Voor op heerlijke zomerse dagen maakte ik liefste een glas ijskoude koffie. En ik heb zelfs twee variaties zomerse ijskoffie voor jullie in petto! Een tropical ijskoffie met dadels, kokos, mango en banaan en een orange ijskoffie met sinaasappel, cointreau en sojamelk. Die laatste drink je ook gerust ter afkoeling tijdens je zomerse dakterras party. Afkoelen maar!
Zomerse ijskoffies
Ik ben gek op koffie, het liefst puur, zwart en sterk! Maar op zomerse dagen zijn warme dranken als koffie en thee mij vaak te warm. Dan wil ik dus afkoelen en hoe kan dat beter dan met deze twee variaties voor zomerse ijskoffie! Maak ze lekker voor jezelf als tussendoortje of als aperitief/digestief bij een zomers diner met vrienden of familie! Mijn advies is om espresso’s te gebruiken bij het bereiden van ijskoffie. Dan komt de krachtige koffiesmaak extra goed tot zijn recht in de drankjes, zonder deze al te veel aan te lengen. Maar als je geen espressomachine hebt staan voldoet gewone, zwarte koffie ook prima hoor. Heb je een (Nespresso) capsule apparaat? Check dan deze video van Betty waarin ze laat zien hoe je hier ook eenvoudig en snel ijskoffie maakt!
Nog meer IJskoffie recepten
Kun jij ook geen genoegen krijgen van dit soort ijskoude koffie recepten? Bekijk dan ook een van deze drie recepten voor Cafe Frappe. Betty deed de inspiratie hiervoor op tijdens een bezoek aan het Griekse eiland Zakynthos. Lekker traditioneel Grieks en zo kom je die warme zomerse dagen wel door! Ook leuk is deze koffiehype die is over komen waaien uit Korea: maak eens dalgona koffie!
Recept: Twee variaties zomerse ijskoffie
Voor op heerlijke zomerse dagen maakte ik liefste een glas ijskoude koffie. En ik heb zelfs twee variaties zomerse ijskoffie voor jullie in petto! Een tropical ijskoffie met dadels, kokos, mango en banaan en een orange ijskoffie met sinaasappel, cointreau en sojamelk. Die laatste drink je ook gerust ter afkoeling tijdens je zomerse dakterras party. Afkoelen maar!
- Cook Time: 10 minutes
- Total Time: 10 minutes
- Yield: 2 glazen per variant 1x
- Category: Drankjes
- Cuisine: Mediterrane keuken
Ingredients
Voor de tropical ijskoffie:
- 150 ml. espresso (afgekoeld)
- 150 ml. kokosmelk
- 1 banaan
- 6 dadels (zonder pit)
- 50 gram mangoblokjes uit de diepvries
- 1 el. geraspte kokos
- 4 ijsklontjes
- Evt. 2 stukjes pure chocola verkruimeld ter garnering
Voor de orange ijskoffie:
- 150 ml. espresso (afgekoeld)
- 150 ml. sojamelk (puur en ongezoet)
- Sap van 2 uitgeperste sinaasappels
- 1.5 el. Cointreau of Licor 43
- 0.5 tl. kaneel
- 1 el. agavesiroop of honing
- 6 ijsklontjes
Benodigdheden:
- Een blender (of staafmixer, net wat je hebt staan)
Instructions
- De bereidingswijze van beide ijskoffie’s is dus super makkelijk. Zet de espresso en laat deze wat afkoelen. Voeg alle ingrediënten per variant samen in de blender en mix de ijskoffie’s tot een egaal drankje. Klaar!
- De orange ijskoffie is overigens wat bitterder. Proef even of die ene eetlepel agavesiroop (of honing) voldoende is. Voeg indien gewenst wat extra zoetstof toe.
Bewaren? De tropical ijskoffie kun je zo’n 1-2 dagen bewaren in de koelkast. De orange ijskoffie kun je, ivm de alcohol die vervliegt, minder goed bewaren en eigenlijk het beste meteen opdrinken. Ook geen straf toch? Bovendien staan ze in een mum van tijd op tafel, dus je maakt ook zo weer een nieuwe portie tijdens de eerstvolgende zomerdag!
Geniet ervan!
Liefs, Nanda
Geef een reactie