Print

Recept: Zoete aardappel friet uit de oven

Hoe maak je de perfecte zoete aardappel frieten? Met deze tips en tricks kun je thuis zelf aan de slag met patatjes maken

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 60 min.
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 1 uur en 30 minuten.
  • Yield: 2-4 personen 1x
  • Category: Bijgerecht

Ingredients

Scale

  • 1 kg zoete aardappels
  • 3 el (olijf)olie
  • 2 el bloem/polenta*/amandelmeel*,
  • 1 flinke knoflook teen
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl zout
  • ½ theelepel gedroogde tijm
  • ¼ theelepel gemalen komijn
  • ¼ theelepel cayenne peper
  • peper.

(*TIP: polenta en amandelmeel zijn glutenvrije alternatieven voor bloem en detox proof)

Extra:

  • Mengkom,
  • Theedoek / keukenpapier
  • Oven (of Airfryer )
  • Bakplaat.

Instructions

  1. Was de zoete aardappelen onder een stromende kraan en steek eventuele putjes er uit (met puntje van een mes). Snijd de zoete aardappelen in plakken en vervolgens in dunne repen van 0.5 cm dikte.  Week de zoete aardappel friet in koud water gedurende 30-60 minuten. Verwarm ondertussen ook de oven voor op 200 graden (180 hete lucht/Airfryer).
  2. Pel de knoflook en pers deze uit. Giet na het weken de zoete aardappels af, spoel nogmaals goed om en dep goed droog met een theedoek of keukenpapier.  Droog tevens de mengkom ook goed af.
  3. Stop de zoete aardappel friet terug in de kom en voeg alle overige ingrediënten toe. Hussel goed door elkaar en verdeel vervolgens de frieten over de bakplaat. Probeer alles zoveel mogelijk te verspreiden, zodat niets op elkaar ligt. Bak de zoete aardappel friet in de voorverwarmde oven gedurende 30-35 minuten. Tussentijds alleen nog even een keertje omscheppen.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Keywords: friet, patat, zoete aardappel, glutenvrij