Waar je mee omgaat wordt je mee besmet. Maar dit bedoel ik op een leuke manier hoor. Mijn blogvriendinnetje Lianne van Focus on Foodies mag namelijk geen tarwe en suikers, dus wij kunnen het gerust samen hebben over glutenvrije recepten voor mijn gevoelige buikje.
Toen ik laatst bij haar thuis was, stopte zij mij een chocolade reep toe: ‘ Hier! Moet je proeven!’ Na 1 hap werd ik weer even 15 jaar terug de tijd in geslingerd, want deze glutenvrije en suikervrije chocolade reep deed mij meteen denken aan een ‘ Lion Bar’. je weet wel, die met gepofte rijst en chocolade.
Alleen heeft Lianne deze niet met gepofte rijst gemaakt, maar met de superfood gepofte quinoa. Dit is quinoa die meteen kant en klaar is voor gebruik. Het recept voor deze energierepen met quinoa en chocolade is zo simpel, en bevat slechts 4 ingrediënten. Jullie staan vanmiddag allemaal in de natuurwinkel voor zo’n zak gepofte quinoa, want het is lekker! En verantwoord..
Wikkel de repen in een stukje bakpapier en neem mee voor onderweg. Maar je kunt de repen ook in kleinere blokjes snijden, en serveren met een pittig bakje koffie. (= powerboost op de maandagmorgen!)
Recept voor suikervrije energierepen met quinoa en chocolade:
(tussendoortje- voor ongeveer 12-14 repen / 25 blokjes)
Ingredienten:
- 75 gram gepofte quinoa ( zak van Nature Crops),
- 22 medjoul dadels,
- 60 gram kokosolie,
- 5 eetlepels raw cacaopoeder,
- optioneel: 1 theelepel vanille extract.
Extra:
- Keukenmachine (foodprocessor)
- Een vierkant bakblik 20 x 20 cm,
- bakpapier,
- spatel,
- zilverfolie
Bereidingstijd: 15 minuten + opstijven
Bereidingswijze:
- Haal de pitten uit de dadels en doe deze samen met de gepofte quinoa in een keukenmachine. Maal alles een paar minuten, of in ieder geval tot alle dadels fijn gesneden zijn.
- Bedek een bakblik met bakpapier en stort hierop het quinoa mengsel uit. Gebruik een spatel om het mengsel te verdelen en druk goed aan (vooral in de hoeken). Stop daarna even in de koelkast.
- Smelt ondertussen de kokosolie in een pannetje op laag vuur. Haal daarna direct van het vuur en voeg de cacao poeder en evt. vanille extract toe. Roer goed door, evt. met een (kleine) garde om klontjes cacoa te verwijderen. Giet te laag bovenop het quinoa mengsel en kantel het bakblik heen en weer tot alle chocolade goed verdeeld is.
- Dek het blik af met zilverfolie en zet terug in de koelkast om de chocolade laag uit te harden. Snijd er vervolgende repen (of blokjes) van.
Tip: Bewaar de repen het liefst in de koelkast, in een afgesloten bakje, dan zijn deze gerust een paar dagen houdbaar.
(Bron recept: Focus on Foodies)
Yummie !!!! Lijkt me heerlijk !!! Ga ik zeker eens proberen.
Klinkt gooooed!
Heerlijk! Staat nu in de koelkast 😀
Lekker! en geniet er van!
Groetjes, Betty
ik heb het geprobeerd omdat het me zoo lekker leek maar het is een los-vast iets, niet echt een geheel, dus ik begrijp niet hoe je de chocola kunt uitstorten en verdelen want bij mij verdwijnt alles meteen tussen de gepofte quinoa, tis geen vast geheel zeg maar…..
Goede middag Sabina,
het kan liggen aan de soort dadels dat je gebruikt. Met medjoul dadels heb je meer ‘vulling’ en ook een steviger koekje.
Maar bij een andere soort, die ik wel eens in de supermarkt haal, blijft het mengels droger, en merk ik dat ik veel meer dadels nodig heb om de goede consistentie te krijgen.
Voeg dus gerust een extra dadel toe en dan hoop ik dat het probleem is opgelost.
Succes! Groetjes, Betty
Bij mij precies hetzelfde. Het blijft een korrelig mengsel..
Sorry voor de opmerking maar het receptje op zich is super gezond niets op de ingredienten aan te merken maar zo suiker vrij is da nu ook weer niet he 22 medjoul dadels dat zijn suikerbommetjes voor diabeetjes zoals ik type 1
Diabeetdietiste raadde het gebruik van dadels af. Zou je dit door iets anders kunnen vervangen?
Groetjes snoopy
Hi Saskia,
als wij het hebben over suikervrij, dan wordt hiermee bedoeld vrij van geraffineerde suikers.
De repen hebben echter de dadels in het recept nodig, om binding en structuur te verkrijgen. Zonder de smeuige dadels krijg je een crumble en geen reep.
Je zou eventueel ook kunnen proberen met gedroogde mango, abrikozen of ander fruit kunnen gebruiken, maar ik ben bang dat dit voor jouw situatie dan weer hetzelfde uitpakt? Zover gaat mijn diabetes kennis helaas niet.
groetjes, Betty