Bij wie staat er ook met regelmaat een lekkere pita met shoarma op tafel? Bij ons thuis wel en deze vegetarische of zelfs vegan variant is een heerlijk alternatief. De shoarma is gemaakt van oesterzwammen en verder is de pita gevuld met paprika, uien, verse spinazie én natuurlijk onmisbaar: de tzatziki (Griekse yoghurt dip) met knoflook. Met wie ga jij deze vegan pita met shoarma van oesterzwam eten?
Vegan alternatief op shoarma: gemaakt van oesterzammen
Deze oesterzwam shoarma evenaart qua structuur wel echt de gebruikelijke shoarma van vlees. Dat hoef je dus zeker niet te missen. En deze variant is ook een stuk gezonder door alle verse groenten die erin verwerkt zijn en de tzatziki in plaats van knoflooksaus. Mocht je trouwens shoarma eens op een andere manier willen eten dan in een pita broodje, probeer dan eens Betty’s Shoarma salade. Uiteraard kun je die ook met oesterzwam shoarma maken! Voer in dat geval alleen stap 1 uit van onderstaand recept, en dan kun je daarna het saladerecept volgen.
Tzatziki (met veganistische optie)
Wist je dat tzatziki trouwens heel makkelijk is om zelf te maken en je slechts 5 minuten van je tijd kost? Betty heeft hier eerder een heerlijk recept van geplaatst: Recept tzatziki (Griekse yoghurt dip) en als je een plantaardige yoghurt gebruikt wordt de tzatziki ook nog een vegan! Wist je dat paddestoelen overigens ook een heerlijk broodjes vegan pulled pork maken? En wat dacht je van dit heerlijke vegan alternatief op nog een comfortfood gerecht: Indische Rendang gemaakt van jackfruit! Je kunt zo ongelovelijk lekker genieten van plantaardig eten.
Recept: vegan pita met shoarma van oesterzwam met tzatziki
- Prep Time: 25 min.
- Cook Time: 5 min.
- Total Time: 30 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
Ingredients
- 300 gram oesterzwammen
- 15 gram shoarmakruiden
- 3 el. olijfolie (traditionele)
- 4 pita’s
- Een halve rode paprika
- 1 rode ui
- Een flinke hand verse spinazie
- 4 el. vegan tzatziki
- Peper en zout
Instructions
- Begin met het marineren van de oesterzwammen. Maak de oesterzwammen schoon met een borsteltje. Snij ze in de lengte in smalle repen, dus met de lijn van de ribbels mee. Halveer de reepjes eventueel als ze erg lang zijn. Schep de repen oesterzam in een ruime kom. Meng in een kommetje de shoarmakruiden met de olie en schep dit door de repen oesterzwam. Zet apart voor minstens 15 minuten.
- Bereid de pita’s volgens de gebruiksaanwijzing.
- Verwijder de zaadlijsten en zaadjes uit de paprika en snij in blokjes. De rode ui schil je en snij in dunne ringen. Snij de spinazie fijn.
- Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Schep de oesterzwam shoarma, paprika en rode ui in de pan. Bak voor ongeveer 5 minuten totdat de ui glazig wordt en de oesterzwammen gaar zijn. Voeg indien nodig nog wat olijfolie toe tijdens het bakken. Proef en voeg naar eigen smaak nog zout en peper toe.
- Snij de pita’s in, zodat je ze kunt vullen. Verdeel de tzatziki over de pita’s en smeer uit. Vervolgens verdeel je de spinazie eroverheen. Schep de oesterzwam shoarma in de pita en dan zijn ze klaar om te serveren!
Eet smakelijk.
Liefs, Nanda
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het maken van vegan shoarma. Serveer hem vervolgens als deze vegan pita met shoarma van oesterzwam en tzatziki.
Geef een reactie