Afgelopen week ging een filmpje over Smoked Watermelon Ham viral op het internet. Deze vegan ham is dus letterlijk een gerookte watermeloen en deze barbecue lover stond dit weekend meteen in de achtertuin om het recept voor jullie te maken en te proeven.
Smoked Watermelon Ham in New York
De oorsprong van dit gerecht bevind zich bij Ducks Eatery in East Village New York. Deze Smoked Watermelon Ham kost daar maar liefst 75 USD op de kaart en wordt in 4-6 dagen bereid. Vandaar ook het prijskaartje. Maar bij gebrek aan een vliegticket is het voor mij helaas geen Smoked Watermelon Ham in New York, maar ga ik er zelf mee aan de slag in onze achtertuin. Jullie reacties hierop via social media waren vertederend en superleuk om dit avontuur met jullie te kunnen delen.
VIRAL Video: Smoked Watermelon Ham
Zelf Smoked Watermelon Ham maken
Ik vind het in ieder geval een hele mooie vegan optie voor gegrild vlees van de barbecue, dus bekeek het filmpje maar liefst 54x om het recept een beetje te herleiden en hier vervolgens zelf mee aan de slag te gaan. Zelf smoked watermelon Ham maken bestaat uit maar liefst 3 onderdelen: pekelen, roken en braden. In totaal waren wij er een dikke 2 dagen mee bezig en stink ik waarschijnlijk de komende 2 dagen nog naar barbecue rook. Maar he het resultaat is er naar! Ook al had ik geen ‘oakwood ash’ tot mijn beschikking, heb ik hier een mooie oplossing voor gevonden in de vorm van een dry rub.
Hoe smaakt Smoked Watermelon Ham?
Bijzonder! Een beetje vreemd, maar wel lekker, vind ik zelf. Moeilijk te omschrijven want je hebt nog nooit zoiets geproefd. Beloofd! Smoked Watermelon Ham is een combinatie van zoet, zout, smokey flavours en meer. Natuurlijk lijkt het niet op vlees, al heeft het wel een licht vlezige structuur. Maar het is ook echt geen watermeloen meer. Het is veel compacter geworden, en een ware explosie in je mond. Dus er zit maar een ding op: zelf maken en zelf oordelen. Dit is in ieder geval mijn recept en hoe ik denk dat deze Smoked Watermelon Ham in New York zou smaken :
Smoked Watermelon Ham recept (gerookte watermeloen)
Dit is een fantastisch DIY project voor een barbecue liefhebber! Smoked Watermelon Ham maken! Hierbij ga je watermeloen roosteren en grillen op de barbecue. Na Pekelen en marineren maak je hier een BBQ recept mee die iedereen op het verkeerde been gaat zetten!
- Prep Time: 32 hours
- Total Time: 32 hours
- Yield: 1 watermeloen 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
- Cuisine: BBQ
Ingredients
Let op: Voor dit Smoked Watermelon Ham recept gebruik ik een watermeloen van ca. 3.5 kilo. Na het schillen hield ik 2.3 kilo vruchtvlees over.
Pekelwater:
- 3 liter water,
- 100 gram (himalaya)zout,
- 2 eetlepels oregano,
- 1 eetlepel gemalen koriander.
Dry Rub:
- 2 theelepels paprikapoeder,
- 1 theelepel uienpoeder,
- ½ theelepel cayenne peper,
- ½ theelepel koriander poeder,
- ½ theelepel gedroogde oregano.
Voor het bakken:
- Olijfolie,
- 3 takken verse rozemarijn.
- 3 tenen knoflook.
Extra:
- kookpannetje,
- Emmer of ruime mengkom, waar de watermeloen in past.
- kleine ovenschaal,
- gesloten barbecue (of rookoven),
- koekenpan of gietijzeren skillet.
Instructions
- 32 uur van tevoren/09:00 uur: Maak als eerste het pekelwater. Giet hiervoor 1 liter water in een kookpannetje, meng met het zout, oregano en koriander en breng aan de kook. Zet het vuur uit en laat een beetje afkoelen.
- Leg de watermeloen op een snijplank en op zijn kant en snijd de bolle uiteindes er af. Zet vervolgens de watermeloen rechtop en snijd met het mes langs de schil om deze te verwijderen. Zorg ervoor dat je geen witte stukjes laat zitten, want deze kunnen vrij bitter zijn.
- Meng het pekelwater met de overige 2 liter koud water en leg hier de watermeloen in. Laat gedurende 24 uur pekelen. Het beste is om hier s’ochtend en dus de dag voor je BBQ party mee te beginnen. Mocht je emmer of kom niet groot genoeg zijn om de gehele watermeloen onder te dompelen, zorg dat je deze dan om de paar uur een beetje draait in het pekelwater, zodat alle smaken goed opgenomen kunnen worden.
- 8,5 uur van tevoren/09:00 uur: De volgende ochtend ga je zo snel mogelijk aan de slag met het aansteken van de BBQ. Vorm met de briketten een C langs de wand van de barbecue: deze C is 2 briketten breed, leg daar vervolgens nog een laag van 2 briketten breed bovenop. Dit wordt ook wel de ‘snake method‘ genoemde. Zorg in ieder geval dat je 4-5 briketten overhoud, en steek deze separaat aan. In zo’n 10-20 minuten zullen deze rondom helemaal gaan smeulen en dan leg je deze, met een barbecuetang, aan 1 uiteinde van de ‘snake‘ om deze aan te steken. Op deze manier ga je er namelijk voor zorgen dat je barbecue makkelijk 10 tot 18 uur blijft werken. Boven op de ‘snake‘ lege je 2 of 3 grote chunks rook hout voor meer smaak en plaats een bakje water in de barbecue, om deze op constante lage temperatuur te kunnen houden.
- 8 uur van tevoren/09:30 uur: Haal de watermeloen uit het pekelwater en dep goed droog. Maak de Dry Rub met de kruiden en wrijf hiermee zachtjes de watermeloen rondom in. Plaats vervolgens in een ovenschaal en leg deze in de barbecue op het rooster. Je maakte de Roasted Watermelon Ham door deze vervolgens 8 uren te roken op de barbecue of in een rookoventje. Let op dat je de temperatuur constant op 130-135 graden houdt.
- 30 minuten van tevoren/17:30 uur: Haal de ovenschaal met de Roasted Watermelon Ham van de barbecue en laat iets afkoelen. Verwarm ondertussen de koekenpan met een scheut (olijf)olie en leg hierin 3-4 takjes rozemarijn en 3-4 gekneusde teentjes knoflook. Laat de smaken een paar minuten trekken in de olie. Ondertussen kerf je met een scherp mes de watermeloen in met een horizontale en verticale strepen over de bovenkant.
- Schep de Roasted Watermelon Ham voorzichtig uit de ovenschaal in de hete koekenpan, met de ingekerfde zijde nog steeds omhoog. Giet hier de opgevangen sappen uit de ovenschaal ook overheen. Blijf de koekenpan verwarmen op medium vuur, terwijl je steeds met een lepel de olie en sappen uit de pan, over de bovenkant van de Roasted Watermelon Ham blijft lepelen. Na 5 minuten bakken is hij dan eindelijk klaar.
- Snijd de Roasted Watermelon Ham aan tafel in plakken en serveer direct.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je je aan dit project voor een ‘watermelon ham’ wilt gaan wagen!
The Lemon Kitchen
GE-WEL-DIG <3
Nicole
Wow! Hier heb ik geen andere woorden voor, eigenlijk… wow! Ik had het filmpje ook al gezien. Dat jij er mee aan de slag bent gegaan, vind ik echt te gek. Het ziet ook net zo uit als de ham in New York. En ziet er zo samkelijk uit. Ik val in herhaling… WOW!
Betina Oostveen
Hahaha lieve Nicole, dank je wel voor je reactie . 🙂
Jaimy's Kitchen
Dit ziet er TOP uit zeg!
Betina Oostveen
Dank je wel Jamie!
Simone
heerlijk! heb je misschien ook een tip of dit in de oven te bereiden is, ipv een rookkast/bbq
John
Ik heb ‘m nog niet geprobeerd, maar ik vroeg me af of er een reden is om met gewoon zout te pekelen. Als ik vlees voor de barbecue in de pekel zet, gebruik ik daar meestal nitrietzout voor
Marc Wiese
Ik ga het binnenkort maken, ik weet alleen niet zo goed welke wijn hier het beste bij past?
Wie heeft er een idee of suggestie?
Iris
Voor de tweede keer in de maak. Iedereen is flabbergasted! Echt heel leuk vega gerecht op de bbq.
Betina Oostveen
Dit is super leuk om te horen! Geniet heerlijk van dit recept dus!