Deze dame is morgen jarig en bij een feestje hoort nou eenmaal wat lekkers! Ik ging aan de slag met een recept voor Zebra Cake uit het nieuwe Lekker & Simpel ‘ZOET’ kookboek. En we geven tevens een exemplaar weg van dit kookboek, want een feestje is ook niet compleet zonder een giveaway (REEDS GESLOTEN!
Over Lekker & Simpel ‘Zoet’ Kookboek
De afgelopen jaren hebben jullie een aantal eerder verschenen kookboeken van Lekker & Simpel ook hier voorbij zien komen. De website van Sophie en Jorrit staat boordevol eenvoudige recepten voor iedereen. Niet voor niets lekker en simpel dus. Het tweetal was alleen echt toe aan een kookboek met zoete recepten! Ik kreeg een exemplaar van ze en werd blij verrast met wederom een lekker dik boek met maar liefst 125(!) zoete recepten in een bundel! Uiteraard zag ik het nodige lekkers hierin voorbijkomen, zoals deze Zebra Cake. Maar er staat nog veel meer in dus. Je koopt het ‘Lekker & Simpel’ kookboek voor slechts €21,99 bij o.a. Bol.com. Maar je kunt hieronder ook een kansje wagen en een exemplaar van het boek winnen!
Een Chocolade Zebra Cake maken
Afgelopen herfstvakantie zijn wij met de kids naar de Beekse Bergen geweest. Naast leeuwen, neushoorns en giraffen hebben we uiteraard ook de zebra’s voorbij zien komen! Wat hebben die beesten toch een prachtige strepen om het lijf te sieren. Ik moest dan ook meteen denken aan de zebra cake die ik in het boek van Sofie en Jorit had gezien. En besloot om er dit jaar mijn verjaardag taart van te maken.
Het is een vrij vloeibaar cakebeslag op basis van olie (en dus niet boter). Daardoor kun je het eenvoudig in de vorm lepelen of spuiten om er dus deze zebra cake van te maken. De textuur neigt dan ook meer naar muffins dan naar cake, vind ik, maar het eindresultaat is beslist om van te genieten bij de koffie. Ideaal voor mijn coronaproof verjaardag dit jaar: er komt visite over meerdere dagen gespreid langs voor een kopje koffie, dus deze langer houdbare (!) cake past daar perfect bij!
Recept video: Zebra Cake Maken
+ SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen
WIN: EEN EXEMPLAAR VAN Lekker & Simpel ‘ZOET’ Kookboek:
Naast onderstaand recept voor zebra cake maak je nog veel meer lekkers klaar met het Lekker & Simpel ‘ZOET’ Kookboek! Maar hoe doe je mee met de winactie?
- Laat een reactie achter onder deze pagina en vertel ons wat jouw favoriete zoete bakrecept is!
- Je kunt een extra kansje wagen door dit bericht op social media de liken . Tag in de comments een foodbuddy die ook wel een gokje zouden willen wagen!
- Meedoen kan tot en met Zondag 08 November 2020 en de winnaar ontvangt persoonlijk bericht.
- Let op! Het boek wordt enkel verstuurd naar een afleveradres in Nederland.
Groetjes, Betty
******************* Deze winactie is reeds afgelopen *******************
Recept: Zebra Cake
Een plakje cake hoort nou eenmaal voor bij de koffie en verjaardagen. Deze zebra cake uit het Lekker & Simpel ZOET kookboek is een laagjes cake van afwisselend vanille en chocolade cakebeslag.
- Prep Time: 20 min.
- Cook Time: 40 min.
- Total Time: 1 uur
- Yield: 10–12 personen 1x
- Category: Cake
- Method: Bakken
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 4 eieren
- 100 ml melk
- 250 ml zonnebloemolie +extra
- 200 gram suiker
- snufje zout
- 1 tl vanille aroma
- 300 gr zelfrijzend bakmeel
- 20 gr cacaopoeder
- 1 eetlepel bloem
Extra:
- springvorm met doorsnede 22 cm
- bakpapier
- 2 mengkommen
- hand garde
- 2 plastic spuitzakjes (of gebruik zip lock zakjes)
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hete lucht). Vet de springvorm in met een beetje extra olie en bekleed met bakpapier.
- Het beslag gaan we verdelen over twee komen. Meng in elke kom 2 eieren, 50 ml melk, 125 ml zonnebloemolie en 100 gram suiker. Schep hier vervolgens ook 150 gr zelfrijzend bakmeel en een snufje zout bij in elke kom.
- In 1 kom voeg je nog een eetlepel extra bloem toe. En in de tweede kom voeg je de cacao toe. Meng beide kommen goed door en schep elk afzonderlijk in een eigen spuitzakje.
- Spuit nu een dotje beslag in het midden van de springvorm. Je kunt het eventueel ook ‘lepelen’. Heb beslag is vrij vloeibaar en zal een beetje uitlopen. Spuit in het midden hiervan met de andere spuitzak een dotje beslag. Ga zo door, telkens afwisselend van spuitzak tot je al het beslag hebt opgemaakt.
- Zet de zebra cake in de oven en bak gedurende 40 minuten gaar. Steek er een prikker in om te kijken of deze er schoon uit komt. Dan is in ieder geval de cake klaar!
- Laat na afloop 10 minuten koelen in de vorm, alvorens de rand te verwijderen. Laat de cake volledig afkoelen op een rooster. Snijd in punten alvorens het serveren.
Eet smakelijk!
Notes
- Zet de cake in de oven en verlaag de temperatuur naar 160 graden (145 hete lucht). Bak de zebra cake gedurende 1 uur gaar. Deze lagere temperaturen zorgen er voor dat de bovenkant minder snel ‘scheurt’.
- Je bewaart hem het beste in een stuk bakpapier en zilverfolie omwikkeld en koel en droog op het aanrecht. Max. 4 dagen.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze zebra cake wilt gaan maken.
Christa
Ik doe echt graag mee. Mijn favoriete recept is eigenlijk de omgekeerde appeltaart. Maar dan met peren erin.
Ben super benieuwd wat dit bakboek te bieden heeft.
Sandra
Gefeliciteerd met je verjaardag. Hier in huis blijven de cupecake favoriet. Ik doe er graag wat exsta door (cogette, pompoen) zodat de jongens even wat exstra gezond krijgen.
Zou zo’n kookboek misschien nieuw inspiratie brengen.
Mieke Schouteten
Hieperdepiep hoeraaa!!!!!!
Een wat fijn dat we me mogen vieren. En lekkere Cheesecake kan ik altijd wel waarderen.
Het liefst met een lekker likeurtje erin😊. 43 of Bailys ofzo.
Geniet van je dagje morgen
Anja van Zundert
Alvast van harte gefeliciteerd. Wat een prachtexemplaar die Zebra-cake, elk jaar houden mijn vriendin uit Zeeland en ik (Brabant) een ZeBra (Zeeland-Brabant) dag. Dit jaar is het, mede door Corona er niet van gekomen, maar zodra het weer kan en mag gaat deze plaatsvinden, deze cake is dan de ultieme traktatie. Normaal gesproken eten we Zeeuwse bolussen en Brabantse worstenbroodjes maar die Zebra-cake is de perfecte aanvulling. Mijn favoriete zoete bakrecept is eigenlijk heel simpel, heel hollands, appeltaart in al zijn variaties! Een fijne verjaardag morgen #lekkerensimpel #ZeBra
Miranda
Er zijn zoveel recepten die lekker zijn maar een gewone boetencake blijft toch favoriet en is altijd zo op.
Benodigdheden:
250gr fijne kristalsuiker
250 gr roomboter, op kamertemperatuur
4 eieren
Geraspte schil van een citroen
250 gr bloem
Half zakje bakpoeder (8 gr)
40 gr volle yoghurt
Bereiding:
Verwarm je oven voor op 175 graden (hetelucht 160).
Doe de boter (zorg echt dat deze zacht is, maar niet gesmolten!) en de suiker met de citroenrasp in je beslagkom en mix dit 8 minuten tot een romig mengsel.
Mix de eieren dan in delen door het botermengsel.
Meng bloem met bakpoeder en zeef erboven, Mix dit er goed door en mix tenslotte de yoghurt erdoor.
Vet een cakevorm in met wat gesmolten roomboter.
Giet het beslag erin en strijk glad.
Bak in het midden van de oven voor een uur en zet dan op een rooster en laat 10 minuten in de vorm afkoelen. Stort daarna op het rooster en laat verder afkoelen voor je hem aansnijdt.
Kim Verhaegh
Oh ik vind echt álles leuk om te bakken. Probeer alle recepten minimaal 1x uit, is het een succes dan kan het zijn dat het vaker gemaakt wordt. Maar vind het vooral leuk om veel verschillende dingen te maken. Meest gewaardeerd door mijn familie, vrienden en collega’s zijn mijn koekjes van witte chocola en pecannoten. Maar mijn broer zweert bij mn kinder bueno dripcake.
Zou heel graag het ZOET bakboek winnen, nog meer nieuwe recepten om uit te proberen.:-)
Inge
Van harte gefeliciteerd!! Mijn favorieten zijn op dit moment een heeeeeerlijk roomboterkoekjes recept! En de goede oude appeltaart🤩! Wat leuk dat het kookboek word verloot, ik had nog niet eerder van een zebra cake gehoord maar ziet er tof uit!!
Claudia de Kok
Happy B-day!
De witte chocolade cheesecake van de simpel en lekker website is goddelijk en maken mijn dochters graag als er visite komt
Annemiek
Gefeliciteerd met je verjaardag! Wat een feestelijke cake! Ik ben zelf ook bijna jarig, mocht ik dan uit quarantaine zijn, dan ga ik de bieten-gember taart van Yotam Ottolenghi maken voor mijn ouders. Een verrassende fris-zoete taart met een echte wow-factor door de sprekende kleuren. Een hele fijne dag gewenst en ik hoop nog veel lekkere en verrassende recepten van jou op mijn feed langs te zien komen!
Joke
Citroenkokos cake vind ik heerlijk die frisse smaken lekker anders en heerlijk zoet.
Tineke
Recept geljk even gedeeld, morgen is ook onze kleindochter jarig, 3 jaar alweer en dat wordt alleen voor opa en oma gevierd, dus een redern om deze heerlijke cake gelijk te maken, nogmaals een hele fijne dag morgen
Elvira van der Heijden
Ik doe uiteraard ook mee!
Voor mijn man bak ik voor zijn verjaardag ieder keer een Schwarzwälder Kirschtorte dat vindt hij zo lekker. Voor mijn dochter van 2 chocolade taart want zij is er gek op maar ik bak meestal 2 taarten/cakes voor verjaardagen zodat onze gasten een gezondere/allergievrije keuze hebben dat zijn vaak worteltaart, vegane chocolate cake, vegane citroen cake of courgette chocolate chip cake.
Nel Crea
Voor een verjaardag bak ik altijd walnoot- maple taart daar gaat ook als vulling mascarpone in.
Een topper en zo geweldig lekker. Hebben zelf walnoten van eigen boom. Geef deze taart ook wel eens als cadeau voor een verjaardag.
Marieke
Wauw, wat een super leuke winactie en ohja, alvast gefeliciteerd! Ik moet eerlijk bekennen dar ik niet maar 1 favoriet heb, maar als ik dan toch moet kiezen ga ik voor de witte chocolade taart.
Monica
Nogmaals gefeliciteerd en blij dat de link nu wel werkt. Wat een heerlijke zebra taart, ziet er goed uit. Mijn favoriet is een cheesecake met verse blauwe bessen. Om het iets zoeter te maken strooi ik er op het laatst poedersuiker over. Met de feestdagen gebruik ik dan een leuk kerstsjabloon.
Henny
Gefeliciteerd met je verjaardag! Mijn favoriete bakrecept is Oreo-chocolade tulband (van Laura) gebakken in zo’n mooie Nordic Ware bakvorm. Van die bakvormen heb je er nooit teveel …
Agnes
Mooi!
Hier is iedereen altijd heel erg blij als er een appeltaart wordt gemaakt of appelcake 😊
Of koekjes, chocoladetaart, bonbons, ontbijtkoek, slagroomtaart…. 🤣
Claudia
Mijn favoriet is de MonChou taart met kersen maar mijn meiden gaan voor jouw gezonde ontbijt muffins… lekker ongegeneerd muffins eten 😂 boek zou ik voor mijn oudste dochter willen winnen @Kim van Valkengoed. Zij krijgt half januari de sleutel van het eerste gezamenlijke huisje met haar vriend en heeft alles behalve een kookboek!
Marianne
Mijn favoriete recept is een bepaalde cheesecake met een goddelijke karamel saus. Er is alleen één nadeel, er is maar één gezinslid net zo dol op als ik. De rest eet liever cake. Je kan het ook een voordeel noemen want zo kan ik heel wat stukjes eten.
Esther
Deze zou ik heel graag willen winnen, zodat ik in mijn nieuwe huis met nieuwe ovens, weer lekker nieuwe recepten kan gaan uitproberen en bakken!!
Lies
Gefeliciteerd met je verjaardag!!!! <3!
Mijn favoriete recept is een chocoladetaart met stukken chocola er in, die smelten heerlijk door het deeg heen, dat geeft een heerlijke smaak én textuur
Cynthia
Hi Betty allereerst gefeliciteerd met jouw verjaardag🎂 🥳.
Zelf hou ik ook van bakken en mijn favoriete taart is appeltaart.
Maar helaas mijn oven heeft het begeven dus het is wachten op een nieuwe.
Mocht ik het boek winnen,ga ik gelijk aan de slag wanneer ik mijn nieuwe oven heb gekregen.
Ellen Herben
Er gaat wat mij betreft niets boven een appel tarte tatin.
Carola
Het klinkt misschien saai maar met kruimel appeltaart maak je mij echt blij!
Fijne verjaardag!!
An
Vooruit dan ik waag een kansje. Als ik buiten de prijzen val (zoals gewoonlijk hahaha) dan troost ik me met deze supergave zebracake.
Happy B-day to you
Oma Will
Ik doe graag mee voor dit kookboek “Lekker & simpel.
Er zitten vast heerlijke recepten bij die ik ga maken.
Mijn favoriete bakrecept is de grootmoeders appeltaart met goudrennetten, kaneel, suiker en custard en soms rozijnen.
Custard bindt alles lekker met elkaar en het smaakt lekkerder.
Deze appeltaart maak ik regelmatig voor mijn dochter en haar gezin en voor onszelf.
Ik doe er soms geen rozijnen in, omdat mijn dochter dat niet lekker vindt.
Het is iedere keer weer smullen.
Heel graag loot ik mee en volg bloglovin.
marijksels
Jahoe!!!! Happy birthday!!!
Ik hoop dat je lekker verwend bent vandaag en hebt genoten van deze prachtige cake. Je hebt er toch wel kaarsjes op gedaan hè?! 😉
Gaaf je dat je ons laat delen in de feestvreugd door dit mooie boek weg te geven. Ik ben gek op dit pompoenseizoen en ben nu weer even helemaal van pompoenbrood, pompoencake, pompoenmuffins…nom nom nom…
Maar nieuwe inspiratie is heel erg welkom en dit ziet er veelbelovend uit!
Fingers crossed!
Rilana van Oostenbrugge
HIeperdepiep hoera, gefeliciteerd met je verjaardag!
En wat ziet deze cake er heerlijk uit.
Mijn favoriet is dan toch nog steeds Arretjescake.
Dit hebben we ooit eens bij een themaweek over voedsel op de lagere school gemaakt (en ja dat is al even geleden ben inmiddels 45 jaar) Maar iedere keer als ik deze cake maak komt die leuke herinnering van deze week naar boven. We zijn toen bijvoorbeeld naar de keuken van het ziekenhuis geweest, de snoepjesfabriek in ons dorp en hebben uitleg gehad over vis.. Maar de top was toch het samen maken van deze heerlijke ouderwetse Arretjescake.
Devos Kim
Woow ik heb net jouw receptjes ontdekt! Deze zebracake staat alvast op het lijstje things to do tijdens (Belgische) Lockdown! M’n twee kindjes kijken hier zeker naar uit! Het boek lijkt me ook een echte musthave voor al die zoetebekjes hier (yes, ook de mama en de papa). Wat hier alvast altijd gesmaakt wordt is een lekkere appelcake!
Renee
Mijn favoriete bakrecept is carrot cake met een hele goeie laag frosting. Want dat maakt de taart helemaal af.
Mijn moeder bakt iedere week iets zoets, en zij zou dit boek dan ook heel leuk vinden. (En dan kan ik alle recepten proeven)
Sandra
Wat een leuke actie! Bij ons thuis zijn we gek van de Mississippi Mud Pie, bij ons omgedoopt tot vieze vette chocoladetaart 😉
Elke
Ziet er goddelijk uit! Ik hou zelf echt van cake recepten met pompoen (dus dit is echt mijn seizoen op dit moment)
Rineke van Oostrum
Dit wil ik ook altijd nog een keer proberen, ziet er zo mooi uit zo’n zebra cake. Dus ik doe graag mee.
Alsnog gefeliciteerd met je verjaardag en ik hoop dat je een fijne dag hebt gehad.
Claudia
Ziet er heerlijk uit. Ik hou zelf van kokoskoekjes met honing.
Liesbeth Barto
Wat een prachtige cake is dit! Graag doe ik mee voor dit heerlijke boek vol lekkere recepten. Mijn favoriet is pruimencheesecake
m chen
Dit is een vereenvoudigde versie van mijn favoriete zoete bakrecept, de Icecreamcake:
– 500 milliliter ijs
– 200 gram bloem
Laat het ijs zacht worden tot het romig is en voeg het bloem toe, roer tot het een mooi geheel is. Giet het mengsel in een cakeblik en bak het voor 40 tot 45 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden.
Betina Oostveen
Deze cake kende ik nog niet maar bedankt voor de tip!
Meau
Wat is dit een zeer leuke variant op de Indo-spekkoek
Maar dan de Nederlandse vorm
Heerlijk voor ons….