• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Zelf Clotted Cream Maken

Zelf Clotted Cream Maken

29 maart 2013 Door Betina Oostveen 14 Reacties

Jump to Recipe

Er gaat géén high tea voorbij zonder scones! En bij scones hoort traditioneel clotted cream en jam! Hoewel clotted cream de laatste jaren ook steeds vaker te vinden is in de supermarkt, is de eigengemaakte variant super eenvoudig en snel te maken.

Basis voor Clotted Cream maken

Mascarpone is jullie wellicht bekend uit de Italiaanse keuken en dan met name voor tiramisu maken. Deze kaassoort vormt de basis voor clotted cream, want de Britten zijn er ook dol op. Deze romige kaas wordt smeuïg geklopt met ongezoete slagroom of crème fraîche. En dat vormt juist een goede tegenhanger voor de vaak zoete scones en jams die erbij geserveerd worden tijdens een High tea of Afternoon tea in Engeland.

zelf clotted cream maken recept © bettyskitchen

Clotted cream serveer je op scones

Besmeer je vers gebakken scones met een flinke lik clotted cream en top af met vers fruit, lemon curd of huisgemaakte jam. Wedden dat je dubbel en dwars zit te genieten! Uiteraard kun je zelf aan de slag met traditionele Britse scones of ga voor deze rustieke lemonade scones met slechts 4 ingrediënten. Enjoy darlings.


Print

Recept: Zelf Clotted Cream maken

zelf clotted cream maken recept © bettyskitchen
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Tijdens een High Tea mag de clotted cream natuurlijk nooit ontbreken. Deze luchtige kaasspread hoort nou eenmaal bij scones en jam.

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 5 minutes
  • Total Time: 5 minutes
  • Yield: 1 pot 1x
  • Category: High Tea
  • Cuisine: Britse keuken

Ingredients

Scale

Traditionele ‘ Thick’ Clotted Cream:

  • 250 gram mascarpone,
  • 125 gram crème fraîche.

 

Voor ‘zachtere’ Clotted Cream:

  • 250 gram mascarpone,
  • 125 ml slagroom,
  • 2 eetlepels poeder suiker.

Instructions

Haal de ingrediënten altijd 30 minuten van tevoren uit de koelkast, zodat de kaas wat ‘zachter’ kan worden.

  1. Klop de mascarpone en crème fraîche met behulp van een keukenmixer glad en smeuig.
  2. Schep uit de kom in een gesteriliseerde pot, sluit af met deksel en bewaar de clotted cream in de koelkast.

 

Voor de ‘zachtere’ Clotted Cream:

  1. Vervang de crème fraîche 1:1 door slagroom. Giet de slagroom in de mengkom van de keukenmixer en spatel deze stijf. Zodra hij wat dikker begint te worden voeg je het poeder suiker toe. clot_cream2-001
  2. Mix hier vervolgende de zachte mascarpone doorheen tot een glad mengel ontstaat.
  3. Schep uit de kom in een gesteriliseerde pot, sluit af met deksel en bewaar de clotted cream in de koelkast.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

zelf clotted cream maken recept © bettyskitchen

Category: High Tea Recepten, Recepten algemeen Tags: basis recept, Britse keuken, Kaas, mascarpone, slagroom

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « FoodWeLove box (een-verrassing-voor-jezelf-box)
Volgend bericht: Frambozen jam maken »

Lees Interacties

Reacties

  1. sarra

    5 april 2013 om 10:46 am

    Wat doe je me aan 🙂
    Jummmmy

    Beantwoorden
  2. Wilma

    11 maart 2019 om 3:25 am

    Kun je clotted cream een kleurtje geven (roze)? Lijkt mij leuk voor een babyshower..

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      11 maart 2019 om 1:41 pm

      Jazeker, met een drupje (of twee) food colouring moet het al lukken. Voor roze cream kun je ook een paar druppels rode bieten sap of geprakte frambozen toevoegen.

      Beantwoorden
  3. Arja

    28 maart 2019 om 10:34 am

    Dus bij bijzondere gelegenheden eet ik altijd al clotted cream zonder dat te weten hahaha
    Ik maak clotted cream bijvoorbeeld voor trifle’s, en als ik echt een lekkere dot wil bij appeltaart.

    Beantwoorden
  4. Aaike

    14 mei 2019 om 5:59 pm

    Een vraagje… Voor zo’n 75 scones, hoeveel van deze clotted cream moet ik dan maken?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      15 mei 2019 om 11:27 am

      Hi Aaike,
      ik zou er in ieder geval 2 potten van maken. Of misschien zelfs 3.
      Enjoy in ieder geval!

      Beantwoorden
  5. Claartje

    9 september 2019 om 12:22 pm

    Het was heerlijk, beide varianten.
    Veel te veel gemaakt natuurlijk voor mijn high-tea’tje dus nu moet ik een extra lading scones gaan maken om het op te krijgen 🙂 wat een straf

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      9 september 2019 om 8:31 pm

      Wat een straf inderdaad! Smul er lekker van Claartje!

      Beantwoorden
  6. Corianne

    25 september 2019 om 2:49 pm

    Mijn clotted Cream met mascarpone en creme fraiche wordt erg dun. Hoe kan dat en wat is de oplossing?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      27 september 2019 om 11:47 am

      Hi Corianne,
      het kan zijn dat je te lang gemixt hebt. Wellicht dat opstijven in de koelkast nog een beetje kan helpen.
      Maar meng het de volgende keer ‘net’ aan. Mag met een mixer, maar kan ook met een vork hoor.

      Beantwoorden
  7. ingrid

    13 maart 2020 om 3:00 pm

    sinds ik het recept heb van zachtere’ Clotted Cream: maak ik het elk weekend.
    mijn man vind deze lekkerder dan wanneer ik het in de winkel haal
    dus elke vrijdag scones maken en uiteraard zelf gemaakte gelei heerlijk

    Beantwoorden
  8. Anja de Boer

    23 oktober 2023 om 8:12 pm

    hoelang moet de clotted cream in de koelkast?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      25 oktober 2023 om 9:40 am

      Hi Anja,
      na bereiding is de clotted cream meteen klaar voor gebruik. Het hoeft niet op te stijven in de koeling of iets dergelijks.
      Je dient hem echter wel te bewaren in de koelkast (kan gerust een paar dagen)

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. Spaanse wentelteefjes … – Neeltje leeft … leef je mee? schreef:
    1 april 2020 om 9:52 am

    […] Pasen extra smaak te geven … ook heerlijk met Clotted cream … vanille ijs […]

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee