Print

Smoked Watermelon Ham recept (gerookte watermeloen)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 4 reviews

Dit is een fantastisch DIY project voor een barbecue liefhebber! Smoked Watermelon Ham maken! Hierbij ga je watermeloen roosteren en grillen op de barbecue. Na Pekelen en marineren maak je hier een BBQ recept mee die iedereen op het verkeerde been gaat zetten!

Ingredients

Scale

Let op: Voor dit Smoked Watermelon Ham recept gebruik ik een watermeloen van ca. 3.5 kilo.  Na het schillen hield ik 2.3 kilo vruchtvlees over.

Pekelwater:

 • 3 liter water,
 • 100 gram (himalaya)zout,
 • 2 eetlepels oregano,
 • 1 eetlepel gemalen koriander.

Dry Rub:

 • 2 theelepels paprikapoeder,
 • 1 theelepel uienpoeder,
 • ½ theelepel cayenne peper,
 • ½ theelepel koriander poeder,
 • ½ theelepel gedroogde oregano.

Voor het bakken:

 • Olijfolie,
 • 3 takken verse rozemarijn.
 • 3 tenen knoflook.

Extra: 

 • kookpannetje,
 • Emmer of ruime mengkom, waar de watermeloen in past.
 • kleine ovenschaal,
 • gesloten barbecue (of rookoven),
 • koekenpan of gietijzeren skillet.

Instructions

 1. 32 uur van tevoren/09:00 uur: Maak als eerste het pekelwater. Giet hiervoor 1 liter water in een kookpannetje, meng met het zout, oregano en koriander en breng aan de kook. Zet het vuur uit en laat een beetje afkoelen.
 2. Leg de watermeloen op een snijplank en op zijn kant en snijd de bolle uiteindes er af. Zet vervolgens de watermeloen rechtop en snijd met het mes langs de schil om deze te verwijderen. Zorg ervoor dat je geen witte stukjes laat zitten, want deze kunnen vrij bitter zijn.
 3. Meng het pekelwater met de overige 2 liter koud water en leg hier de watermeloen in. Laat gedurende 24 uur pekelen. Het beste is om hier  s’ochtend en dus de dag voor je BBQ party mee te beginnen. Mocht je emmer of kom niet groot genoeg zijn om de gehele watermeloen onder te dompelen, zorg dat je deze dan om de paar uur een beetje draait in het pekelwater, zodat alle smaken goed opgenomen kunnen worden.
 4. 8,5 uur van tevoren/09:00 uur: De volgende ochtend ga je zo snel mogelijk aan de slag met het aansteken van de BBQ. Vorm met de briketten een C langs de wand van de barbecue: deze C is 2 briketten breed, leg daar vervolgens nog een laag van 2 briketten breed bovenop. Dit wordt ook wel de ‘snake method‘  genoemde. Zorg in ieder geval dat je 4-5 briketten overhoud, en steek deze separaat aan. In zo’n 10-20 minuten zullen deze rondom helemaal gaan smeulen en dan leg je deze, met een barbecuetang, aan 1 uiteinde van de ‘snake‘ om deze aan te steken. Op deze manier ga je er namelijk voor zorgen dat je barbecue makkelijk 10 tot 18 uur blijft werken. Boven op de ‘snake‘ lege je 2 of 3 grote chunks rook hout voor meer smaak en plaats een bakje water in de barbecue, om deze op constante lage temperatuur te kunnen houden. Smoked Watermelon Ham recept Betty's Kitchen gerookte watermeloen zelf makenSmoked Watermelon Ham recept Betty's Kitchen gerookte watermeloen zelf maken
 5. 8 uur van tevoren/09:30 uur: Haal de watermeloen uit het pekelwater en dep goed droog. Maak de Dry Rub met de kruiden en wrijf hiermee zachtjes de watermeloen rondom in. Plaats vervolgens in een ovenschaal en leg deze in de barbecue op het rooster. Je maakte de Roasted Watermelon Ham door deze vervolgens 8 uren te roken op de barbecue of in een rookoventje. Let op dat je de temperatuur constant op 130-135 graden houdt.Smoked Watermelon Ham recept Betty's Kitchen gerookte watermeloen zelf makenSmoked Watermelon Ham recept Betty's Kitchen gerookte watermeloen zelf maken
 6. 30 minuten van tevoren/17:30 uur: Haal de ovenschaal met de Roasted Watermelon Ham van de barbecue en laat iets afkoelen. Verwarm ondertussen de koekenpan met een scheut (olijf)olie en leg hierin 3-4 takjes rozemarijn en 3-4 gekneusde teentjes knoflook. Laat de smaken een paar minuten trekken in de olie. Ondertussen kerf je met een scherp mes de watermeloen in met een horizontale en verticale strepen over de bovenkant.
 7. Schep de Roasted Watermelon Ham voorzichtig uit de ovenschaal in de hete koekenpan, met de ingekerfde zijde nog steeds omhoog. Giet hier de opgevangen sappen uit de ovenschaal ook overheen. Blijf de koekenpan verwarmen op medium vuur, terwijl je steeds met een lepel de olie en sappen uit de pan, over de bovenkant van de Roasted Watermelon Ham blijft lepelen. Na 5 minuten bakken is hij dan eindelijk klaar. Smoked Watermelon Ham recept Betty's Kitchen gerookte watermeloen zelf maken
 8. Snijd de Roasted Watermelon Ham aan tafel in plakken en serveer direct.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty