• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bijgerechten / Witlof uit de oven met ham, kaas en ei

Witlof uit de oven met ham, kaas en ei

10 november 2021 Door Betina Oostveen 30 Reacties

Jump to Recipe

Dit is een heerlijke makkelijke, doordeweekse maaltijd: Witlof uit de oven met ham, kaas en ei. En zelfs diegenen die geen liefhebber zijn van witlof, kunnen van dit gerecht toch vaak intens genieten want de smaken passen perfect bij elkaar!

Overheerlijke witlof uit de oven

Want wie van jullie ‘houdt’ er echt van witlof? En dan bedoel ik de pure, kale en gekookte (of gestoomde) witlof? Heel veel mensen vinden deze groente vaak te bitter en laten hem daarom vaak staan. En dat is echt zonde, want je kunt er bijvoorbeeld dit heerlijke recept voor witlof uit de oven met ham, kaas en ei mee maken. Hij heeft namelijk een lekkere zoutige bite, in plaats van bitter. En geloof me, dit recept heeft heel wat mensen aan de witlof gekregen. Hij is gewoon zo lekker geworden!

recept witlof uit de oven met ham kaas en ei © bettyskitchen.nl

Witlof combineren met..

Witlof leent zijn bittere nasmaak aan de harde kern. Ik snap dat veel mensen hier niet zo dol op zijn, maar snijd gerust een stukje van de onderkant af, en hol de kern uit met een aardappelschilmesje. Daarnaast kun je meerdere smaakmakers toevoegen om de bittere smaak te compenseren. Denk aan zoute ingredienten: zoals ham of kazen. Maar ook zoete smaakmakers, zoals suiker (karameliseren), honing of druiven en rozijnen. Het zijn juist die contrasterende smaken die goed te combineren zijn met witlof. Check bijvoorbeeld ook deze tortellini pasta met witlof en paddestoelen of maak een feestelijke witlof salade met peer en blauwe kaas. Check hier overigens nog veel meer lekkere recepten met witlof op een rijtje.

recept witlof uit de oven met ham kaas en ei © bettyskitchen.nl

Rauwe witlof eten

In het recept voor witlof uit de oven adviseer ik het wel, maar over het algemeen hoef je deze groente niet te koken: je kunt witlof namelijk ook gewoon rauw eten. Pluk bijvoorbeeld de blaadjes en spoel deze af onder de koude kraan. Gebruik deze in een salade, stamppot, door de pasta, of gebruik 1 blaadje als toastje voor bijvoorbeeld een plakje gorgonzola kaas. Heerlijk voor bij de borrel en ook nog eens glutenvrij en low carb en keto.

Voor je weerstand en een slankere lijn

Witlof zit boordenvol vitamine C , voor een betere weerstand, en het zou zonde zijn om deze groente over te slaan omdat de smaak je niet aanstaat. Deze witlof uit de oven met ham, kaas en ei is in ieder geval mijn favoriete witlofrecept. Tijdens het Atkins dieet (een paar jaar geleden) at ik het dan ook best vaak, omdat er geen bloem of iets dergelijks in gebruikt wordt. Het is dus ook een ideaal gerecht voor een ‘ balansdag’, en die heb ik de laatste tijd toch steeds vaker (iets met goede voornemens..) Enjoy! Check hier nog meer lekkere Low Carb gerechten. Deze witlofsalade met vijgen is een een mooi gerecht dat in dit rijtje low carb recepten zou passen!


Print

Recept: witlof uit de oven met ham, kaas en ei:

recept witlof uit de oven met ham kaas en ei © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.7 from 9 reviews

Op deze manier lust iedereen wel een stukje witlof! Een glutenvrij en koolhydraat arm gerecht voor witlof uit de oven met ham, kaas en ei. Het zoutige van de ham en het zachte van de ei combineren perfect met de vaak wat bittere witlof! Dit is een ovenschotel die snel en makkelijk te bereiden is!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 minutes
  • Cook Time: 25 minutes
  • Total Time: 45 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Bijgerechten
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 4 stronkjes witlof
  • 4 plakken (achter)ham
  • 100 ml crème fraîche
  • 1 groot ei (L)
  • 50 gr geraspte (Belegen) kaas
  • Peper & zout

Instructions

  1. Maak de witlof schoon, (steek de harde kern uit) en kook in een ruime pan water met zout. Laat gedurende 10-15 minuten koken en giet daarna af en laat uitlekken in een vergiet.
  2. Verwarm vervolgens de oven voor op 200 graden (180 hete lucht).
  3. Omwikkel de witlof me een plak ham en leg ze tegen elkaar aan in een ovenschaal.
  4. Klop in een kommetje het ei los met de crème fraîche en breng op smaak met peper en (weinig) zout. Roer hier vervolgens de geraspte kaas doorheen en giet dit mengsel over de witlof heen. Schuif de schaal een beetje heen en weer om het mengsel goed de verdelen.
  5. Plaats de schaal in de oven en bak de witlof af gedurende 25 minuten. Serveer de witlof uit de oven met ham, kaas en ei direct.

Eet smakelijk! Groetjes Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept witlof uit de oven met ham kaas en ei © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze witlof uit de oven met ham, kaas en ei! Eet smakelijk alvast!

Category: Bijgerechten Tags: Crème fraîche, eieren, Glutenvrij, ham, Kaas, keto, Low Carb, ovenschotel, witlof

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Kikkererwten Curry met aardappels
Volgend bericht: Bar Cava in Utrecht »

Lees Interacties

Reacties

  1. Ineke

    17 juni 2016 om 1:09 pm

    Misschien een tip :

    om de bitterheid tegen te gaan, leerde ik van mijn moeder, om de witlof ( zonder zout )eerst even een paar minuten te koken , dan afgieten en afspoelen.
    Daarna de witlof gewoon koken. Ik ben al 50 jr getrouwd en doe het nog steeds op deze manier.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      17 juni 2016 om 2:14 pm

      Hartelijk dank voor de tip Ineke!

      Beantwoorden
  2. Elly lelyveld

    17 januari 2017 om 7:11 pm

    Het smaakt heerlijk de lof en ham en ei fijn recept

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      18 januari 2017 om 11:13 am

      Wat fijn om te horen. Dank je wel!

      Beantwoorden
  3. Ad

    17 april 2017 om 8:11 pm

    Het is ook nog eens goed voor je inmumsteem. Zeer belangrijk voor de mens en niet te onderschatten. Maar vooral erg lekker.

    Beantwoorden
  4. MaSt

    7 augustus 2017 om 12:54 pm

    Al een paar keer gekookt en ondertussen mijn favoriete witlof recept. Peuter van 2 smult er ook van.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      8 augustus 2017 om 4:37 pm

      Dat vind ik tof om te horen! Dat zelfs de allerkleinsten mee zitten te genieten 🙂

      Beantwoorden
  5. michelle

    14 augustus 2017 om 5:08 pm

    Kan het ook zonder cream fraiche ?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      22 augustus 2017 om 5:09 pm

      Wat jij wilt! Alleen smaakt het mengsel dan ook gewoon echt naar ei en heeft het niet dezelfde smeuige substantie die je zou krijgen met creme fraiche of misschien zelfs met slagroom.

      Beantwoorden
  6. Kim

    30 november 2017 om 6:00 pm

    Het is echt zalig! De enige manier om mij witlof te laten eten is om het zo te bereiden. Thanx! 🙂

    Beantwoorden
  7. Arlette de Jong

    14 maart 2018 om 5:59 pm

    Super recept.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      18 maart 2018 om 3:18 pm

      Dank je wel Arlette!

