Heerlijke glutenvrije pancakes om de dag mee te beginnen! Deze boekweit pannenkoekjes zijn een beetje nootachtig van smaak, maar doen niet onder voor American pancakes flapjacks. De romige en luchtige textuur komt door het gebruik van karnemelk (buttermilk pancakes), dat een heel mooi resultaat geeft!
Glutenvrije pannenkoeken van boekweitmeel maken
Vandaag is het ‘Blue Monday’, naar het schijnt de meest deprimerende dag van het jaar. Zo tegen de derde week van januari komt men er achter dat die goede voornemens eigenlijk niet helemaal willen lukken. Het sombere winterweer en tekort aan zonuren zit ook niet mee. Dus het kan best zijn dat jij nu ook niet goed in je vel zit. Tijd om gewoon even lief te zijn voor jezelf en lekker deze glutenvrije pannenkoeken van boekweitmeel te gaan maken. Boekweit is namelijk een glutenvrij zaad afkomstig van de boekweitplant en heeft een beetje nootachtige smaak. Serveer deze boekweit pannenkoekjes met bijvoorbeeld blauwe bessen jam en een scheutje maple syrup. Relax, ontspan, adem in, adem uit en lekker van genieten.
Boekweit pannenkoekjes met karnemelk (buttermilk)
Op deze website vind je inmiddels al heel wat pancakes recepten. Over het algemeen vrij gezond, suikervrij en glutenvrij. Maar ook het recept voor de echte American pancakes maken. Nu voeg ik al regelmatig karnemelk toe aan bijvoorbeeld mijn wafels recepten en bedacht om dit ook eens aan mijn pannenkoeken toe te voegen. In Amerika noemt men die dan ook ‘buttermilk pancakes‘ en ze staan garant voor een romige maar luchtige mondgevoel. Als die ‘zuren’ uit de karnemelk doen het reizen van het beslag juist goed, waardoor je dus ook veel minder bakpoeder of bakingsoda nodig hebt dan bij normale pancakes maken. En dat maakt hem dan ook uitermate geschikt om glutenvrije meelsoorten te gebruiken die vaak minder goed rijzen bij het maken van pancaks, door het gebrek aan gluten. Deze boekweit pannenkoekjes met karnemelk serveer ik dan ook met blauwe besjes tjokvol anti-oxidanten en dat draagt weer bij aan mijn goede voornemens om gezonder te eten. Zit ik hier toch stralend en met een glimlach te genieten van mijn ontbijtje. Totaal geen last van de Blue Monday Blues. Wat doen jullie om deze dag door te komen? Groetjes Betty
Benieuwd hoe de video voor deze buttermilk pancakes maken er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!
Recept: Boekweit pannenkoekjes met karnemelk
Heerlijke glutenvrije pancakes om de dag mee te beginnen! Deze boekweit pannenkoekjes zijn een beetje nootachtig van smaak, maar doen niet onder voor American pancakes flapjacks. De romige en luchtige textuur komt door het gebruik van karnemelk, dat een heel mooi resultaat geeft!
- Prep Time: 10 minutes
- Cook Time: 10 minutes
- Total Time: 20 minutes
- Yield: 2–3 personen 1x
- Category: Ontbijt
- Cuisine: Hollandse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
Ingrediënten:
- 30 gr roomboter
- 100 gr boekweitmeel
- 100 gr (glutenvrije) bloem
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
- optioneel: 2 el vanille suiker
- 2 eieren
- 400 ml karnemelk *
- zonnebloemolie om in te bakken
Extra: bakplaat met anti-aanbak laag (of koekenpan)
Instructions
- Smelt de roomboter op lage stand in de magnetron of in een pannetje. Laat vervolgens iets afkoelen.
- Roer in een grote mengkom de boekweitmeel, bloem, bakpoeder en zout door elkaar. Voeg hier eventueel ook vanille suiker aan toe als je wat ‘zoetere’ boekweit pancakes wilt.
- Kluts de eieren, voeg toe aan het meel en roer het geheel goed door. Giet vervolgens de karnemelk en gesmolten roomboter erbij en roer tot een beslag. Zet het beslag 15 minuten apart zodat alles elkaar goed kan opnemen.
- Verhit ondertussen de bakplaat (of koekenpan) voor en verdeel hier een beetje olie op. Hou het vuur op middelhoog, maar niet te warm (ivm verbranden)
- Schep steeds een volle sauslepel beslag op de plaat (of pan) en laat minstens 1 minuut bakken. Er zullen zich belletjes gaan vormen in het beslag en de bovenkant zal zich gaan stollen en dat is het teken om de boekweit pannenkoekjes om te draaien.
- Laat de andere kan ook minstens 1 minuut bakken. Tussentijds kun je de pannenkoekjes warm houden tussen twee borden, of in een voorverwarmde oven van 60 graden. Serveer de pannenkoekjes met gezond beleg zoals (fijngesneden) fruit, blauwe bessen jam, walnoten, honing etc.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Notes
Variatietip 1: Je kunt ook zelf karnemelk maken. Gebruik hiervoor 400 ml (volle) melk en voeg hier 2 el vers citroen sap aan toe. Laat 5 minuten staan en roer daarna even goed door.
Variatietip 2: vervang de karnemelk door een plantaardige melk. Je zult dan alleen wel een extra 1 tl bakpoeder + 1 tl bakingsoda aan het bloem moeten toevoegen voor een luchtig resultaat.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze glutenvrije boekweit pannenkoekjes met karnemelk wilt gaan maken!
Curly Creative
Mmmmm me like!
<3
Elizabeth Pastor
De Pannenkoekjes waren heerlijk, ik heb er nog rozijntjes door gedaan., Dank je wel voor het recept
Betina Oostveen
Oh dat is ook heel erg lekker hoor! dank je wel en geniet er van!