Het is de Nationale WEEK ZONDER VLEES, dus deze week kunnen jullie lekkere vegetarische recepten verwachten. Wij zijn thuis helemaal weg van jackfruit als vleesvervanger en maakte er ook een vegan rendang met jackfruit en paarse atjar mee.
Vegan Rendang tijdens de Jackfruit Taste Tour
Onlangs vertelde ik jullie al over een leuke nieuwe vleesvervanger van dit moment, namelijk jackfruit! De blikken met jonge jackfruit van Fairtrade Original vind jackfruit je nu in de schappen bij de AH en vorige maand ging ik dan ook op Jackfruit Taste Tour met ze door Amsterdam. Een van de gerechten die ik proefde was Jackfruit Rendang en besloot om hier thuis ook mee aan de slag te gaan voor deze Meatless Monday.
De Week Zonder Vlees (11 t/m 17 Maart 2019)
Maar het blijft deze week niet alleen bij vegetarisch eten op de maandag. Dankzij het mooie initiatief van de Isabel Boerdam (de Hippe Vegetarier) hebben vorig jaar 32.0000 mensen zich hebben opgegeven om een week lang bewust vegetarisch te eten en dit jaar doen we dit uiteraard weer! Wanneer een volwassene deze week geen vlees eet, bespaar je zo’n: 770 gram dierenvlees, 130 liter water en 76 kilometer autorijden. Dus tijdens deze Week Zonder Vlees gaan we jullie helpen het nodige lekkers en vegetarische gerechten op het menu te zetten, zoals deze vegan rendang met jackfruit. Het kan zo dus lekker zijn om verantwoord bezig te zijn 🙂
Recept: Vegan Rendang met Jackfruit
Jackfruit is HOT! Wij maakten dan ook een vegan rendang met jackfruit en paarse atjar! Heerlijk als vegetarische of vegan maaltijd!
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 1 uur
- Total Time: 75 minuten
- Yield: 4 personen 1x
- Category: vegetarisch
- Cuisine: Indonesische keuken
Ingredients
- 2 blikken Fairtrade Original Young Jackfruit
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, uitgeperst
- 2 theelepels komijn
- 1 zakje Fairtrade Original Rendang Boemboe
- 2 stengels citroengras
- 80 gram kastanje champignons, in fijne stukjes gehakt
- 1 blik kokosmelk (400 ml)
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels ketjap manis
Voor de atjar:
- kwart rode kool, fijngesneden
- 100 ml witte wijnazijn
- 40 gram suike
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
Voor erbij:
- 250 gram (zilvervlies)rijst
- handje geraspte kokos
Instructions
- Giet de jackfruit af in een vergiet, spoel goed af onder de kraan en laat uitlekken.
- Verhit de olie in een ruime braadpan en bak hierin de ui en knoflook glazig. Voeg de komijn, Rendang boemboe en citroengras toe en bak een paar minuten op laag vuur om alle smaken los te laten komen.
- Voeg de jackfruit, champignons en kokosmelk toe aan de pan en breng aan de kook. Doe de deksel op de pan, verlaag daarna het vuur en laat de vegan rendang een uur op laag vuur door pruttelen.
- Ondertussen maak je de snelle atjar van rode kool. Zet daarna apart om in te trekken.
- Zet hierna een pan water op om de zilvervliesrijst te koken. Check de verpakking voor de juiste bereidingstijd.
- Verwijder na 30 minuten de deksel van de braadpan, breng de rendang op smaak met de sojasaus en ketjap manis en laat zachtjes inkoken gedurende de rest van de kooktijd.
- Giet de rijst af en laat eventueel droogstomen in de pan (zie bereidingswijze). Schep hier de vegan rendang van Jackfruit overheen, bestrooi het geheel met geraspte kokos en serveer de paarse atjar erbij.
Selamat Makan! (= eet smakelijk) Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze vegan rendang met jackfruit wilt maken!
elsbeth
en de rode kool voor de atjar???????
Wil wetsteijn
Goede morgen. Ik nu is in de beschrijving wat je met de rode kool moet doen. Groetjes, wil
Betina Oostveen
Hi Wil, inmiddels staat hij erbij!
Bedankt voor het doorgeven!
Kim
Super lekker en en goede structuur! Dit is een blijvertje!
Betina Oostveen
Dat vind ik heel leuk om te horen! Groetjes, Betty
Thera
Hi, hoe voeg je de citroengras toe? Gekneusd en later weer verwijderen of klein gesneden?
Betina Oostveen
Hi Thera,
gekneusd en later weer verwijderen!
Succes!
Ramona
Goedemiddag
Is het mogelijk méér zoetzuur te maken en deze buiten de koelkast te bewaren?
M vr grt!