      Beantwoorden
  8. Ab

    13 augustus 2018 om 6:33 pm

    ik serveer er aardappelpuree met een beetje grove mosterd.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      16 augustus 2018 om 12:04 pm

      Ook heek lekker! 🙂

      Beantwoorden
  9. Wim S

    28 december 2018 om 7:29 pm

    Een top recept

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      31 december 2018 om 4:03 pm

      Hi Wim, dank je wel voor je reactie en goed om te horen! 🙂

      Beantwoorden
  10. Astrid

    8 januari 2019 om 10:15 pm

    Lijkt me heerlijk, dit weekend uitproberen.
    Is dit recept koolhydraadarm?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      9 januari 2019 om 11:22 am

      Hi Astrid, jazeker.
      Dit staat ook vermeld in de tekst. Eet smakelijk!

      Beantwoorden
  11. Dirk Jan

    21 januari 2019 om 5:44 pm

    Hallo, ben ermee bezig. Kan in IPV creme fraiche ook kwark gebruikt worden? Gr DJ.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      22 januari 2019 om 11:59 am

      Hi Dirk jan,
      dat heb ik zelf nog niet geprobeerd. Maar begreep van andere dat het een geslaagde variatie was 🙂

      Beantwoorden
  12. Loes

    4 maart 2019 om 6:50 pm

    Heerlijk recept! Ik ben een van die mensen die niet fan is van witlof, maar ik maak nu voor de tweede keer dit recept binnen 2 weken! Mijn vriend was ook razend enthousiast en wilde het deze week weer eten.

    En ik heb nog een leuke tip!
    Mijn vriend is dol op Kerrie dus kwam ik op het idee om niet alleen in het mengsel van ei en crème fraîche, peper en zout toe te voegen, maar ook kerrie poeder. Het het resultaat was heerlijk!
    En wees niet bang, voeg er lekker veel aan toe, want anders verdwijnt de kerrie smaak tussen de andere smaken.

    Bedankt voor het heerlijke idee!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      5 maart 2019 om 9:49 pm

      Hi Loes, wat een geweldige tip! Water loopt met nu al in de mond van de kerrie smaakcombinatie! Die ga ik ook eens proberen. Graag gedaan en leuk dat je zo enthousiast bent! Groetjes, Betty

      Beantwoorden
  13. Kim

    2 januari 2020 om 8:15 pm

    Valt hier thuis heel goed in de smaak. Ik doe er zelf bovenop nog aardappelschijfjes. Vult de maag net iets meer! Bedankt Betina!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      5 juli 2021 om 1:31 pm

      Geweldige variatie met die aardappel! Geniet er dan ook heerlijk van!

      Beantwoorden
  14. Annemiek

    3 maart 2020 om 1:55 pm

    Lijkt me heerlijk , ga ik vanavond maken, hoe voorkom ik dat de witlof nog vochtig is en de smaken te week zijn ? Uren van tevoren in het vergiet leggen ?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      12 maart 2020 om 12:46 pm

      Hi Annemiek,
      zorg in ieder geval dat je de harde kern goed er uit snijd, om de bitterheid tegen te gaan.
      En ja goed uitlekken!!

      Beantwoorden
  15. Edward

    22 april 2020 om 7:43 pm

    Bij gebrek aan crème fraiche heb ik hem met kwark gemaakt.
    Prima gelukt, mijn vrouw vond hem echt heerlijk. Volgende keer iets warmer denk ik zodat het “ sausje” wat bruiner wordt zoals ik dat van mijn moeder herinner.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      23 april 2020 om 11:51 am

      Geweldig om te horen! En bedankt voor de tip met de kwark!

      Beantwoorden
  16. Pol

    17 november 2020 om 6:58 pm

    Ik had geen crème fraiche maar heb dit vervangen door Turkse yoghurt. Het was heerlijk!

    Beantwoorden
  17. Hennie

    28 november 2020 om 8:11 pm

    Weer super lekker. Liefs van ons

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee