De goedheiligman is inmiddels alweer in het land, dus dan is het hoog tijd voor Sinterklaas recepten! En hoe lekkerder dan een Sinterklaastaart met witte chocoladeroom te delen op pakjesavond, of gewoonweg al dit weekend.
Gewoonweg een Sinterklaastaart met witte chocoladeroom
Een ding is zeker: deze sinterklaastaart is verrukkelijk en ik denk dat iedereen er wel een stukje van wil proberen. Met een combinatie van stukjes chocolade, kruidnoten en chocoladekruidnoten, zit er voor iedereen wel wat wils tussen. Nog een ander lekker voorbeeld: de Sinterklaas Speculaastaart met abrikozen is hier al jarenlang favoriet tijdens het sinterklaasweekend. En vanaf dit jaar zetten we er gewoonweg een Sinterklaastaart met witte chocoladeroom naast. Het is een zeer decadente taart geworden, met sloffendeeg als basis en een eigengemaakte room met witte chocolade. Maar uiteraard heb ik nog veel meer lekkere Sinterklaas recepten voor jullie online staan!
Wat is sloffendeeg?
Dit recept kwam ik tegen op de website van Carola Bakt Zoethoudertjesen vroeg mij meteen af: wat is sloffendeeg? Ik had dit namelijk nog nooit zelf gemaakt. Ik kwam er na het proeven achter dat het een bepaald type deeg is voor gebak dat eigenlijk heel stevig maar tegelijkertijd ook lekker zacht is. Ideaal voor deze Sinterklaastaart met witte chocoladeroom . Sloffendeeg doet mij nog het meeste denken aan de ‘kano’ koekjes die je in de winkel treft: de ronde/langwerpige vorm is karakteristiek en het resultaat is een heerlijk boterzacht deeg met een bijzondere textuur. En een heerlijke afwisseling op mijn taartjes die toch vaak een brosse koekjesbodem of zanddeeg bodem bevatten.
Geen sloffenvorm in huis?
Maar bij gebrek aan een sloffenvorm, besloot ik om mijn rechthoekige lage taartvorm met uitneembare bodem te nemen. Onderstaand sloffendeeg recept is echter ook genoeg voor een ronde springvorm van 22 cm. En in plaats van een witte chocoladeroom, kun je natuurlijk ook kiezen voor slagroom, banketbakkersroom of een mengsel van half slagroom/half mascarpone.Het resultaat zal hoe dan ook lekker zijn!
Recept: Sinterklaastaart met witte chocoladeroom
- Prep Time: 20 minutes
- Cook Time: 30 minutes
- Total Time: 1 hours 20 minutes
- Yield: 12 personen 1x
- Category: Sinterklaas
- Cuisine: Hollandse Keuken
Ingredients
Ingrediënten sloffendeeg:
- 180 gram bloem,
- 1.5 theelepel bakpoeder,
- 75 gram suiker,
- 60 gram bruine basterdsuiker,
- 130 gram boter, in blokjes,
- 1.5 eierdooier,
- 1.5 theelepel citroenrasp (kant-en-klaar uit bakschap),
- 1.5 theelepels speculaaskruiden,
- snufje zout.
Ingrediënten topping:
- 250 ml slagroom,
- 250 gram witte chocolade,
- 2 eetlepels poedersuiker,
- Extra Sinterklaas versiering zoals: gehakte stukjes witte chocolade, kruidnoten, chocolade kruidnoten, sinterklaas chocolade figuurtjes, chocolade munten etc.
Extra:
- au-bain marie pan,
- huishoudfolie,
- Keukenmixer met deeghaken en garde,
- rechthoekige taartvorm (of gebruik een sloffen vorm, of ronde springvorm 22cm),
- boter voor invetten + bakkwast,
- deegroller.
Instructions
- Maak eerst de topping, want de witte chocoladeroom moet een aantal uren afkoelen. Verwarm hiervoor de slagroom au-bain marie en voeg blokjes witte chocolade en poedersuiker toe. Zodra de chocolade gesmolten, roer je het even goed door en haal de pan van het vuur. Giet de witte chocoladeroom in een diep bord, dek af met huishoudfolie en laat 2-4 uur afkoelen in de koelkast.
- Kneed alle ingrediënten van het sloffendeeg door elkaar. Dit kan met de hand, maar ik vind een keukenmixer met deeghaken hier perfect voor. Vorm vervolgens een bal, druk plat en wikkel in huishoudfolie. Laat het sloffendeeg een uur (of langer) afkoelen in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden (160 hete lucht) en vet je bakvorm in met een beetje boter. Probeer het deeg een beetje egaal uit te rollen met een deegroller, en bekleed hier de bodem van de vorm mee. Vorm tevens een opstaand randjes. Het is niet erg als het sloffendeeg scheurt of breekt, want je patched het zo weer in elkaar met je vingers.
- Schuif de vorm in de oven en bak het sloffentaartje in ongeveer 25-28 minuten gaar. Haal na sloffentaart na 10 minuten de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.
- Haal de chocoladeroom uit de koelkast en klop even kort op, op hoge snelheid, met de keukenmixer met garde. Je wil een mooie, dikke, geslagen room hebben.
- Spuit de witte chocoladeroom met een spuitmond op de sloffentaart en versier met alles wat je mooi en lekker vind passen bij Sinterklaas. Ik gebruikte bijvoorbeeld kruidnoten, chocolade kruidnoten, chocolade munten en een grof gehakt restantje witte chocolade hiervoor. Het is juist de versiering die deze Sinterklaastaart met witte chocoladeroom zo geweldig maakt!
P.S. Deze Sinterklaastaart kun je het beste gekoeld bewaren. Haal 20 minuten voor serveren uit de koeling.
Maak er een mooi Sinterklaasfeest van!
Groetjes, Betty
Carola
Ha, ha, ja het is echt een toppertje! Eigenlijk meer een “over de toppertje”.
Betina Oostveen
En jij bedankt voor de inspiratie Carola!
Groetjes, Betty
Jolien
Vraagje: is er ook iets vervangends voor de au bain Marie te gebruiken ?
Lijkt me namelijk verrukkelijk !
Betina Oostveen
Hi Jolien,
je kunt het proberen op heel laag vuur in een pannetje. Dit is wel bewerkelijk en verbrand soms snel, dus blijf erbij!