• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bijgerechten / Zoete aardappel friet uit de oven

Zoete aardappel friet uit de oven

8 december 2015 Door Betina Oostveen 17 Reacties

Jump to Recipe

Dikwijls krijg ik de vraag: Betty hoe maak je de beste zoete aardappel friet? Er zijn een aantal tips en tricks die ik je hiervoor wil meegeven, zodat je zelf thuis aan de slag kunt gaan met deze frieten maken.

De juiste kruidensamenstelling

Ja ik loop een beetje achter, want inmiddels heeft half Nederland al een recept gepubliceerd voor zoete aardappel friet uit de oven. Maar ik was gewoon een tijdje bezig om de juiste kruidensamenstelling uit te vogelen. Ik at zoete aardappel friet namelijk voor het eerst tijdens de rondreis in Amerika en was meteen verkocht aan die heerlijke gekruide smaken aldaar. Inmiddels heb ik deze zoete aardappel friet uit de oven al zo vaak gemaakt, dat ik mezelf echt een patat-junkie mag noemen. Aardappel is tevens glutenvrij, de zoete variant is beter voor het in stand houden van je bloedsuikerspiegel en deze zoete aardappel frieten zijn gewoonweg verdraaid lekker!

Zoete aardappel friet uit de oven

Krokante zoete aardappel friet uit de oven

De grootste uitdaging is toch wel om de zoete aardappel friet krokant uit de oven te krijgen. Deze aardappels zijn nou eenmaal anders dan gewone aardappels, dus het resultaat is nooit hetzelfde of 100% vergelijkbaar. Maar he, met onderstaande tips voor zoete aardappel friet maken kom je toch een beetje in de buurt. Maar, zoete aardappel is nou eenmaal ‘smeuiger’ dan gewone aardappel, zelfs na dubbel frituren blijven ze toch wat zachter dan gewone aardappels


Tips voor het bakken van krokante(re) zoete aardappel friet:

  1. Laat de schil er gewoon aan zitten! Dit geeft sowieso wat meer stevigheid aan je frietje.
  2. Snijd de zoete aardappel friet zo dun mogelijk (0.5 CM). Deze ‘ Franse Frietjes’  worden knapperiger als gewone dikke frieten.
  3. Goed wassen om overtollig zetmeel te verwijderen en daarna ook goed droogdeppen!
  4. Voorzie de frieten van een krokant jasje, door ze te wentelen in bloem/polenta/amandelmeel etc. Die laatste twee zijn een mooi glutenvrij alternatief.
  5. Zorg ervoor dat je oven goed heet is voor het beste bakresultaat!
  6. En gebruik geen bakpapier. Rechtstreeks op de ovenplaat zorgt voor het beste resultaat. Maar eventueel zo’n ‘crispy’ matje, op een rooster, doet ook prima zijn werk
  7. En tot slot: gooi niet al je zoete aardappel friet op een hoop, maar spreid zoveel mogelijk uit elkaar. Dan kan de hete lucht het beste rondom komen en garen.
Zoete aardappel friet uit de oven

Experimenteer er gerust op los! En deze zoete aardappel frieten zijn heerlijk met zelfgemaakte mayonaise of BBQ saus. Dat laatste mag ook als je NIET uit Australie komt, overigens…


Print

Recept: Zoete aardappel friet uit de oven

recept zoet aardappel friet uit de oven
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Hoe maak je de perfecte zoete aardappel frieten? Met deze tips en tricks kun je thuis zelf aan de slag met patatjes maken

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 60 min.
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 1 uur en 30 minuten.
  • Yield: 2–4 personen 1x
  • Category: Bijgerecht

Ingredients

Scale

  • 1 kg zoete aardappels
  • 3 el (olijf)olie
  • 2 el bloem/polenta*/amandelmeel*,
  • 1 flinke knoflook teen
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl zout
  • ½ theelepel gedroogde tijm
  • ¼ theelepel gemalen komijn
  • ¼ theelepel cayenne peper
  • peper.

(*TIP: polenta en amandelmeel zijn glutenvrije alternatieven voor bloem en detox proof)

Extra:

  • Mengkom,
  • Theedoek / keukenpapier
  • Oven (of Airfryer )
  • Bakplaat.

Instructions

  1. Was de zoete aardappelen onder een stromende kraan en steek eventuele putjes er uit (met puntje van een mes). Snijd de zoete aardappelen in plakken en vervolgens in dunne repen van 0.5 cm dikte.  Week de zoete aardappel friet in koud water gedurende 30-60 minuten. Verwarm ondertussen ook de oven voor op 200 graden (180 hete lucht/Airfryer).
  2. Pel de knoflook en pers deze uit. Giet na het weken de zoete aardappels af, spoel nogmaals goed om en dep goed droog met een theedoek of keukenpapier.  Droog tevens de mengkom ook goed af.
  3. Stop de zoete aardappel friet terug in de kom en voeg alle overige ingrediënten toe. Hussel goed door elkaar en verdeel vervolgens de frieten over de bakplaat. Probeer alles zoveel mogelijk te verspreiden, zodat niets op elkaar ligt. Bak de zoete aardappel friet in de voorverwarmde oven gedurende 30-35 minuten. Tussentijds alleen nog even een keertje omscheppen.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

Zoete aardappel friet uit de oven

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf aan de slag gaat met de perfecte frieten maken!

Category: Bijgerechten Tags: Amerikaanse keuken, bloem, detox recepten, frietjes, Glutenvrij, groentefriet, knoflook, komijn, paprikapoeder, polenta, vegetarisch, Voedselzandloper, zoete aardappel

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Stach winkel in Utrecht
Volgend bericht: Unboxing: een Kerst om hallo tegen te zeggen »

Lees Interacties

Reacties

  1. Dorien

    8 december 2015 om 11:28 am

    Ik ben niet zo heel erg van de zoete aardappel maar met die kruiden lijkt het mij echt ontzettend lekker, vooral met die komijn! Misschien dat ik ze ooit ga maken in een gezonde bui

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      8 december 2015 om 11:41 am

      Kijk dat vind ik leuk! Gewoon proberen, je zult hopelijk net zo versteld staan als ik !

      Beantwoorden
      • Laurent

        27 juni 2016 om 5:12 pm

        Nou t werd wel een kleverige bende denk dat een bakpapiertje wel echt nodig is, bataat was ook echt superzacht en slap heb met andere recepten knapperige gemaakt

      • Betina Oostveen

        28 juni 2016 om 6:32 pm

        Ohh dat is jammer, maar wellicht kun je iets met de tips die ik in het artikel geef. Succes in ieder geval.

      • Laurent

        27 juni 2016 om 5:19 pm

        Die foto is echt niet bataat uit de oven

      • Betina Oostveen

        28 juni 2016 om 6:34 pm

        En ik weet 100% zeker dat het zoete aardappel is! Ik was er bij namelijk 🙂

  2. Stefanie

    8 december 2015 om 4:58 pm

    Hmmmm lekker dit! Ik maak ze altijd met komijn en gerookte paprikapoeder. Jammer genoeg zijn ze nooit zo knapperig als ik wil. Ga jouw recept uitproberen. De foto ziet er veel belovend uit!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      11 december 2015 om 10:26 pm

      Ik ben benieuwd hoe je ze vind 🙂

      Beantwoorden
  3. Myrthe

    15 juni 2016 om 10:45 am

    Wauw, ik heb je kruidenmengsel gisteren uitgeprobeerd – heerlijk! Wat een smaakexplosie 🙂 Ik heb het nu gebruikt voor een ovenschotel met zoete aardappel, krieltjes en wortel. Dat ga ik zeker vaker maken met jouw recept als basis, en als ik wat meer tijd heb ga ik ook kijken of ik er zulke mooie frietjes van kan maken als jij. Bedankt voor het delen van je recept!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      15 juni 2016 om 10:56 am

      Hi Myrthe,

      dank je wel voor het compliment! En ik ben blij dat je het zo lekker vond! In ieder geval heel veel kookplezier 🙂

      Beantwoorden
  4. Anita

    14 oktober 2016 om 4:03 pm

    Zo, dat was lekker! Ik heb amandelmeel gebruikt, altijd goed. Ik heb ook een paar aanpassinkjes gedaan:
    – het water heb ik tijdens het kortere weken gedurende 15 minuten meermaals ververst, totdat er geen zetmeel meer in leek te zitten;
    – de baktijd heb ik iets aangepast: eerst 20 minuten op 180 graden, toen omgeschept, nog 15 minuten laten bakken, weer omgeschept en nog 7 minuten op 185 graden.
    Het resultaat was een lekker droog en mals frietje. Heerlijk met knoflookmayo en wortel-appelsalade.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      16 oktober 2016 om 10:37 am

      Hi Anita,

      ontzettend bedankt voor je tips! Hier hebben de anderen ook wat aan.
      Geniet en maak er een mooi weekend van!
      Groetjes, Betty

      Beantwoorden
  5. Maya

    17 november 2016 om 8:51 pm

    Vanavond gemaakt. Ze waren niet knapperig maar wel ontzettend lekker!
    Bedankt voor het recept.
    vrgr Maya

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      18 november 2016 om 3:36 pm

      Hi Maya,

      wat jammer! Maar ben blij dat ze goed gesmaakt hebben.
      Dat is immers net zo belangrijk!

      Groetjes, Betty

      Beantwoorden
  6. Lyda

    18 november 2020 om 6:26 pm

    Wat een top frieten!!! Eindelijk een recept dat werkt; ik denk door het wassen/drogen en de bloem. Iets langer in de oven gedaan (maar waren ook 7/8 aardappelen) en ze waren perfect. De kids – die claimden geen zoete aardappel te eten… – wilden ze liefst morgen weer. Veel dank!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      19 november 2020 om 12:30 pm

      Dank je wel en super leuk om te horen!

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. BALLINNN' schreef:
    23 april 2020 om 11:48 am

    […] aardappelfriet Ben je meer van hartig, maak dan zoete aardappelfrietjes. Koningsdag proof en nog een beetje gezond […]

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee