Er gaat géén high tea voorbij zonder scones! En bij scones hoort traditioneel clotted cream en jam! Hoewel clotted cream de laatste jaren ook steeds vaker te vinden is in de supermarkt, is de eigengemaakte variant super eenvoudig en snel te maken.
Basis voor Clotted Cream maken
Mascarpone is jullie wellicht bekend uit de Italiaanse keuken en dan met name voor tiramisu maken. Deze kaassoort vormt de basis voor clotted cream, want de Britten zijn er ook dol op. Deze romige kaas wordt smeuïg geklopt met ongezoete slagroom of crème fraîche. En dat vormt juist een goede tegenhanger voor de vaak zoete scones en jams die erbij geserveerd worden tijdens een High tea of Afternoon tea in Engeland.
Clotted cream serveer je op scones
Besmeer je vers gebakken scones met een flinke lik clotted cream en top af met vers fruit, lemon curd of huisgemaakte jam. Wedden dat je dubbel en dwars zit te genieten! Uiteraard kun je zelf aan de slag met traditionele Britse scones of ga voor deze rustieke lemonade scones met slechts 4 ingrediënten. Enjoy darlings.
Recept: Zelf Clotted Cream maken
Tijdens een High Tea mag de clotted cream natuurlijk nooit ontbreken. Deze luchtige kaasspread hoort nou eenmaal bij scones en jam.
- Cook Time: 5 minutes
- Total Time: 5 minutes
- Yield: 1 pot 1x
- Category: High Tea
- Cuisine: Britse keuken
Ingredients
Traditionele ‘ Thick’ Clotted Cream:
- 250 gram mascarpone,
- 125 gram crème fraîche.
Voor ‘zachtere’ Clotted Cream:
- 250 gram mascarpone,
- 125 ml slagroom,
- 2 eetlepels poeder suiker.
Instructions
Haal de ingrediënten altijd 30 minuten van tevoren uit de koelkast, zodat de kaas wat ‘zachter’ kan worden.
- Klop de mascarpone en crème fraîche met behulp van een keukenmixer glad en smeuig.
- Schep uit de kom in een gesteriliseerde pot, sluit af met deksel en bewaar de clotted cream in de koelkast.
Voor de ‘zachtere’ Clotted Cream:
- Vervang de crème fraîche 1:1 door slagroom. Giet de slagroom in de mengkom van de keukenmixer en spatel deze stijf. Zodra hij wat dikker begint te worden voeg je het poeder suiker toe.
- Mix hier vervolgende de zachte mascarpone doorheen tot een glad mengel ontstaat.
- Schep uit de kom in een gesteriliseerde pot, sluit af met deksel en bewaar de clotted cream in de koelkast.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
sarra
Wat doe je me aan 🙂
Jummmmy
Wilma
Kun je clotted cream een kleurtje geven (roze)? Lijkt mij leuk voor een babyshower..
Betina Oostveen
Jazeker, met een drupje (of twee) food colouring moet het al lukken. Voor roze cream kun je ook een paar druppels rode bieten sap of geprakte frambozen toevoegen.
Arja
Dus bij bijzondere gelegenheden eet ik altijd al clotted cream zonder dat te weten hahaha
Ik maak clotted cream bijvoorbeeld voor trifle’s, en als ik echt een lekkere dot wil bij appeltaart.
Aaike
Een vraagje… Voor zo’n 75 scones, hoeveel van deze clotted cream moet ik dan maken?
Betina Oostveen
Hi Aaike,
ik zou er in ieder geval 2 potten van maken. Of misschien zelfs 3.
Enjoy in ieder geval!
Claartje
Het was heerlijk, beide varianten.
Veel te veel gemaakt natuurlijk voor mijn high-tea’tje dus nu moet ik een extra lading scones gaan maken om het op te krijgen 🙂 wat een straf
Betina Oostveen
Wat een straf inderdaad! Smul er lekker van Claartje!
Corianne
Mijn clotted Cream met mascarpone en creme fraiche wordt erg dun. Hoe kan dat en wat is de oplossing?
Betina Oostveen
Hi Corianne,
het kan zijn dat je te lang gemixt hebt. Wellicht dat opstijven in de koelkast nog een beetje kan helpen.
Maar meng het de volgende keer ‘net’ aan. Mag met een mixer, maar kan ook met een vork hoor.
ingrid
sinds ik het recept heb van zachtere’ Clotted Cream: maak ik het elk weekend.
mijn man vind deze lekkerder dan wanneer ik het in de winkel haal
dus elke vrijdag scones maken en uiteraard zelf gemaakte gelei heerlijk
Anja de Boer
hoelang moet de clotted cream in de koelkast?
Betina Oostveen
Hi Anja,
na bereiding is de clotted cream meteen klaar voor gebruik. Het hoeft niet op te stijven in de koeling of iets dergelijks.
Je dient hem echter wel te bewaren in de koelkast (kan gerust een paar dagen)