• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Risi e Bisi (rijst met doperwten)

Risi e Bisi (rijst met doperwten)

8 oktober 2014 Door Betina Oostveen 2 Reacties

Dit smaakvolle gerecht van rijst met doperwten heet ‘Risi e Bisi’ in het Italiaans. Het lijkt veel op risotto maar dan met doperwten. Soms wordt er ook vlees aan toegevoegd, denk aan stukjes pancetta of bijvoorbeeld magere spekreepjes of zelfs salami. Het is inmiddels een klassieker en grote favoriet ook bij kids.

Risi e bisi een heerlijk ‘zompig’ gerecht met erwten

Het was afgelopen week weer lekker frisjes, dus het werd weer tijd voor een hartverwarmend gerecht. Risi e Bisi is een heerlijk ‘zompig’ gerecht dat ideaal is voor tuinerwten, doperwten of zelfs tuinbonen uit de diepvries. Je geeft dit gerecht wat extra pit door heerlijke zoute pancetta toe te voegen, en het rode pepertje doet je smaakpapillen ook er goed. Je kunt deze Italiaanse rijst met doperwten als vegetarische maaltijd serveren of als bijgerecht. Maar smullen wordt het zeker!

recept risi e bisi risotto met doperwten
recept risi e bisi risotto met doperwten

Nog meer heerlijk comfort food recepten uit Italië

Nu staat Italië met zijn pasta, pizza en risotto natuurlijk bekend om het ultieme comfort food. En dat is ook de reden dat je zoveel recepten uit de Italiaanse keuken hier op de site zult aantreffen. Het mooiste is dat veel gerechten niet moeilijk zijn om te maken, waardoor het vele liefhebbers heeft. Daarom wil ik je ook de volgende recepten graag aanbevelen! Wat dacht je van deze polpette di ricotta balletjes? Of maak eens Fritelle di Spaghetti koekjes om van te blijven eten. Ook lekker is deze pizza met mortadella. Of ga eens voor de kleine bolletjes pasta genaamd Fregula met courgette.


Recept voor Risi e bisi (Risotto met doperwtjes en spek):

(hoofdgerecht voor 2-3 personen / voor- of bijgerecht voor 4 personen):

Ingrediënten:

  • 100 gram pancetta
  • 1 ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 300 gram arborio rijst (met ronde korrel)
  • 1200 ml. (groente)bouillon
  • 300 gram diepvries erwtjes
  • 25 gram (room)boter
  • 60 gram  geraspte Parmezaanse of Pecorino kaas
  • versgemalen peper
  • olijfolie

Bereidingstijd: 10+ 30 minuten.

Bereidingswijze:

  1. Snijd de pancetta in blokjes en bak deze in een soeppan.
  2. Pel en snipper ondertussen de ui. Schil de bleekselderij met een dunschiller,(om de draden te verwijderen,) en snijd daarna in kleine blokjes. Verwijder het groen en de zaadjes van het pepertje, en snijd vervolgens in dunne ringetjes.
  3. Voeg een klein scheutje olie toe aan de pancetta, voeg de ui, bleekselderij en pepertje toe, en bak op middelhoog vuur, in 5 minuten zacht en lichtbruin. Voeg de rijst (zonder te wassen!) toe en bak al roerende een paar minuten mee. De rijst (=Risi) dient mooi glazig en wit te worden.
  4. Draai nu het vuur iets lager, en voeg één soep-opscheplepel met bouillon toe. Blijf goed roeren todat de bouillon volledig is opgenomen door de rijst. Voeg dáárna pas de volgende lepel met bouillon toe. Dit proces duurt ongeveer 20-25 minuten,  om alle bouillon op deze manier te verwerken
  5. Let op! Na 10 minuten garen voeg je de bevroren erwtjes toe, en ga je stapsgewijs weer door met de  bouillon toevoegen.
  6. Nadat ook de laatste schep bouillon is opgenomen, haal je de pan van het vuur. Voeg de boter en Parmezaanse kaas toe. Roer het geheel even goed door en laat daarna 2-3 minuten rusten met de deksel op de pan.
    Schep de risi e bisi in diepe borden en maak af met wat versgemalen peper. Serveer de Risi e Bisi direct direct!

Buon Appetito! (Eet smakelijk!) Groetjes, Betty

Risi e Bisi (Risotto met doperwtjes en spek)

Category: Vlees Recepten Tags: bleekselderij, bouillon, doperwten, Glutenvrij, pancetta, Parmezaanse kaas, rijst, risotto, rode peper, roomboter, uien

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Raad de Smaak! van Lays
Volgend bericht: Filmpje: WIN een goodiebag uit Amerika !! »

Lees Interacties

Reacties

  1. Curly Creative

    8 oktober 2014 om 11:34 am

    Oeeh die ga ik zeker eens proberen ziet er heerlijk uit!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      8 oktober 2014 om 11:44 am

      😀 Eet smakelijk alvast!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee