Tijdens de kerstdagen pakken we natuurlijk maar al te graag uit met luxe hapjes en voorgerechten. En deze tartelette met kerstomaten en fetaroom is dan ook een aanrader voor het kerstmenu!
Het is een heerlijk hartig klein taartje met geroosterde tomaten en een verrukkelijke crème van feta. Daarnaast ogen de tartelettes ook fantastisch op je bord!
Hartige Tartelette met kerstomaten
Ik heb tartelette altijd van die chique kleine taartjes gevonden. De mooie deegbakjes worden vaak gevuld met lemoncurd en zijn ook een heerlijke tip voor kerst overigens! Maar voor de feestdagen wilde ik graag een hartige tartelette met kerstomaten maken. Ideaal als voorgerecht en leuk voor tijdens de borrel. De kerstomaten rooster je dan in de oven, voor een haast honingachtige smaak. En deze serveer je op een luchtig bedje van fetaroom. Deze hartige tartelette met kerstomaten is een variatie om van te smullen!
Heerlijke kerst hapjes
Voorgerechtjes en amuses bewaar ik echt voor de speciale gelegenheden. Ik eet namelijk niet elke avond standaard een 3 (of meer) gangen menu 🙂 Dus als je deze kerst wilt uitpakken met meerdere gangen, dan adviseer ik je om kleine gerechtjes te maken, zoals deze tartelette met kerstomaten. Je kunt bijvoorbeeld ook genieten van een torentje van aubergine, tomaat en geitenkaas serveren. Of wat dacht je van arancini: Dat zijn krokante balletjes van risotto. Maar een pizzarol met bietjes, hazelnoten en geitenkaas misstaat ook zeker niet als kerst hapjes of tussengerechten.
PrintRecept: Tartelette met kerstomaat en fetaroom
Dit overheerlijke voorgerecht is een waar smaakbommetje! Je maakt zelf pasteibakjes van hartig zanddeeg. Vul deze met een fluffy fetaroom en serveer met de lekkerste gegrilde tomaatjes. Ook ideaal voor de feestdagen!
- Prep Time: 40 minutes
- Cook Time: 30 minutes
- Total Time: 1 hours 10 minutes
- Yield: 8 stuks 1x
- Category: Voorgerecht
- Cuisine: Italiaanse keuken
Ingredients
Voor de tartelette hartige zanddeeg:
- 250 gram bloem,
- 100 gram KOUDE roomboter,
- 1 eierdooier,
- snufje zout,
- 75 ml KOUD water,
- olijfolie, om in te vetten.
Voor topping:
- 24 kerstomaten,
- 4 eetlepels olijfolie,
- 1 teentje knoflook,
- 1 theelepel verse rozemarijn,
- 200 gram feta kaas,
- 130 gram roomkaas.
Extra:
- 8 kleine taartvormen, met uitneembare bodem, van 10 cm doorsnede,
- bakpapier,
- bakrijst of bakbonen,
- steelpannetje,
- klein bolzeefje,
- foodprocessor of hakmolen.
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Halveer de tomaatjes, leg deze, met de snijkant omhoog, op de bakplaat. Bestrooi met peper en zout en rooster deze 15 minuten in de oven. Laat daarna op de bakplaat, buiten de oven afkoelen.
- Ondertussen maak je het hartige zanddeeg: Zeef de bloem en voeg het zout toe. Snijd de koude boter in stukjes en kneed dit samen met het eidooier licht door. Voeg in 2-3 delen het koude water toe en kneed snel tot een samenhangende bal. Druk deze plat, wikkel het zanddeeg in folie en bewaar 30 minuten in de koelkast.
- Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol het hartige tartelette deeg uit. Verdeel over de taartvormpjes, druk de randen een beetje aan en verwijder overtollig deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodems.
- Scheur stukjes bakpapier, duw in de vormen, druk een beetje aan en vul met bakrijst of bakbonen. Bak de deegbodems ‘blind’ in de oven gedurende 30 minuten. Na 15 minuten kun je de vulling en bakpapier verwijderen. Stop dan dus voor de resterende 15 minuten in de oven om het deeg goed gaar te bakken. Laat daarna goed afkoelen op een rooster.
- Voor de fetaroom begin je met een klein steelpannetje. Doe hier de olie in, samen met een knoflook in plakjes en de verse rozemarijn. Verwarm op hoog vuur gedurende een paar minuten en zet daarna apart om af te koelen.
- Verkruimel de feta in de foodprocessor en voeg de roomkaas toe. Giet de kruidenolie, door een bolzeefje, bij de fetaroom en laat de machine 3-4 minuten draaien, tot je een romige massa hebt.
- Druk de hartige deegbodems voorzichtig (!) uit vormpjes en vul deze met de feta room. Verdeel 6 halve geroosterde tomaatjes over elke tartelette. Garneer met een stukje rozemarijn of fijngesneden basilicumblaadje.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Notes
Bewaartips: Hartige tartelette bodems kun je gerust een dag van tevoren bakken in de oven. Haal uit de vorm en laat goed afkoelen. Bewaar vervolgens in een luchtdichte trommel of zak. De fetaroom kun je ook alvast draaien en bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast. Hetzelfde geldt ook voor de geroosterde kerstomaten. Tijden het kerstdiner hoef je dan alleen de fetaroom over de bodems te smeren en garneer de tartelette met kerstomaten.
Arja
Leuk idee om er ook wat hartigs mee te maken.
Moniek
Hallo Betina,
Dit recept klinkt erg lekker, ga het denk ik met kerst maken. Vraagje: de Tartelettesgaan niet meer terug de oven in nadat ze gevuld zijn met fetaroom? Serveer je ze koud of warm?
Betina Oostveen
Hi Moniek, de deegbakjes dienen inderdaad eerst goed af te koelen. Dit kun je ook gerust een dagje van tevoren bereiden.
En voor de rest serveer je hem dus ‘koud’.