• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Lunch recepten / Homemade roti met kokos sambal (pol sambol)

Homemade roti met kokos sambal (pol sambol)

5 maart 2018 Door Nanda Appelman Reageer

Jump to Recipe

Het is de Nationale Week zonder Vlees! En 0p het menu heb ik deze zelfgemaakte roti met kokos sambal (pol sambol) uit Sri Lanka staan. En nee, dat is niet moeilijk om te maken, kost ook niet veel tijd en is niet te pittig:) Dit gerecht wordt in Sri Lanka gegeten als ontbijt, maar het is ook heel geschikt als lunch of licht diner.

Sri Lankaanse roti met kokos sambal

Eind 2017 heb ik een prachtige reis gemaakt door Sri Lanka. Wat een mooi land is dat! En wat heb ik er heerlijk gegeten en enorm veel foodinspiratie opgedaan… Sri Lanka is zeer geschikt voor vegetariërs. Er wordt namelijk in veel gerechten peulvruchten en eieren verwerkt, twee heel belangrijke vleesvervangers. Uiteraard deel ik graag al mijn food inspiratie met jullie, te beginnen met deze hartige roti met kokos sambal. Heel gezond en weer eens wat anders dan een boterham met kaas! Bij dit recept maak je zelf een sambal met kokosrasp en kokosmelk en dat is erg lekker. Lees hier ook meer over het zelf maken van Indonesische sambal.

Homemade roti met kokos sambal (pol sambol)

Verse versus gedroogde kokosrasp

In Sri Lanka wordt kokosrasp vers uit de kokosnoot geschraapt en bevat daardoor nog vocht. Dat raspen doe je met een soort sinaasappelpers en een molentje, ook wel de coconut torturer genoemd haha. Nu hebben we die in de Nederlandse keuken meestal niet op het aanrecht geschroefd staan, dus daar is een oplossing voor. Je kunt namelijk kokosrasp vermengen met kokosmelk om het zo een minder droge substantie te maken. In het recept heb ik daar rekening mee gehouden. Heb je nu verse kokosrasp in huis, dan kun je de kokosmelk weglaten.


Print

Recept: Homemade roti met kokos sambal (pol sambol)

Homemade roti met kokos sambal (pol sambol)
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 40 minutes
  • Total Time: 55 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch lunchgerecht
  • Cuisine: Sri Lankese keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten kokos roti (pol roti):

  • 250 gram tarwebloem
  • 125 gram kokosrasp
  • 100 ml. water
  • 100 ml. kokosmelk
  • Flinke snuf zout
  • Kokosolie (om te bakken)

Ingrediënten kokos sambol (pol sambol):

  • 100 gram kokosrasp
  • 50 ml. kokosmelk
  • Een halve rode ui
  • Een kwart groene chili
  • Een halve tomaat
  • 0.5 el. zout
  • 0.5 el chilipoeder
  • 0.5 el limoensap

Ingrediënten beleg (eventueel):

  • Humus
  • 1 tomaat in plakjes

Benodigdheden:

  • Vijzel
  • Deegroller

Instructions

  1. Begin met het maken van het deeg van de kokos roti. Deze moet namelijk even rijzen. Stop de ingrediënten in een beslagkom. Kneed het deeg stevig. Zodra alles goed met elkaar vermengd is maak je er een bal van. Dek de kom af met een keukendoek en laat het deeg 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  2. Schep in een kom de kokosrasp en kokosmelk door elkaar voor de pol sambol en zet even apart. Snij de tomaat, ui en groene pepertje heel fijn. Meng dit in de kom van een vijzel, samen met het zout en de chilipoeder. Stamp het met een vijzel tot een pasta.
  3. Roer de pasta door de kokosrasp, samen met het limoensap. Proef en voeg naar smaak nog zout en chilipoeder toe naar smaak.
  4. Na het half uur rijzen verdeel je de deegbal in 4 à 5 gelijke stukken. Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol een van de stukken deeg uit tot een egale plak. Druk er eventueel een kom in om er mooie ronde roti’s van te kunnen maken. Herhaal dit voor alle stukken.
  5. Verwarm een el. kokosolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de kokos roti’s in enkele minuten aan beide kanten tot er lichtbruine plekken op verschijnen. Voeg wat extra kokosolie toe aan de pan indien nodig. Leg de roti’s op een stuk keukenpapier.
  6. Serveer de roti’s met de kokos sambal. Deze schep je erop. Eventueel kun je de roti’s ook als een soort mini-pizza besmeren met humus, plakjes tomaat en vervolgens wat van de kokos sambal.

Bewaartip: de kokos roti’s zijn vers (en warm) het allerlekkerst, maar je kunt ze prima nog 1-2 dagen bewaren op een droge, koele plek. Hetzelfde geldt voor de kokosnoot sambol. Dek deze af en dit is nog enkele dagen te bewaren in de koelkast.

Eet smakelijk! En waan je voor even in het tropische, warme Sri Lanka…

Liefs, Nanda

Notes

Ben je dol op vegetarische recepten met kokos? Probeer dan ook eens deze kokosrijst met roerbakgroenten en cashewnoten.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

Homemade roti met kokos sambal (pol sambol)

Category: Lunch recepten Tags: Aziatische keuken, bloem, chilipepers, healthy, kokos, kokosmelk, kokosrasp, Nanda Appelman, roti, Sri Lanka, tomaten, vegetarisch

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « #marriedtoafoodie tag
Volgend bericht: Salade van parelgort met pompoen »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee