Het is volop aspergetijd! De Meatless Monday van vandaag staat dan ook in het teken van deze gezonde groente: een plaattaart met asperges, tomaat en ricotta. Lekker makkelijk en ideaal voor de vegetarische maandag avond!
Beleg de plaattaart met asperges, tomaat en ricotta of alles wat je lekker vindt of nog hebt liggen, ideaal voor kliekjes! Na het beleggen schuif je hem binnen no-time de oven in en kun je sneller aan tafel dan wanneer je een ongezondere variant laat bezorgen! Ik hou ervan…
Plaattaart met asperges
Waar ik vroeger nog geen hap asperge binnenhield, verwerk ik deze voorjaarsgroenten tegenwoordig maar al te graag in een gerecht. Ze zijn niet alleen heel lekker maar ook nog eens ontzettend gezond. Voor deze plaattaart met asperges gebruikte ik groene aspergetips, maar je kunt ook gewone, lange groene asperges gebruiken. In tegenstelling tot witte asperges, hoef je groene asperges niet te schillen.
Nog meer inspiratie recepten met asperges
Wist je dat asperges behalve lekker ook heel gezond zijn en zelfs kunnen helpen bij het afvallen? Check hier een heel artikel over de gezondheidsvoordelen van asperges. Nu dit natuurlijk de tijd van het jaar is om je te storten op gerechten met asperges, hebben wij natuurlijk nog veel meer inspiratie recepten met asperges voor je in petto! Check bijvoorbeeld deze 15x asperge recepten blog.
Recept: Plaattaart met asperges, tomaat en ricotta
Deze vegetarische plaattaart valt onder de makkelijke maaltijd voor doordeweeks! Beleg kant en klaar bladerdeeg met ricotta, groene asperges en tomaten en je zet in een handomdraai een verrukkelijke maaltijd op tafel.
- Cook Time: 10 minutes
- Total Time: 35 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
Ingredients
- 24 groene aspergetips
- 6 blaadjes bladerdeeg of een bladerdeegrol
- 6 mediumgrote tomaten
- 50 gram zwarte olijven (ontpit)
- Een hand rucola
- Een hand alfalfa
- 200 gram ricotta
- 75 gram geraspte harde geitenkaas
- 1 ½ el groene pesto
- Verse peper
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Leg het ovenrooster op je werkblad en rol hier alvast een stuk bakpapier op uit. Indien je bladerdeeg uit de vriezer gebruikt, laat het dan ontdooien.
- Snij de tomaten en olijven in dunne plakjes. Schep in een kom de ricotta om met de pesto en wat verse peper.
- Leg de blaadjes bladerdeeg in een rechthoek trapsgewijs op het bakpapier. Zorg ervoor dat de binnenranden elkaar iets overlappen en druk aan met een vork. Prik met de vork ook wat gaatjes in de bodem.
- Verdeel het mengel van de ricotta met de pesto over de bodem. Vervolgens verdeel je ook de olijf, aspergetips en plakjes tomaat eroverheen. Strooi als laatste ook de geraspte geitenkaas eroverheen.
- Plaats de plaattaart met asperges, tomaat en ricotta voor 25 minuten in het midden van de oven. Hou de groenten goed in de gaten, als het te hard gaat, plaats het ovenrooster dan iets lager in de oven.
- Laat de plaattaart met asperges na de oventijd licht afkoelen. Serveer met de rucola, alfalfa en eventueel nog wat extra peper eroverheen vermalen.
Geniet ervan!
Groeten, Nanda
Liefs, Nanda
Notes
Wil je een minder vette kaassoort gebruiken in dit recept? Vervang de ricotta dan door cottage cheese of huttekase
Geef een reactie