineerde Muscovado),
- peper & zout.
Extra:
- Barbecue (bijvoorbeeld deze Weber bbq),
- en… een grote aluminium of RVS ovenschaal, eventueel met een dubbelgevouwen strook aluminiumfolie in het midden,
- OF… een cederhouten plank om de vis op te bakken. Deze dient wel voorgeweekt te worden in water (zie gebruiksaanwijzingen).
Instructions
- Verwarm de barbecue op MATIGE hitte (tussen 175 en 230 graden). Bij gebruik van een cederhouten plank dien je deze ruim van te voren te weken in water. De aluminium of RVS schaal kan straks rechtstreeks in de barbecue geplaatst worden.
- Maakt ondertussen de zalm schoon: verwijder eventuele graten met een pincet. (Ja soms zitten die ook nog in zalmfilet). Dep droog met keukenpapier en kruid alvast met zout & peper. Plaats vervolgens in de aluminium/RVS schaal of op de voorgeweekte cederhouten plank.
- Roer de Dijon Mosterd, mayonaise en cayennepeper door elkaar, in een klein kommetje. Smeer vervolgens de bovenkant van het zalmfilet in met het mengsel en strooi hier tot slot de bruine suiker overheen.
- Plaats in de barbecue, dek af met de deksel en laat de zalm grillen op de barbecue gedurende 20-25 minuten.
Eet smakelijk! groetjes, Betty
Notes
Ik vind het heerlijk om deze gegrilde zalm van de barbecue te serveren met met een frisse salade of wat gegrilde groene groente van de barbecue.
Verkoop Informatie:
(Klik op de afbeelding om direct naar de verkooppagina te gaan
- Weber Smokey Mountain Cooker (rookoven)
- Prijzen vanaf € 349,-
- Let op! Nu tijdelijk 20% korting!
- Weber RVS Groentebasket
- Prijzen vanaf € 21,99
- Ideaal voor het grillen van groente en vis.
- Kan rechtstreeks in de barbecue geplaatst worden.
- Weber Cederhouten Rookplank
- Prijs vanaf € 16.95
- eenmalig te gebruiken
- Even laten weken en rechtstreeks op de grill plaatsen.
- Weber Hickory Houtsnippers
- Prijs € 7.99
- Meerdere ‘smaken’ verkrijgbaar. Hickory past perfect bij visgerechten van de grill.
- Even laten weken en vervolgens over de hete kolen verdelen.
Alvast heel veel BBQ plezier deze zomer!
Groetjes, Betty
Deze blogpost betreft een samenwerking met fonQ.nl . Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.
Anoniem
Lekker recept, ga het proberen! Is met huid ook mogelijk?
Betina Oostveen
jazeker!