• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vis Recepten / Zilte stamppot met lamsoor en ijskruid

Zilte stamppot met lamsoor en ijskruid

18 september 2015 Door Betina Oostveen 1 Reactie

Laatst vertelde ik jullie al over zilte groenten zoals lamsoor en ijskruid. Maar op Texel worden veel meer zilte groenten geteeld. Ik maakte namelijk een zilte stamppot met lamsoor en ijskruid en daarbij een stukje witvis.

Het is immer vrijdag, visdag, dus ik heb een overheerlijk recept met vis voor jullie. Afgelopen weekend maakte ik namelijk kennis met zilte aardappelen, lamsoren en ijskruid. Tijdens het bezoek aan Texel kon ik hier namelijk niet om heen.De zilte groenten gingen ook op de veerboot mee terug naar Utrecht en daar maakte ik onder andere deze zilte stamppot met lamsoor en ijskruid van. Heerlijk voor bij een stukje witvis met venkelzaadjes! Ook lekker: probeer eens dit zilte soepje. Of ga voor een Hollands mosselpannetje!

recept_zilte_stamppot_met_lamsoor_en_ijskruid_1-001

Zilte groenten van Texel

Verzilting van onze aarde is een wereldwijd probleem aan het worden. Het steeds ‘zouter’  worden van onze grond komt de huidige landbouw en gewassen niet ten goede. Zilt Proefbedrijf Texel is sind 2010 al bezig met onderzoek naar welke gewassen groeien op zilte grond. En de soorten die het goed doen vind je terug bij Marc Foods. Zo worden er bijvoorbeeld zilte aardappelen, wortelen of tomaten gekweekt op grond geïrrigeerd met zeewater. En worden de gewassen bemest met zeewier. Het proces is dus ook nog eens 100% biologisch. Je vind de zilte aardappelen (zie blauwe doosjes) van Marcfoods vanaf deze week ook bij de Albert Heijn XL. Proef ze zelf eens en laat me weten wat je er van vindt! Ik maakte er in ieder geval onderstaande zilte stamppot met lamsoor en ijskruid mee!

recept_zilte_stamppot_met_lamsoor_en_ijskruid_4-001

Recept voor zilte stamppot met lamsoor en ijskruid:

(hoofdgerecht voor 4 personen)

Ingrediënten:

  • 1 kilo zilte aardappels,
  • 200 gram lamsoor,
  • 200 gram ijskruid,
  • 1 theelepel gedroogde venkel,
  • 4 Pangasiusfilets (of andere witvis – ca 400 gram)
  • peper & Zout,
  • roomboter.

Bereidingstijd:  30 minuten.

Bereidingswijze:

  1. Was de aardappelen, snijd doormidden en kook in de schil in 15 minuten klaar. Je hoeft geen zout toe te voegen.
  2. Intussen spoel je de lamsoor en ijskruid even af laat uitlekken in een vergiet. Hak vervolgens grof.recept_zilte_stamppot_met_lamsoor_en_ijskruid-001
  3. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de gedroogde venkel toe. Zodra de zaadjes beginnen te ‘poppen’ voeg je een flinke eetlepel roomboter toe. Laat deze smelten en bak hierin de pangasiusfilets rondom bruin en gaar. Breng op smaak met zout & peper.
  4. Zodra de aardappels gaar zijn giet je deze af en laat een paar minuten uitdampen, in de pan met de deksel er op. Voeg vervolgens een klontje boter toe en stamp het geheel door met een aardappelpuree stamper. Voeg de gesneden lamsoor en ijskruid toe en stamp nog licht door om te vermengen. Breng op smaak met een beetje versgemalen peper.
  5. Serveel de zilte stampot met lamsoor en ijskruid op een bord en leg hier de gebakken pangasiusfilet bovenop. Giet een beetje van het bakvet en venkelzaadjes erbij, want dat zit boordevol smaak.

Eet smakelijk!

recept_zilte_stamppot_met_lamsoor_en_ijskruid_2-001


Category: Vis Recepten Tags: aardappels, boter, Glutenvrij, ijskruid, lamsoor, Marcfoods, Nederlandse keuken, pagasiusfilet, stamppot, Texel, venkel, zilte groente

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Texel Culinair 2015
Volgend bericht: Fitbit Charge HR – Activiteiten Tracker »

Lees Interacties

Trackbacks

  1. 42 Stamppotrecepten Om De Koude Dagen Mee Door Te Komen schreef:
    26 november 2018 om 11:47 am

    […] Lamsoor en ijskruid zijn zogenaamde zilte gewassen. Dat wil zeggen dat ze op grond met een hoog zoutgehalte groeien. Dat geeft ze een heel bijzondere smaak, die je zelf kunt proeven in deze zilte stamppot van Betty’s Kitchen. Bekijk het recept hier. […]

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PASEN

recepten voor Pasen

Zoveel lekkers voor Pasen!

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

15x Oranje recepten voor Koningsdag

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

recept heldere minestroe met tortellini en spek blokjes © bettyskitchen.nl

Heldere minestrone met tortellini

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee