Liever geen stress in de keuken tijdens de feestdagen? Met dit hoofdgerecht gaat dat lukken! Deze kip met parmaham en gevuld met brie, draai je in een handomdraai in elkaar! Een goede voorbereiding is het halve werk zeg maar! Dit recept voor kip met parmaham en brie is goed voor te bereiden en hoef je daarna alleen nog maar in de oven te schuiven.
Uitsloven voor kerst
Ik kan me nog heel goed de uitgebreide diners voor vrienden of familie herinneren, toen ik net op mezelf woonde. Uren voorbereiding in de keuken haalden niks uit: ik stond op het moment suprême zwaar gestrest en zwetend in de keuken, terwijl ik de gezelligheid aan de eettafel miste. Niet heel leuk dus. Ik heb toen voorgenomen dat dát niet meer ging gebeuren:-). Uitsloven voor kerst is prima, maar dan ga ik een gerecht op tafel zetten, die je gewoonweg in de oven kunt schuiven en geen omkijken meer naar hebt.
Kip met parmaham en meer
Voor de feestdagen bedacht ik dan ook een compleet hoofdgerecht, dat samen met de bijgerechten (tegelijkertijd dus) in de oven geplaatst kan worden. Je kunt de schaal met kip met parmaham én de bijgerechten al van te voren maken, afgedekt in de koelkast bewaren. Tijdens het kerstdiner hoef je deze dan alleen nog in de oven te schuiven. Dan heb je er geen omkijken naar en kun jij lekker aanschuiven bij je visite! Alles-in-een en wel zo makkelijk!
PrintRecept: Kip met parmaham en brie
Liever geen stress in de keuken tijdens de feestdagen? Met dit hoofdgerecht gaat dat lukken! Deze kip met parmaham en gevuld met brie, draai je in een handomdraai in elkaar! Een goede voorbereiding is het halve werk zeg maar! Dit recept voor kip met parmaham en brie is goed voor te bereiden en hoef je daarna alleen nog maar in de oven te schuiven.
- Cook Time: 25 minutes
- Total Time: 55 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Kip recepten
- Cuisine: Italiaanse keuken
Ingredients
- 2 kipfilets
- 4 plakken parmaham
- 100 gram brie
- 4 vijgen
- 5 sjalotjes
- 2 handen rucola
- 400 gram krieltjes in de schil
- 25 gram pistachenoten (ongebrand en ongezouten)
- Peper en zout
- 1 eetlepel (gedroogde) tijm
- 1 eetlepel (gedroogde) rozemarijn
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- Olijfolie om in te vetten
Instructions
- Eerst verwarm je de oven voor op 200 graden Celsius (180 hetelucht). Zet alvast 3 ovenschalen neer en vet ze in met olijfolie: 1 grote voor de kip, 1 middelgrote voor de krieltjes en een kleinere voor de vijgen.
- Was de krieltjes in de schil en halveer ze. Leg ze in de ovenschaal, giet er wat olijfolie op, vermaal wat peper en zout erboven en de helft van de tijm en rozemarijn. Schep door elkaar en leg de krieltjes met de schil naar beneden in de oven. Zet de schaal nog even apart.
- Schil vervolgens de sjalotten en snij ze in dunne ringen. Leg deze op de bodem van de ovenschaal waar je de kipfilet in gaat bereiden.
- Halveer de kipfilets in de lengte. Wrijf de binnen- en buitenzijde in met een flinke snuf zout, peper en de andere helft van de tijm en rozemarijn. Van de rozemarijn hou je nog een kwart eetlepel over.
- Snij de brie in plakken en hou 1 plak achter voor de vulling van de vijgen. Leg de brie in de binnenkant van de kipfilets en klap de filets dicht. Rol per kipfilet 2 plakken parmaham strak eromheen en zet eventueel vast met prikkers. Leg de kipfilets dan op de sjalotjes.
- Plaats de ovenschalen met de kipfilet en krieltjes in het midden van de oven voor 20 minuten.
- Vervolgens was je de vijgen en snij het steeltje er vanaf. Snij de vijgen in vieren in en duw ze met je vingers een beetje open. Snij de achtergehouden plak brie in dunne reepjes en druk deze in de ingekerfde vijgen. Plaats de vijgen in de ovenschaal en leg daarin ook de pistachenoten om te roosteren. Strooi het laatste beetje rozemarijn eroverheen.
- Na de 20 minuten oventijd plaats je ook de vijgen in de oven en verleng je de oventijd met nog 10 minuten.
- Verdeel de rucola over de borden en druppel de balsamicoazijn op de plek waar je de vijgen plaatst. Serveer de kipfilets met de sjalotten op de rucola, de vijgen op de balsamico, strooi de pistachenootjes eroverheen en verdeel de krieltjes.
Eet smakelijk en… heerlijke kerstdagen en een fantastisch 2018 gewenst!!!
Liefs, Nanda
PS. Neem hier een kijkje voor meer Kerst recepten inspiratie!
Mariette Kuipers
De kip met parmaham was lekker, maar door de kruiden op de kip en door smaak van de ham, proefde ik weinig meer van de brie. De uienringen moeten in de oven goed onder de kip liggen, anders verbranden ze.
Ik moest speciaal pistachenoten kopen en achteraf had dit ook best pijnboompitjes kunnen gebruiken. Het gerecht is snel klaar en ziet er smakelijk uit.
erik
wat is de voedingswaarde?
vindt het nergens terug.
gezien er krielaardappeltjes worden bij geserveerd zaal het allicht toch hoog in KH gaan?
grt
Betina Oostveen
Hi Erik,
dit recept staat inderdaad in het lijstje met Keto Lunch & Diner recepten vermeld, echter staat hier wel bij ‘ zonder de aardappels ‘. Die zijn inderdaad hoog in koolhydraten, evenals de vijgen, dus zou ik achterwege laten. De rest van recept is puur proteine en rijk aan vetten, maar dus laag in KH.
De voedingswaarde is echter volledig afhankelijk van het gewicht aan kipfilet en plakjes ham. Beste is om dit zelf af te wegen en uit te rekenen met een fitness app oid.
Groetjes, Betty