• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Soep Recepten / Thaise kokos soep met kip (Tom Kha Kai)

Thaise kokos soep met kip (Tom Kha Kai)

27 mei 2016 Door Betina Oostveen 27 Reacties

Jump to Recipe

Wij kunnen natuurlijk geen Thaise maand houden op de blog, zonder het recept voor Thaise kokos soep met kip te posten. De Tom Kha Kai is inmiddels wereld beroemd en is wat mij betreft ook Thailand op 1 bord.

Alle typische smaakmakers uit de Thaise keuken komen voor in Tom Kha Kai en het is dan ook een gerecht dat je minstens 1x in je leven gegeten moet hebben. Wedden dat je er net zo verliefd op wordt als ik?

Taalcursus Thais

Even een kleine taalcursurs Thais:  Tom = Soep, Kha = Galanga en Kai = Kip.  Tom Kha Kai is dus de welbekende Thaise kokos soep met kip en galanga wortel. Omdat deze laatste niet standaard hier in de schappen ligt, wordt galanga ook wel vervangen door gemberwortel. In Thailand kom je deze soep ook vaak op de menukaarten tegen als:  Thom Ga Gai, Tom Ka Kai, Tom Kaa Gai of ต้มข่าไก่  . Het hangt er maar net van af in welk stukje van Thailand je je bevind. Met de kokos soep als basis, kun je ook stukjes varkensvlees (= Moo/Mooh) of garnalen (= Kung/Koong) toevoegen. Varieer er dus gerust op los en gebruik onderstaand recept als basis voor je Tom Ka soepen.

Thaise kokos soep met kip (Tom Kha Kai)
Thaise kokos soep met kip (Tom Kha Kai)

Thaise kokos soep met kip

Deze Thaise kokos soep met kip is een beetje van alle markten thuis. Licht zurig, een beetje zoet, maar ook zout en romig.  Alle smaken komen samen =  umami. Maar omdat smaak persoonlijk is, geef ik je nog wat extra tips. Vind je de soep te zurig? Voeg dan een beetje extra suiker toe. Vind je hem te pittig? Voeg dan wat extra kokosmelk toe. En vind je hem niet zout genoeg, voeg dan een extra scheutje vissaus (Nam Pla) toe.  Balanceer en proef regelmatig in ieder geval. Voor de fans van de Thaise keuken vind je hier overigens een compleet weekmenu met Thaise recepten terug! En als je, net als ik, fan bent van Aziatische soepen dan kan ik je deze Chinese Ramen bowl met kip ook zeker aanbevelen!


Print

Recept: Tom Kha Kai (Thaise Kokos soep met kip)

Thaise kokos soep met kip (Tom Kha Kai)
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.3 from 7 reviews

Dit is denk ik wel de meest bekende soep uit Thailand, voor ons westerse mensen. De combinatie van gepocheerde kipfilet in een pittige soep met laos wortel en kokos uit thailand is er eentje die je zeker eens geproefd moet hebben!

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 2–4 personen 1x
  • Category: Soepen
  • Cuisine: Thaise keuken

Ingredients

Scale
  • 1 blik kokosmelk (400 ml),
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 stengel citroengras
  • 1 rode peper
  • duimpje galangawortel (Laos) *
  • 5 blaadjes limoenblad
  • 300 gram kipfilet
  • 2 bosuien
  • 150 gram paddenstoelen (Shiitake/Oesterzwam /Champignons)
  • 50 gram rijstnoedels
  • 2–3 el. vissaus (Nam Pla)
  • 2 el. limoen sap
  • 1 el. bruine suiker
  • verse koriander

* TIP: kun je geen galanga verkrijgen? Gebruik dan gemberwortel.

Extra:

  • soeppan,
  • optioneel: extra pannetje voor koken/weken van de noedels.

Instructions

  1. Giet de kokosmelk en de kippenbouillon in de soeppan. Snijd de citroengras stengel in 2-3 stukken. Was de rode peper, verwijder de steel, eventueel de zaadjes en snijd in ringen. Snijd de galangawortel in 5 dunnen plakjes van max 5 mm. Stop de citroengras, rode peper, galanga wortel en limoenblad bij de kokosmelk in de pan en breng het geheel aan de kook. Draai daarna het vuur naar middelmatig.
  2. Ondertussen maak je de kipfilet schoon en snijd in dunne plakken en stukken. Voeg toe aan de Tom Ka soep en laat garen gedurende 3-5 minuten. Het beste is om dit zonder deksel op de pan te doen, zodat de kokosmelk niet overkookt.
  3. Maak intussen de bosuien schoon: verwijder het buitenste blad en snijd in ringen. Boen de paddenstoelen schoon en snijd in parten. Voeg ook toe aan de soep en laat mee garen gedurende 3-5 minuten. Je wilt dat je groente zacht gekookt zijn, maar nog wel een beetje bite hebben.
  4. Kook in een apart pannetje de rijstnoedels volgens de gebruiksaanwijzing. Dit heeft meestal maar zeer kort nodig. Giet de rijstnoedels af onder de koude kraan en verdeel alvast over de soepkommen.
  5. Draai het vuur van de Tom Kha Kai uit. Verwijder de citroengras stengels en breng de Thaise kokos soep met kip op smaak met de vissaus, limoensap, bruine suiker en wat fijn gehakte koriander. Serveer de Tom Kha Kai uit in ruime soepkommen.

Eet smakelijk!

Notes

PS. Ben je fan van pittige Thaise soepen? probeer dan ook deze heldere soepvariant, zonder kokosmelk, genaamd ‘Tom Yum’!

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

 

Thaise kokos soep met kip (Tom Kha Kai)

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Tom ka kai soep wilt gaan maken!

Category: Soep Recepten Tags: bosuien, citroengras, galanga, gember, hoofdgerechten, Kip, kipfilet, kokos, koriander, limoen, paddenstoelen, rode peper, suiker, Thaise Keuken, vissaus

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « 5x Nederlandse Instagram Foodie accounts die je wilt volgen
Volgend bericht: Thaise Panang curry met varkensvlees »

Lees Interacties

Reacties

  1. Nicole

    13 april 2017 om 9:00 am

    Heerlijk deze soep! Ik kon geen limoenbladeren vinden bij mijn toko, maar met een paar stukjes limoenschil lukt het ook goed!

    Beantwoorden
  2. bob

    29 april 2017 om 5:20 pm

    Misschien er ook bij zetten voor hoe veel mensen dit is, Betty.
    Nu hebben we veel te weinig, bedankt.

    Beantwoorden
    • patricia

      24 juli 2017 om 6:44 pm

      2-4 is inderdaad niet duidelijk. Ik maak van soep sowieso altijd het dubbele ( in dit geval 3x de ingredienten), de rest vries ik in en weet je zeker dat je altijd genoeg hebt.
      Groet Patricia

      Beantwoorden
      • Betina Oostveen

        25 juli 2017 om 4:36 pm

        Het hangt ook een beetje van je doel af. Wij serveren deze soep namelijk ook wel eens tijdens een Thaise avond als voorgerecht. Dan heb je genoeg voor 4 personen. Maar als echte vullende maaltijdsoep zou ik dit voor 2 personen aanbevelen.

  3. Floor Elderman

    18 juli 2018 om 6:38 pm

    Topsoep en toprecept. Ik heb in plaats van de paddenstoelen cashewnoten gebruikt en vond dit een erg lekkere vervanging. Zelf houd ik wel van iets meer spice, dus de volgende keer neem ik een pepertje extra!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      19 juli 2018 om 10:24 am

      hi floor, dat is goed om te horen! dank je wel ook voor je variatie tip!

      Beantwoorden
  4. Lisette

    24 oktober 2018 om 7:48 pm

    Genoten van de Thaise soep vanavond, dank voor je recept, deze is absoluut voor herhaling vatbaar!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      27 oktober 2018 om 12:08 pm

      Hi Lisette, dat vind ik heel leuk om te horen!! Dank je!

      Beantwoorden
  5. Tanya

    14 februari 2019 om 4:47 am

    Heel leuk recept. Ik heb de soep net gemaakt en hij smaakt nu al super lekker. Ipv kipfilet heb ik van te voren een flinke kippenpoot laten sudderen van ruim 400 gram met het citroengras en een stuk gember van 2-3cm. Alles eruit gehaald en de stukjes kip terug in de pan. Laos had ik niet vandaar de gember. Ook de limoen bladderen heb vervangen door het sap van een halve citroen want ik hou niet van limoen en bladderen had ik sowieso niet. Ik heb ook wat lavas toegevoegd want dan gebruik ik wat minder zoute ingredienten. 2 eetlepels vissaus was genoeg. Verse koriander had ik helaas niet maar wel gedroogde uit eigen moestuin omdat het nu winter is. Ik heb nu gok weg 2 liter soep, de kippenbouillon die ik had gemaakt was iets meer als 1 liter geworden. Ik heb deze keer wel wat glasnoedels toegevoegd aan de soep omdat ik het als maaltijd soep ga eten, als ik het voor lunch of voorgerecht zou eten dan had ik de noodles weggelaten. Ik ga de soep zeker vaker maken. Ik zag ook het recept voor ‘Tom Yum’ staan, ga ik zeker binnenkort maken. Bedankt voor de recepten.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      14 februari 2019 om 6:17 pm

      hi Tanya, super leuk deze reactie!
      Ben blij dat je zo enthousiast aan de gang bent gegaan, daarom deel ik maar al te graag de inspiratie met jullie. Geniet er lekker van! En ben benieuwd wat je van de Tom Yum vindt. Groetjes,Betty

      Beantwoorden
  6. Lilianne

    28 februari 2019 om 7:30 pm

    Zo!!!! Dit is lekker!! Ik heb naar een voorbeeld hier eerst met kippenpoten een bouillon getrokken. En ik heb nog een punt paprika toegevoegd, ook mooi voor de kleur. Wij eten dit als soep vooraf dus zonder de noedels. Nu al lekker!!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      1 maart 2019 om 11:48 am

      Hi Lilianne,

      wat leuk om je enthousiaste reactie te horen! dank je wel en heel veel smulplezier!

