Heb je ooit van zilte groenten gehoord? Deze zilte soep maakte ik namelijk met lamsoor en ijskruid afkomstig van Texel! Het eiland waar zilte groenten gekweekt worden en die moet je absoluut eens geproefd hebben.
Nu de dagen weer kouder worden, werd het weer eens hoog tijd voor een soep recept op de blog. Mijn tenen vriezen er onderhand bijna vanaf, maar de gedachte aan het heerlijke eten tijdens ons weekendje Texel doet mij al weer opwarmen. Tijdens een lunch op het eiland proefde ik een pittig soepje met ijskruid en besloot thuis een variant hierop te maken. Deze zilte soep met lamsoor en ijskruid warmt je meteen zo lekker op!
Lamsoor en IJskruid
Ze zien er beiden grappig uit, maar ik ben ondertussen helemaal fanaan lamsoor en ijskruid. Lamsoor is een perfect alternatief voor spinazieblad en heerlijk door de salade. IJskruid ziet er niet alleen prachtig uit door de schitterende ‘kristallen’, maar proeft ook nog eens heerlijk en naar zilte zee. Echt een unieke smaak. Nog zo’n leuke groente is zeekraal, een plantje dat heerlijk smaakt in dit mosselpannetje of in deze frittata met geitenkaas.
Op het eiland Texel had ik een lunch bij Zilt Proefbedrijf Texel en kwamen de dames van Zilt Kombuis en Fris de catering verzorgen. Zij lieten ons kennis laten maken met heerlijk zilte producten en zeer fijne recepten. Hun pittige ijskruid soep was dan ook zeker een favoriet en thuis bedacht ik mijn eigen zilte soep met lamsoor en ijskruid. Binnenkort laat ik jullie nog meer zien van mijn bezoek aan Texel, want ik heb tussendoor ook een vlog opgenomen van mijn weekendje texel.En ik vertel je graag meer over het jaarlijkste Texel Culinair event!
Recept: Zilte soep met lamsoor en ijskruid
Heb je ooit van zilte groenten gehoord? Deze zilte soep maakte ik namelijk met lamsoor en ijskruid afkomstig van Texel! Het eiland waar zilte groenten gekweekt worden en die moet je absoluut eens geproefd hebben.
- Total Time: 10 minuten
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Soep
- Cuisine: Hollandse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 4 stengels bosui,
- 100 gram lamsoor,
- 100 gram ijskruid,
- 1/2 theelepel gedroogde tijm,
- 1/2 liter groente bouillon,
- 2 eetlepels hennepzaad,
- peper & zout,
- olijfolie.
Extra: Staafmixer.
Instructions
- Verwijder het harige uiteinde van de bosui, spoel af onder de kraan en snijd de bosui in dunne ringen. Spoel de lamsoor en ijskruid ook af onder de kraan en laat goed uitlekken. Hak vervolgens grof.
- Verhit een scheutje olijfolie in een (kleine) pan en bak hierin de bosui gedurende 1 minuut. Voeg de lamsoor, ijskruid en tijm toe en roerbak mee gedurende 1 minuut.
- Schenk de hete groente boulion in de pan en breng het geheel aan de kook. Laat vervolgens gedurende 5 minuten doorkoken.
- Draai het vuur uit, voeg de hennepzaad toe en pureer de zilte soep met behulp van een staafmixer. Breng eventueel nog op smaak met peper en (weinig) zout.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Marlotte
Wat een bijzondere soep! Lijkt me erg lekker!
Betina Oostveen
Hi Marlotte,
heb je wel eens zilte groente op:? het is fantastisch en die smaken zijn niet te evenaren!
Olga Klinkenberg
Het lijkt me een heerlijk soepje maar waar koop je deze twee kruiden?
Betina Oostveen
Hi Olga,
lamsoren vind je tegenwoordig gewoon in de supermarkt (AH bijvoorbeeld). Maar ijskruid is wat zeldzamer. Vraag er dus zeker even naar bij de groenteboer.
Succes
Betsie
Sligro heeft een ijskruid in de schappen liggen
Betina Oostveen
Bedankt voor de tip!