      Beantwoorden
  7. Robin

    24 april 2019 om 6:45 pm

    Toprecept! Vorige week voor 25 personen gemaakt, groot succes!

    Ik zie reacties staan waar de limoenbladeren zijn weg gelaten. Wel echt zonde, die geven het echt een heerlijk Thaise smaak

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      29 april 2019 om 8:12 am

      Hi Robin,

      wat ontzettend leuk om te horen! Ben blij dat het jullie gesmaakt heeft!
      Bedankt voor je tip!

      Beantwoorden
  8. Patricia van der Stelt

    11 juli 2019 om 8:09 am

    Het recept ziet er heerlijk uit en staat voor vanavond voor het eerst zelfgemaakt op de planning. Ik wil hem alleen afmaken met wat paksoi. Is het mogelijk om de soep in een wat grotere portie te maken en deze morgen weer op te warmen?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      11 juli 2019 om 7:18 pm

      Hi Patricia, je kunt altijd een grotere portie van alle recepten maken. Op de receptenkaart kun je zelfs x1, x2, x3 aanzetten en dan vermenigvuldigd deze alle ingrediënten hiervoor.

      Beantwoorden
  9. ludo

    28 juli 2019 om 6:58 pm

    Prima recept, Ik wil het wel nog wat aanpassen aan mijn voorkeuren. Zo zal ik de volgende keer geen galangawortel meer gebruiken maar gember. Ik heb mij precies aan het recept gehouden wat ingrediënten betreft, maar zal de volgende keer i.p.v. kokosmelk kokos-cream gebruiken. Op de foto van het gerecht is de soep veel witter. Kokosmelk heeft echter een ietwat grijze kleur terwijl kokos-cream veel vaster en witter is en ook veel meer die romige kokossmaak aan de soep afgeeft, maar misschien bedoelde je dat ook wel.
    In ieder geval heb je mij de Thaïse keuken ingeleid en daar kom ik voorlopig niet meer uit!
    Dank voor je lekker en vooral ook helder geschreven recept.
    Ludo

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      7 augustus 2019 om 12:35 pm

      Hi Ludo,

      dank je wel voor je tips in ieder geval en ben blij dat jij het ook een hele fijne keuken vindt!

      Beantwoorden
  10. Tine

    2 september 2019 om 3:26 pm

    Heerlijk recept! Complimenten van mijn familie dit weekend, die echt niet allemaal gewend zijn aan deze smaken. Voor mij een leuke uitdaging om te zoeken naar het ‘umami’ evenwicht. Twee punten voor de volgende keer: bij gebruik van romige kokosmelk pepertje extra gebruiken en verder de kipfilet heel kort meekoken! Volg je het recept dan zit je al op maximaal 10 minuten en warm je de soep op i.v.m. later gebruik, dan komt er nog meer tijd bij. En weg zijn de sappige stukjes kipfilet…

    Beantwoorden
  11. miriam

    1 oktober 2019 om 12:18 pm

    Makkelijk te volgen recept voor een lekkere soep.
    Alleen is dit de eerste keer dat ik citroenrasp gebruik en wist ik dus niet dat die er voor t serveren uit moest 😢

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      1 oktober 2019 om 3:25 pm

      mijn excuses miriam, ik zal even erbij vermelden dat je de citroengras stengel er beter even uit kunt halen!

      Beantwoorden
  12. José

    29 januari 2020 om 8:27 pm

    Heerlijke Tom Kha Kai. Wij hebben zowel oesterzwammen (150 gram) als kastanje champignons gebruikt (250 gram). Verder je recept gevolgd. Kefir bladeren hadden we gedroogd uit Thailand meegenomen. Galanga vind je meestal in de diepvries bij de toko. Wij vinden de smaak heel authentiek Thaïs. En de soep is lekker snel klaar! Bedankt voor je top recept.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      30 januari 2020 om 12:55 pm

      Dit vind ik heel leuk om te horen, dank je wel!

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. Fotoreportage: Reis van eten – BijzonderReizen schreef:
    15 mei 2018 om 2:39 pm

    […] – Indiase kip kerrie – Indonesische soto – Chili con carne – Burger – Tom Kha soep – […]

    Beantwoorden
  2. 41 Maaltijdsoeprecepten Om Je Vingers Bij Af Te Likken schreef:
    17 december 2018 om 1:53 pm

    […] Tom Kha Kai is een Thaise soep met kip en kokos, die superlekker is om zelf te maken. Dit recept is afkomstig van Betty’s Kitchen. Voor het hele recept klik je hier. […]

    Beantwoorden
  3. Summer time! – Acupunctuur voor vrouwen – Melanie Peters schreef:
    30 januari 2020 om 10:54 am

    […] soep. Tom ka kai, Vietnamese Pho soep: de Aziatische keuken is licht verteerbaar en daarmee een ideale warme lunch. […]

    Beantwoorden
  4. Summer time! Gezond de zomer door schreef:
    16 maart 2020 om 10:35 pm

    […] soep. Tom ka kai, Vietnamese Pho soep: de Aziatische keuken is licht verteerbaar en daarmee een ideale warme lunch. […]

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee